Βαριά η διαπλοκή κυβέρνησης – παραγωγών ενέργειας

Βαριά η διαπλοκή κυβέρνησης – παραγωγών ενέργειας

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι δηµόσιο αγαθό. Ή τουλάχιστον σαν τέτοιο πρέπει να αντιµετωπίζεται. Πάµε λοιπόν να δούµε ποιες είναι οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ποια η ιδιοκτησία τους, τι έκανε και πώς ή τι δεν έκανε η παρούσα κυβέρνηση για την πτώση των τιµών, αν υπάρχουν καρτέλ και «φτερωτά» υπερκέρδη και αν φορολογήθηκαν ή όχι.

Η πρώτη εταιρεία στην οποία πρέπει να σταθούµε είναι η δήθεν κρατική ∆ΕΗ. ∆εν χρειάζονται συστάσεις. Μόνο ότι µεγαλοµέτοχος-εταίρος του δηµοσίου είναι το πολυεθνικό fund CVC, που κάλυψε το 25,5% της πρόσφατης ΑΜΚ, φτάνοντας σε συµµετοχή το 10%. Αν θυµάµαι καλά –και θυµάµαι–, η κόρη του πρωθυπουργού προσλήφθηκε σε διευθυντική θέση στο εν λόγο fund στο Λονδίνο.

Η επόµενη είναι η Elpedison Ενεργειακή ΑΕ, που είναι µια κοινή εταιρεία τριών οµίλων της Ελλάδας και της Ιταλίας, εκ των οποίων µας ενδιαφέρουν οι δύο ελληνικοί: τα Ελληνικά Πετρέλαια (κρατήστε το, θα το βρούµε παρακάτω) και ο Οµιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ.

Η Mytilineos ΑΕ µε την Protergia δεν χρειάζονται άλλες συστάσεις.

Η Ηρων, όπου και εδώ υπάρχει ενδιαφέρον αφού το 50% ανήκει στον Οµιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ (το άλλο 50% στην Gaz de France – Suez). Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτελεστικός αντιπρόεδρος είναι ο πεθερός του υπουργού Επικρατείας και νούµερο 2 του Μαξίµου Γιώργου Γεραπετρίτη.

Η Κόρινθος Power ΑΕ, που έχει βασικούς της µετόχους την Protergia (65%) και τη Motor Oil (35%) της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της δύο κανάλια, τον Alpha και το Star. Οι υπόλοιποι καναλάρχες, όταν δεν κουβαλάνε ρωσικό πετρέλαιο µε τα καράβια τους κερδοσκοπώντας και σπάζοντας το εµπάργκο της ∆ύσης, κουβαλάνε LNG για να παραχθεί η ενέργεια που πουλούν οι παραγωγοί. Πάµε παρακάτω:

Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ: το 45% ανήκει στον όµιλο Λάτση, στην τέντα του οποίου προ ηµερών στο Ελληνικό στην Αττική Ριβιέρα χαριεντιζόταν όλος ο καλός ο κόσµος για την «εµβληµατική» επένδυση, ξέρετε εσείς. Ο Αδωνης στο Twitter του έχει φόντο την επένδυση στο Ελληνικό.

Η Motor Oil Hellas AE πάλι Βαρδινογιάννης και πάλι να µην τα ξαναλέµε για τα κανάλια, λίστες Πέτσα και πάει λέγοντας.

Κοντολογίς, µε αυτήν τη βαριά διαπλοκή κυβέρνησης και οικονοµικής ελίτ στη χώρα υπάρχει ένας, έστω ένας, που να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση θα πάρει τουλάχιστον 1 ευρώ από τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας; Οτι θα σταµατήσει να επιδοτεί από τον κρατικό προϋπολογισµό, δηλαδή από τους πολίτες, τα φτερωτά τους κέρδη;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter