Βαριές οι ευθύνες Φλώρου για το ελληνικό αίμα στη Λιβύη

Βαριές οι ευθύνες Φλώρου για το ελληνικό αίμα στη Λιβύη
Αξιωματικοί και από τα τρία Οπλα αποτίουν φόρο τιμής στα μέλη της ελληνικής αποστολής που σκοτώθηκαν στη Λιβύη

Μετά τα στραπάτσα σε Νέα Αγχίαλο και Στεφανοβίκειο, τον Α/ΓΕΕΘΑ αγγίζει προσωπικά και το τροχαίο δυστύχημα με πέντε θύματα από την ελληνική αποστολή

Η υπόθεση του τροχαίου δυστυχήματος στη Λιβύη που στοίχισε τη ζωή σε τρία στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνολικά σε πέντε Ελληνες πολίτες αποτελεί την τελευταία ηχηρή εξέλιξη που αγγίζει άμεσα τη φυσική ηγεσία του στρατεύματος και προσωπικά τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Οι απώλειες για τις Ενοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν με πυρομαχικά στη Νέα Αγχίαλο, συνεχίστηκαν με πλημμυρισμένα ελικόπτερα και οπλικά συστήματα στο Στεφανοβίκειο και δυστυχώς κορυφώθηκαν με ανθρώπινες ζωές στη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο και τις φυσικές καταστροφές Λιβύη.

Είναι εύλογο οι αρμόδιοι του ΓΕΕΘΑ να επιχειρούν να επιβάλουν σιγή ιχθύος σε όσους μέσα από το στράτευμα γνωρίζουν με ακρίβεια πώς σχεδιάστηκε η συγκεκριμένη ανθρωπιστική αποστολή. Ωστόσο τα δομικά ερωτήματα που προκύπτουν από τις πληροφορίες που βγαίνουν στην επιφάνεια είναι αμείλικτα και δυστυχώς για άλλη μία φορά αγγίζουν τον ίδιο τον Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος με τη στάση του δεν δείχνει καμία διάθεση αναγνώρισης ακόμη ενός φιάσκου, που αυτήν τη φορά στοίχισε ανθρώπινες ζωές.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το αεροσκάφος C-130 που μετέφερε την ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Από εκεί τα μέλη της αποστολής επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και ξεκίνησαν το ταξίδι προς την Ντέρνα μέσα από τους ορεινούς δρόμους, καθώς οι κεντρικές οδικές αρτηρίες είχαν καταστραφεί από την καταιγίδα.

Μετά το δυστύχημα, το οποίο έγινε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες. Το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι στελέχη «έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς» και ότι όλοι έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.
Λίγες ώρες αργότερα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε δήλωση του Λίβυου υπουργού Υγείας Οτμάν Αμπντουλτζαλεέλ η οποία έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς που ανήκαν στην ελληνική αποστολή, αλλά και για επτά τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση.

Το ΓΕΕΘΑ επανήλθε με διορθωτική ανακοίνωση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο για την καθυστέρησή της όσο και για την παραπληροφόρηση που αποδείχτηκε ότι είχε κάνει νωρίτερα. Στην ανακοίνωση έκανε λόγο για τρία στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στο τροχαίο.

Τελικά, όπως ξεκαθαρίστηκε τις επόμενες ημέρες, οι νεκροί της ελληνικής αποστολής ήταν συνολικά πέντε. Οι τρεις από αυτούς ήταν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι άλλοι δύο μετείχαν στην αποστολή ως διερμηνείς.

Αναζητείται χαραμάδα αξιοπρέπειας

Ο στρατηγός μπορεί να είναι πράγματι ικανότατος αλεξιπτωτιστής, όμως έχει αποδείξει ότι η διαχείριση κρίσεων δεν είναι το δυνατό του σημείο. Μετά τα δύο επικίνδυνα φιάσκα σε Νέα Αγχίαλο και Στεφανοβίκειο γνώριζε ότι χρειάζεται να βγει στην «αντεπίθεση». Είδε λοιπόν στην τραγωδία της Λιβύης την ευκαιρία για έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό.

