Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, ο πιο διάσημος δραπέτης, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 73 ετών. Τελευταία αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Χαλκίδας.
Γεννήθηκε το 1951 στην Εύβοια, ξεκίνησε να εργάζεται από νεαρή ηλικία για να συντηρήσει την πολυμελή οικογένειά του. Η πρώτη του απόδραση σημειώθηκε το 1971 ως… φαντάρος στη Σύρο, επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια για να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του. Είχε κατηγορηθεί επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου αλλά και για προστριβές με ανωτέρους του στον στρατό. Έτσι, έλαβε αναβολή.
Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες κάθειρξη στις φυλακές Κορυδαλλού. Ακολούθησε νέα φυλάκιση, το 1976, για την κλοπή που πραγματοποίησε το ταχυδρομείο του χωριού του.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μετέβη στην Κύπρο, μετά τον χωρισμό με τη σύζυγό του, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.
Το 1980 συνελήφθη ξανά για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Τον Δεκέμβριο του 1981 ήταν πρωταγωνιστής στη στάση των κρατουμένων, αναπτύσσοντας πολιτική ρητορική και για την δράση του αυτή καταδικάστηκε το 1986 σε 27 μήνες φυλάκιση. «Μπορούσα να οργανώνω τους κρατούμενους να είναι αγαπημένοι και διεκδικούσαμε όλοι μαζί περισσότερα δικαιώματα και καλύτερη ζωή στις φυλακές», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον Πέτρο Κωστόπουλο.
Κατά τη δεκαετία του ’80 είχε καταδικαστεί για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες. Συνολικά, ο Ρωχάμης κατάφερε να αποδράσει δέκα φορές από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Οι αποδράσεις και στη συνέχεια η απόκρυψή του από τις αρχές πραγματοποιούταν με τη βοήθεια φίλων του.
Οι μεταμφιέσεις
«Το να ανοίξεις όλες τις πόρτες ήταν θέμα υπομονής. Τις δύο τελευταίες τις άνοιξαν μόνοι τους, από εκεί που έφευγαν οι δικηγόροι, γιατί έτσι έφυγα. Είχα ντυθεί σαν δικηγόρος», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του για μία από τις αποδράσεις του από τον Κορυδαλλό. Άλλη φορά, είχε εισέλθει στο δικαστήριο μεταμφιεσμένος σε… γυναίκα και κατάφερε να διαφύγει των ανυποψίαστων αστυνομικών.
Τον έκρυψαν οι θαμώνες
Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.
Το ουζερί στην Εύβοια
Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και μέχρι το τέλος της ζωής του ζούσε στο Λευκαντί Ευβοίας. Σε αυτό το διάστημα έδωσε ορισμένες συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, στις οποίες αφηγούταν την πολυτάραχη ζωή του.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Βαγγέλης Ρωχάμης άνοιξε καφέ – ουζερί στο Λευκαντί Ευβοίας. Στο «Λιμανάκι του Ρωχάμη» είχε μάλιστα υποδεχθεί και αρκετούς αρκετούς επώνυμους φίλους του, όπως ο αείμνηστος παλαιστής Τρομάρας και ο Γιώργος Μαργαρίτης. Παράλληλα, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια διατηρούσε τα καλοκαίρια καντίνα στην παραλία Μαλακώντα στην ίδια περιοχή.
Το γεγονός της μη καταδίκης του για έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής, συνέβαλε στην ευνοϊκή αντιμετώπισή του από την κοινωνία. Με τα χρόνια, ο Ρωχάμης έγινε συνώνυμο του ανθρώπου που ξεγελά την έννομη τάξη.
Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο «πεταλούδας» Βαγγέλης Ρωχάμης