Βαγγέλης Γρατσάνης: Πώς θα δείξω ότι αξίζω όταν δεν σφυρίζω;

Βαγγέλης Γρατσάνης: Πώς θα δείξω ότι αξίζω όταν δεν σφυρίζω;

Στόχος κάθε διαιτητή που ξεκινάει από τα τοπικά πρωταθλήματα και τα γήπεδα-αλάνες είναι να σφυρίξει παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας 1. Ο Τρικαλινός ρέφερι Βαγγέλης Γρατσάνης έχει διαδρομή 24 ετών στη διαιτησία. Στην τρέχουσα σεζόν ήταν στον πίνακα της μεγάλης κατηγορίας, ωστόσο τα βρόντηξε δηλώνοντας κώλυμα μέχρι το τέλος της σεζόν. Ηταν κίνηση διαμαρτυρίας, διότι ο αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ τον είχε ορίσει μόλις σε ένα παιχνίδι.

«Πάνω από τη διαιτησία βάζω την αξιοπρέπειά μου. Για κάθε άνθρωπο υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Πώς θα αποδείξω ότι αξίζω να βρίσκομαι στον πίνακα της ΣΛ1 όταν δεν σφυρίζω αγώνες; Κάποιος έπρεπε να αντιδράσει και δεν μετανιώνω για την απόφασή μου» δήλωσε στο Documento o Βαγγ. Γρατσάνης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο που πρέπει να έχει ο επικεφαλής της ΚΕΔ: «Αυτός που κάνει κουμάντο στην ελληνική διαιτησία οφείλει να σέβεται τους διαιτητές-συνεργάτες του και να τους προστατεύει. Και τους προστατεύει όταν τους εμπιστεύεται, δίνοντάς τους παιχνίδια να σφυρίξουν».

Τι έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και πήρες την απόφαση να δηλώσεις κώλυμα;

Εχω μια μεγάλη διαδρομή στη διαιτησία και δεν μπορούσα να συνεργάζομαι με κάποιον που θεωρεί κατώτερους τους Ελληνες διαιτητές. Στο παιχνίδι Αρης – ΠΑΣ Γιάννινα, που είναι χαμηλής διαιτητικής δυσκολίας, ορίστηκα τέταρτος διαιτητής, ενώ ο διαιτητής που το σφύριξε ήταν Ισραηλινός. Στον πίνακα είμαστε 20 διαιτητές (σ.σ.: ο Σκουλάς αποχώρησε τον Οκτώβριο), αν δεν διευθύνουμε αυτά τα παιχνίδια τότε τι ευκαιρίες θα πάρουμε για να αποδείξουμε ότι αξίζουμε; Και επειδή δεν θα μας έδινε ευκαιρίες ο Κλάτενμπεργκ, αποφάσισα να δηλώσω κώλυμα.

Υπάρχει και πίκρα;

Εγώ ήθελα να σφυρίζω παιχνίδια. Με ένα ματς που διηύθυνα, αυτό του Παναιτωλικού με τον ΟΦΗ, πώς θα αποκτήσω φόρμα και θα αποδείξω ότι δίκαια βρίσκομαι στον πίνακα της πρώτης κατηγορίας; Εάν ήμουν στη θέση του Κλάτενμπεργκ τις δέκα πρώτες αγωνιστικές θα είχα ορίσει τους διαιτητές σε τρεις αγώνες και θα είχα βγάλει ασφαλή συμπεράσματα ποιοι κάνουν και ποιοι δεν μπορούν να σταθούν σε αυτό το επίπεδο.

Στην περίπτωση που συνεχίσει για άλλη μια σεζόν ο Αγγλος αρχιδιαιτητής θα επιστρέψεις;

Οχι, διότι θα με αφήσει ο ίδιος εκτός πίνακα. Και είναι λογικό, εγώ δήλωσα κώλυμα και είπα ότι δεν μπορώ να συνεργαστώ μαζί του.

Ο Κλάτενμπεργκ ήταν ανακόλουθος στα λόγια του;

Στο σεμινάριο μας είχε πει ότι «σφυρίζοντας αγώνες θέλω να μου αποδείξετε ότι μπορείτε να διαιτητεύσετε ακόμη και ντέρμπι». Πώς θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και σε μεγάλα παιχνίδια όταν δεν μας ορίζει στα θεωρητικά εύκολα;

Υπάρχει πρόοδος στην ελληνική διαιτησία με τους ξένους αρχιδιαιτητές;