Η αποτυχία της αποστολής ήταν μνημειώδης. Ομως ο Α/ΓΕΕΘΑ, εθισμένος στον αυτοθαυμασμό, φαίνεται πως δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το γεγονός ότι η μητέρα ενός επιζώντα τον συνάντησε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και τον εγκάλεσε για το ότι «στείλατε τα παιδιά απροστάτευτα στη Λιβύη». Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε εντονότατο φραστικό επεισόδιο της μητέρας του τραυματία με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, με τον τελευταίο να έχει το θράσος να της επιτεθεί λεκτικά, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος και οι σοβαροί τραυματισμοί ήταν αποτέλεσμα μιας «χαραμάδας ατυχίας» και ότι αν ξανασχεδίαζε την αποστολή, δεν θα έκανε τίποτε διαφορετικό.

Αναπάντητα τα μεγάλα ερωτήματα

Η επίσημη θέση του ΓΕΕΘΑ είναι ότι τόσο τα κινητά όσο και τα δορυφορικά τηλέφωνα που διέθεταν τα μέλη της αποστολής δεν λειτουργούσαν καθώς όλα τα δίκτυα είχαν καταστραφεί λόγω των πλημμυρών και συνεπώς η μοναδική πηγή πληροφόρησης του ΓΕΕΘΑ ήταν όσα τους μετέφερε το λιβυκό υπουργείο Αμυνας. Ανακοίνωσαν λοιπόν το βράδυ της Κυριακής ότι στελέχη της ελληνικής αποστολής «έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς». Ωστόσο πληροφορίες του Documento μέσα από τον στρατό θέλουν στελέχη του ΓΕΕΘΑ μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) να έχουν ενημερωθεί από νωρίς το μεσημέρι ότι τουλάχιστον δύο μέλη της αποστολής είχαν εγκλωβιστεί στο λεωφορείο και ενδεχομένως είχαν απανθρακωθεί. Η πληροφορία φέρεται να έχει μεταφερθεί στην ιεραρχία. Το ερώτημα λοιπόν είναι σαφές: πότε ενημερώθηκε το ΓΕΕΘΑ για την ύπαρξη πιθανών θυμάτων τα οποία, όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τις καταστάσεις, «χάθηκαν άδικα λόγω ελλιπούς σχεδιασμού»;

Η αποστολή είχε αναχωρήσει την περασμένη Κυριακή με διαταγή του Κωνσταντίνου Φλώρου (πάνω) μεταφέροντας υγειονομικό υλικό

Η αποστολή είχε αναχωρήσει την περασμένη Κυριακή με διαταγή του Κωνσταντίνου Φλώρου (πάνω) μεταφέροντας υγειονομικό υλικόΣτο ίδιο πλαίσιο ανακύπτουν και άλλα ερωτήματα σχετικά με τις επικοινωνίες. Αφενός σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν από το σημείο της σύγκρουσης φαίνονται πολίτες να μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο, γεγονός που διαψεύδει το επιχείρημα ότι τα δίκτυα είχαν καταστραφεί.

Ταυτόχρονα, ακόμη κι αν η επικοινωνία του ΓΕΕΘΑ με άτομα της αποστολής μέσω συμβατικών κινητών τηλεφώνων ήταν αδύνατη, παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί παρέμεναν εκτός λειτουργίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα, ο λόγος ύπαρξης των οποίων δεν είναι άλλος από το να μην επηρεάζεται η επικοινωνία από την κατάρρευση των τηλεφωνικών δικτύων.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής στο militaire.gr ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Αϋφαντής, αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσαν το ΓΕΕΘΑ ότι έχουν ενστάσεις για την πραγματοποίηση της αποστολής, ειδικά όταν η ελληνική πλευρά πληροφορήθηκε την αλλαγή του αεροδρομίου προσγείωσης. Μάλιστα, ο Γ. Αϋφαντής προέτρεψε τις εισαγγελικές αρχές να ζητήσουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ επιτελών του ΓΕΕΘΑ και αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ, από όπου, όπως εκτίμησε, θα υπάρξουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο.

