Βαντίμ Κράσικοφ: O πράκτορας της FSB που ο Πούτιν ήθελε να φέρει διακαώς πίσω στη Ρωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σφίγγει το χέρι του Βαντίμ Κράσικοφ / AP Images

Η ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η μεγαλύτερη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, είχε ως αποτέλεσμα τη συμφωνία για απελευθέρωση οκτώ Ρώσων κρατουμένων από φυλακές στις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβενία.

Ο Βαντίμ Κράσικοφ, που απελευθερώθηκε από τη Γερμανία έχοντας καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία στο Βερολίνο ενός πρώην διοικητή Τσετσένων αυτονομιστών, είναι πράκτορας της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, όπως επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο για το οποίο έχει εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον του ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει «πατριώτη» και τον υποδέχτηκε θερμά στο αεροδρόμιο, κατά την επιστροφή του στη Ρωσία.

Η δολοφονία του Γεωργιανού Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, που είχε πολεμήσει εναντίον των ρωσικών δυνάμεων μεταξύ του 2000 και του 2004, έγινε μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο κέντρο του Βερολίνου. Ο Ρώσος ένοπλος ανέβηκε με ποδήλατο πριν πυροβολήσει το θύμα στο κεφάλι. Η δίκη του Κράσικοφ ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2020 και διήρκησε 14 μήνες, με τον Ρώσο να καταδικάζεται στις 15 Δεκεμβρίου 2021 σε ισόβια κάθειρξη. Το δικαστήριο έκρινε πως πράγματι ο Κράσικοφ σκότωσε τον Κανγκοσβίλι ακολουθώντας διαταγές από τις ρωσικές αρχές.

«Ο Κράσικοφ είναι μέλος της FSB. Υπηρέτησε στην Alfa (μια ελίτ μονάδα της FSB).Υπηρέτησε με αρκετά (σημερινά) μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του προέδρου» Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τον Ιούλιο του 2022, μόλις έξι μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση, άρχισαν να εμφανίζονται στον αμερικανικό Τύπο αναφορές πως η Ρωσία ζητούσε την ανταλλαγή του Κράσικοφ με Αμερικανούς υπηκόους που κρατούνται στη Ρωσία. Τότε επρόκειτο για την Αμερικανίδα αθλήτρια του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία αργότερα ανταλλάχθηκε τελικά με τον Ρώσο Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ λόγω εμπορίου όπλων.

Το όνομα του Βαντίμ Κράσικοφ είχε πέσει στο τραπέζι και σε συζητήσεις για πιθανή ανταλλαγή με τον αντιπολιτευόμενο Ρώσο Αλεξέι Ναβάλνι. «Ο Ναβάλνι έπρεπε να είχε αφεθεί ελεύθερος μέσα σε λίγες ημέρες, επειδή είχαμε καταλήξει σε συμφωνία για την ανταλλαγή του. Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Πούτιν πρότεινε μία ανταλλαγή του Κράσικοφ, αξιωματούχου της FSB, έναντι δύο Αμερικανών πολιτών και του Αλεξέι Ναβάλνι», είχε δηλώσει η Μαρία Πέβτσιχ από το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς (FBK) του Αλεξέι Ναβάλνι. Λίγο αργότερα όμως ο Ναβάλνι πέθανε.

Διαβάστε επίσης

Washington Post: «Ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων – Η μεγαλύτερη από τον Ψυχρό Πόλεμο»

Έφτασαν στις ΗΠΑ οι κρατούμενοι που ανταλλάχθηκαν με τη Ρωσία – Τους υποδέχθηκαν Μπάιντεν και Χάρις (Photos)

Ποιοι είναι οι 26 κρατούμενοι που ανταλλάχθηκαν από Ρωσία και δυτικές χώρες – Χαιρετίζει ο ΟΗΕ, επιφυλάξεις από τη Διεθνής Αμνηστία

Ρωσία: Πώς έγινε η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων με τη Δύση – Η χάρη από τον Πούτιν και οι ευχαριστίες σε άλλες χώρες