Η μητέρα του 19χρονου δεκαθλητή Γιάννη Αβραμίδη μιλάει στο Documento για τον γολγοθά της οικογένειας μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του
«Ηταν 2 Μαίου 2019, όταν ο Γιάννης μας, αθλητής του δεκάθλου, 17 χρονών τότε, έκανε προπόνηση στο δημοτικό στάδιο Βέροιας στο επί κοντώ υπό την επίβλεψη του προπονητή του. Πέρασε τον πήχη κι έπεσε στο κακοσυντηρημένο στρώμα, το οποίο αντί να απορροφήσει την πτώση όπως συμβαίνει στο αγώνισμα, τον εκτίναξε με αποτέλεσμα να πέσει με το κεφάλι στις ακάλυπτες βάσεις στους γυμνούς και χωρίς καλύμματα στυλοβάτες. Χωρίς τίποτα προστατευτικό γύρω από το στρώμα. Κι έκτοτε ξεκίνησε ο βασανιστικός μαραθώνιος της οικογένειας μας».
Τα λόγια της μητέρας του 19χρονου πλέον δεκαθλητή Γιάννη Αβραμίδη, συγκλονιστικά. Η Βάια Αβραμίδου, ο σύζυγος της και τα δύο μικρότερα κοριτσάκια τους, βρίσκονται δίπλα στον Γιάννη και δίνουν τον δικό τους αγώνα αλλά είναι ολομόναχοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων…
Στη Γερμανία
Ο Γιάννης ζει με την οικογένεια του στη Βέροια. Από μικρό παιδί, όνειρό του ήταν ο πρωταθλητισμός, στο δέκαθλο και μετείχε σε πολλούς πανελλήνιους αγώνες. Δυστυχώς, όλα του τα όνειρα στιγμιαία ανατράπηκαν όταν κατά τη διάρκεια προπόνησής του στο Δημοτικό στάδιο Βέροιας, τραυματίστηκε σοβαρά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Τα πέντε χειρουργεία που ακολούθησαν το ένα μετά το άλλο ήταν κρίσιμα, ζωτικής σημασίας, ενώ η ζωή του, για μεγάλο χρονικό διάστημα κρεμόταν από μία κλωστή (παρέμεινε πάνω από 20 μέρες στην εντατική). Αφού διέφυγε τον κίνδυνο, πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα σε κέντρα αποκατάστασης στην Ελλάδα, ενώ για εξειδικευμένη μετεγχειρητική αποθεραπεία κατέφυγε σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία.
«Ηταν ένας αγώνας επίπονος. Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε την επαγγελματική μας ζωή τον σύζυγο μου στη Βέροια και στρέψαμε όπως είναι φυσικό όλη μας την προσοχή στην αποκατάσταση του Γιάννη. Με πολύ κόπο ένταση και αγωνία να βρούμε βοήθεια από την πολιτεία» λέει η Βάια Αβραμίδου. «Με επιστολές παντού. Στον υφυπουργό αθλητισμού, Λ. Αυγενάκη, τον υπουργό Βασ. Κικίλια. Τελικά η πολιτεία παρενέβη και μετά από πολύ γραφειοκρατία και μέσω ΕΟΠΠΥ, πετύχαμε να μεταφερθεί το παιδί στη Γερμανία…»
Στη Γερμανία ο Γιάννης, με τη φροντίδα ειδικών, διαψεύδοντας τις δυσοίωνες για την υγεία του προβλέψεις, βελτίωσε σημαντικά την κινητικότητά του. Σήμερα μπορεί να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τους δικούς του ανθρώπους, αυτόνομα, όμως αδυνατεί να μιλήσει και να περπατήσει ολοκληρωμένα, ακόμη. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Γιάννης έχει πολλές ελπίδες να περπατήσει ξανά, όμως πρέπει να μεταβεί σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης (https://www.hegau-jugendwerk.de/) της Γερμανίας, για διάστημα 2 μηνών, με τα έξοδα της εξειδικευμένης αυτής νοσηλείας να ανέρχονται στις 45.000 ευρώ.
Δυστυχώς όμως, όπως συμβαίνει πολλές φορές στην Ελλάδα, πάντα καλά και άσχημα, λένε ότι διαρκούν το πολύ τρεις μέρες. Κάπως έτσι συνέβη και με τον άτυχο Γιάννη. Αδιαφορία από όλους. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον. Τον Γιάννη τον ξέχασαν όλοι. Η προηγούμενη ηγεσία του ΣΕΓΑΣ αδιαφόρησε παντελώς. Σε αντίθεση η νυν ηγεσία φαίνεται τουλάχιστον να έχει την πρόθεση και την διάθεση να βοηθήσει. Κατά τα άλλα, καμία στήριξη από κανέναν. Κρύβονται όλοι. Εμείς έχουμε προχωρήσει δικαστικά με τον δικηγόρο μας Ιωάννη Πουλτσίδη και περιμένουμε…» λέει οργισμένη η μητέρα του νεαρού αθλητή στο Documento.
«Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν μιλάει» λέει η μητέρα του. «Επικοινωνούμε ηλεκτρονικά μέσω τάμπλετ. Κάνει και 2-3 βήματα και αυτό είναι όλο. Και μας ρωτάει συνέχεια «γιατί να μου συμβεί αυτό; Αγαπούσα τον προπονητή μου σαν πατέρα γιατί δεν με προστάτεψε;». Τι να του πω; Ότι εξαφανίστηκαν όλοι;» επαναλαμβάνει η Βάια Αβραμίδου που κάνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα ώστε να μη συμβεί ανάλογο περιστατικό σε κανένα άλλο παιδί… και η δικαιολογημένη πίκρα για την αντιμετώπιση της υγείας του Γιάννη, την πνίγει.
Συμπαράσταση
Πριν από λίγες μέρες, παράλληλα με κάποιες δράσεις που γίνονται στη Βέροια από φίλους του Γιάννη και της οικογένειας, δημιουργήθηκε από την οικογένεια του αθλητή μία καμπάνια οικονομικής υποστήριξης στην ελληνική πλατφόρμα Give and Fund, προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό. Σκοπός της είναι προσφέρει με απλό, οικονομικό, ασφαλή και διαφανή τρόπο τη δυνατότητα συλλογής χρημάτων. Συγγενείς, γνωστοί και άγνωστοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετέχουν στη προσπάθεια και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά. Ήδη έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 10.450€.
Μεταξύ των πρώτων αθλητών που μπήκαν στην πλατφόρμα, ως πρεσβευτές της προσπάθειας, είναι οι Ολυμπιονίκες Κατερίνα Στεφανίδη («Στηρίζω τον Γιάννη Αβραμίδη και τον σημαντικότερο αγώνα, που θα κληθεί να δώσει μέχρι σήμερα. Ας κάνουμε όλοι το ίδιο»), Μίλτος Τεντόγλου («Είμαι δίπλα του, προκειμένου να βοηθήσω να κερδίσει και πάλι πίσω τη ζωή του»), Εμμανουήλ Καραλής («Όλοι μαζί ας συνδράμουμε να δώσουμε στον φίλο μου τον Γιάννη, τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στο στίβο της ζωής»), Κώστας Κεντέρης και άλλοι…
*Οσοι θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά μπορούν να το κάνουν μέσω του συνδέσμου: https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/giannisavramidis