Πέραν αυτών, υπάρχουν και άλλα ερωτήματα:

Γιατί δεν προβλέφθηκε να υπάρχουν θωρακισμένα οχήματα για τη μετακίνηση της αποστολής;

Γιατί το ΓΕΕΘΑ δεν ματαίωσε την αποστολή όταν ενημερώθηκε από τη Λιβύη ότι λόγω προβλήματος στον αεροδιάδρομο της Αλ Μπάιντα (πόλη κοντά στην Ντέρνα) το ελληνικό C–130 θα έπρεπε να προσγειωθεί 210 χλμ. μακριά, στη Βεγγάζη;

Πώς επιλέχθηκαν τα μέλη της αποστολής; Υπήρξε γραπτή διαταγή προς τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού ή αληθεύουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για αποκλειστικά προφορικές διαταγές του ΓΕΕΘΑ στα συγκεκριμένα πρόσωπα, κάποια από τα οποία τελικά έχασαν τη ζωή τους;

Γιατί φάνηκε τόσο ανυπόμονος ως προς τη δημοσίευση της αποστολής ο Κων. Φλώρος; Ενώ η αποστολή βρισκόταν σε εξέλιξη κυκλοφόρησαν από τον ίδιο τον Α/ΓΕΕΘΑ φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με όλο το προσωπικό –και τους αλεξιπτωτιστές που τη συνόδευαν για προστασία– «στο πιάτο» όσων πιθανόν θα ήθελαν να την παρενοχλήσουν.

Απαντήσεις επίσης απαιτούνται σε σχέση με τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς μεγάλος αριθμός μέσων ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει μαρτυρίες επιζώντων που κάνουν λόγο για έκρηξη και όχι για σύγκρουση. Το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει μεν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως η εμπλοκή της ΕΥΠ στη διερεύνηση της υπόθεσης, έστω και σε πληροφοριακό επίπεδο, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.

Η «σαπουνόπερα» του Φλώρου

Τους τελευταίους μήνες σχεδόν κάθε εβδομάδα ο Α/ΓΕΕΘΑ κάνει την εμφάνισή του στις σελίδες της εφημερίδας μας όχι λόγω κάποιας εμμονής, αλλά επειδή φροντίζει να τροφοδοτεί την επικαιρότητα με εγκληματικές παραλείψεις. Ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει κατορθώσει να γίνει αντικείμενο μόνιμων επικρίσεων εντός του στρατεύματος καθώς η μια αποτυχία ακολουθεί την άλλη.

Τα επεισόδια στη «σαπουνόπερα» με πρωταγωνιστή τον στρατηγό Φλώρο ξεκίνησαν δυναμικά με την αποκάλυψη του Documento ότι η ΕΥΠ, που υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, τον παρακολουθούσε αποδίδοντάς του τον κωδικό 519C. Στον δεύτερο κύκλο της η σειρά έλαβε χαρακτήρα περιπέτειας με τις εντυπωσιακές εκρήξεις στο στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου, όταν μια πυρκαγιά που έκαιγε επί δύο ημέρες εισέβαλε στις αποθήκες πυρομαχικών. Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για τα ελικόπτερα που βούλιαξαν στο Στεφανοβίκειο και τα ψέματα του ΓΕΣ ότι ήταν παροπλισμένα «από χρόνια» ενώ μία ημέρα αργότερα επιχειρούσαν στη Ζαγορά Πηλίου.

Το σόου της Θεσσαλίας έκλεισε με τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας στα προσωπικά social media του στρατηγού, η οποία έδειχνε ένα στέλεχος των ΕΔ που είχε ξαπλώσει μπρούμυτα με τα ρούχα πάνω στις μολυσμένες λάσπες, δήθεν για να περάσουν πάνω από το σώμα του τρεις ηλικιωμένοι πολίτες. Αποκλείεται βέβαια πέντε σωματώδεις άντρες του στρατού να μη σκέφτηκαν ότι ευκολότερη και ασφαλέστερη λύση θα ήταν απλώς να σηκώσουν έναν έναν τους ηλικιωμένους. Αλλά αυτό δεν θα ήταν και τόσο «instagramable» για τον Α/ΓΕΕΘΑ.