Με την προηγούμενη ΚΕΔ, παρότι ο Περέιρα με έριξε κατηγορία, οφείλω να πω πως γινόταν δουλειά και σωστή εκπαίδευση. Είχαν γίνει πέντε σεμινάρια και είχαμε προσωπική επαφή με τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας. Με την τωρινή ΚΕΔ αυτά δεν ισχύουν. Με τα ηλεκτρονικά μηνύματα δεν γίνεται σωστή εκπαίδευση. Επιπλέον, όταν υπάρχει επαφή ο υπεύθυνος διαιτησίας σε μαθαίνει ως άνθρωπο, γνωρίζει και την προσωπικότητά σου. Αυτά δεν γίνονται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Οπότε υπάρχει στασιμότητα…

Με τις παρούσες συνθήκες ο διαιτητής δεν μπορεί να γίνει καλύτερος. Οταν δεν υπάρχει στόχος και κίνητρο, δεν γίνεσαι καλύτερος. Αυτός είναι κανόνας στη ζωή.

Προσωπικά νιώθεις «λίγος» για τη ΣΛ1 όταν βλέπεις ότι τα ματς τα σφυρίζουν ξένοι διαιτητές;

Οταν είδα τον ορισμό μου στο ματς Αρης – ΠΑΣ ως τέταρτος, ενώ τη σφυρίχτρα θα την κρατούσε ένας Ισραηλινός διαιτητής, αισθάνθηκα άχρηστος. Είπα κάποιος με θεωρεί άχρηστο. Και η προσωπικότητά μου αυτό δεν το δέχεται.

Γιατί, ενώ υπάρχει το VAR, ο αρχιδιαιτητής ορίζει ξένους και σε θεωρητικά εύκολα παιχνίδια;

Ισως ο ίδιος να αισθάνεται ασφάλεια ορίζοντας ξένους διαιτητές. Εμαθε γρήγορα ότι στην Ελλάδα το ξένο είναι και αποδεκτό. Και λάθος να γίνει από έναν ξένο, γρήγορα θα ξεχαστεί.

Γιατί έγραψες στην επιστολή σου απευθυνόμενος στον Κλάτενμπεργκ ότι «την παρουσία σου σαν επικεφαλής της ελληνικής διαιτησίας τη βλέπεις σαν μέσο δικής σου προβολής»;

Αυτό δείχνουν η στάση και η συμπεριφορά του. Ακόμη και η ανάλυση των φάσεων που κάνει ύστερα από κάθε αγωνιστική μπερδεύει τον κόσμο με αυτά που λέει. Η Ελλάδα δεν είναι Ουγκάντα και κανένας δεν μπορεί να μας αντιμετωπίζει σαν ιθαγενείς. Ο Κλάτενμπεργκ με όσα πράττει δείχνει ότι δεν σέβεται τους Ελληνες διαιτητές.

Η UEFA τον προώθησε για τη θέση του αρχιδιαιτητή γιατί ήταν σπουδαίος ρέφερι…

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει και καλός μάνατζερ. Επρεπε να μας δώσει τα θετικά του στοιχεία, αλλά δεν το έκανε, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Δεν μιλάει καθόλου με τους Ελληνες διαιτητές. Είναι απρόσωπος και όπως προανέφερα με e-mail δεν θα έρθει η βελτίωση στη διαιτησία μας.

Tο σύνολο των διαιτητών της ΣΛ1 μουρμουρίζει για τους ορισμούς Κλάτενμπεργκ, αλλά μόνο εσύ και ο Σκουλάς αντιδράσατε;

Οταν μουρμουρίζεις στους συναδέλφους ή στον καθρέφτη σου δεν λύνεις το πρόβλημα. Αν δεν μιλήσεις, δεν θα το αντιμετωπίσεις.

Σκέφτηκες όταν έστελνες την επιστολή ότι μπορεί και να μη σφυρίξεις ξανά στη λίγκα;

Οχι, δεν το σκέφτηκα. Αυτή την απόφαση που πήρα τη σκεφτόμουν από τον Οκτώβριο. Η κατάσταση αυτή δεν με εκφράζει. Εχω κι άλλα ενδιαφέροντα στη ζωή μου.

Γιατί διαχρονικά οι διαιτητές βρίσκονται στο επίκεντρο ως αρνητικοί πρωταγωνιστές;

Οι διαιτητές έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει όμως να φορτώνουμε στους διαιτητές που είναι ενεργοί όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος. Πρέπει να γίνει μια αρχή…

Η γενική εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι διαιτητές από κάπου προστατεύονται…

Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Αυτή η προστασία δημιουργούσε προβλήματα. Η ελληνική διαιτησία δεν πρέπει να κουβαλάει ένα φάντασμα.

Documento Newsletter