Ομως ο τρίτος κύκλος της αρχηγίας του Κων. Φλώρου ξεκίνησε ως δράμα. Και αυτό γιατί δεν είχαμε απλώς απαράδεκτες γκάφες, αλλά θανάτους συμπολιτών μας, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και διερμηνέων, που είχαν αναλάβει το καθήκον της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη δοκιμαζόμενη Λιβύη.

Ο αμετακίνητος 519C

Η αντοχή του Κων. Φλώρου είναι πάντως αξιοπρόσεκτη. Οι στιβαρές πλάτες του στόχου 519C της ΕΥΠ φαίνεται ότι είναι ανθεκτικές στις αυτοκαταστροφικές τάσεις που παρουσιάζει το ΓΕΕΘΑ υπό την αρχηγία του. Η αλήθεια είναι πως ό,τι κι αν λέμε, ο Κων. Φλώρος θα αποφασίσει μόνος του πόσο αντέχει η συνείδησή του να υποβαθμίζει το κύρος του θεσμού που αντιπροσωπεύει και πότε θα παραιτηθεί. Δεν μπορεί (σχεδόν) κανείς να τον υποχρεώσει. Ομως για όσο επιλέγει να παραμένει στη θέση του οφείλει να δίνει απαντήσεις. Ιδιαίτερα όταν τα ερωτήματα είναι τόσο αμείλικτα και αφορούν την άμυνα της χώρας, το στρατιωτικό υλικό και πλέον τις ίδιες τις ζωές των στρατιωτικών μας.

Οι ευθύνες δεν μπορούν να κρύβονται ούτε πίσω από μεσίστιες σημαίες και ιαχές περί «αθανάτων» ούτε σε βιντεάκια με εμβατηριακή μουσική και αλεξιπτωτιστές στρατηγούς.

03 Μετά την τραγωδία ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν έδειξε καμία διάθεση να παραδεχτεί ένα ακόμη φιάσκο και αρκέστηκε στην ωραιοποίηση της εικόνας του 04 Σε βίντεο από το σημείο της πρόσκρουσης διακρίνεται πολίτης να μιλάει στο τηλέφωνο, στοιχείο που διαψεύδει το επιχείρημα του ΓΕΕΘΑ ότι τα επικοινωνιακά δίκτυα είχαν καταστραφεί και κατά συνέπεια δεν είχε ακριβή γνώση για όσα εκτυλίχτηκαν στην Ντέρνα

 

Οι πέντε νεκροί

Οι πέντε Ελληνες, τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολίτες που τους συνόδευαν ως διερμηνείς, που βρήκαν τραγικό θάνατο στη Λιβύη, είναι:
• Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ. Ηταν 46 ετών, εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στην ογκολογική κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία (Εύη) Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ. Ηταν 40 ετών και εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Είχε παντρευτεί πριν από περίπου ένα χρόνο. Ο αδερφός της είχε επίσης σκοτωθεί σε τροχαίο, ενώ ο θείος της, πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, είχε σκοτωθεί εν ώρα καθήκοντος όταν το αεροσκάφος του συνετρίβη κατά τη διάρκεια αποστολής.

 

• Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Ηταν 27 ετών, είχε λάβει μέρος και σε ανθρωπιστική αποστολή στο Σουδάν και ήταν παντρεμένος.

• Αντζελα-Μοίρα Μανδαλιού (34 ετών), διερμηνέας. Κόρη του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης και αδερφή του Φίλιππου Μανδαλιού που επίσης σκοτώθηκε στο δυστύχημα. Είχε παντρευτεί μόλις μία εβδομάδα πριν από τον θάνατό της.

• Φίλιππος Μανδαλιός (33 ετών), διερμηνέας. Γιος του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης και αδερφός της Αντζελας Μανδαλιού.

Documento Newsletter