Το σφυροκόπημα στη Γάζα συνεχίζεται χωρίς έλεος από το Ισραήλ, ειδικά στην πόλη Χαν Γιουνίς, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες αναγκάζονται να μεταφερθούν στην επικίνδυνα υπερπλήρη Ράφα, στα νότια.
Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Αρωγής Και Έργων του ΟΗΕ Για Τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, η UNRWA – που αποτελεί σημαντικό στήριγμα για εκατομμύρια Παλαιστίνιους από την δημιουργία της το 1949 – βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών χωρών, μετά τις κατηγορίες σε βάρος των 12 εργαζομένων της, που φέρονται να συνδέονται με την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ.
Το ισραηλινό ΥΠΕΞ ζήτησε συγκεκριμένα να «αντικατασταθεί η UNRWA με υπηρεσίες αφιερωμένες στην πραγματική ειρήνη και την ανάπτυξη» ενώ σε ανάρτησή του, ο ΥΠΕΞ Ίσραελ Κατς, προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας, οι οποίες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της UNRWA.
Σημειώνεται, ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία δέχεται τα πυρά των ισραηλινών αρχών εδώ και χρόνια, χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις προσφορές των κρατών. Τώρα, καλείται να ερευνήσει τον ρόλο που διαδραμάτισαν ορισμένα μέλη του προσωπικού της, αναφορικά με την αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς κατά του ισραηλινού εδάφους στο μουσικό φεστιβάλ Supernova.
Πότε και γιατί ιδρύθηκε η UNRWA
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους και παρέχει ζωτικής σημασίας βοήθεια και υπηρεσίες σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη Δυτική Ασία. Στη Γάζα, υπήρξε ο κύριος προμηθευτής τροφής, νερού και καταφυγίου σε πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Η UNRWA ιδρύθηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου 1949 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μετά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο που ξέσπασε αμέσως με την ίδρυση του Ισραήλ, τον Μάιο 1948.
Σκοπός της ίδρυσής της ήταν να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους περίπου 700.000 Παλαιστίνιους που διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από το σημερινό έδαφος του Ισραήλ, «εν αναμονή μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την κατάστασή τους». Η δράση της αφορά στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και στον Λίβανο, στην Συρία και στην Ιορδανία.
Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους, που τώρα αριθμούν σχεδόν έξι εκατομμύρια στη Δυτική Ασία, έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε, σημειώνοντας ότι εάν το δικαίωμα της επιστροφής εφαρμοστεί πλήρως, θα είχε ως αποτέλεσμα μια παλαιστινιακή πλειοψηφία εντός των συνόρων του. Η μοίρα των προσφύγων και των απογόνων τους ήταν ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία σταμάτησε το 2009.
Το Εβραϊκό κράτος έχει επί μακρόν εναντιωθεί στην υπηρεσία, κατηγορώντας την ότι ανέχεται ή ακόμη και συνεργάζεται με τη Χαμάς και ότι διαιωνίζει την 75χρονη παλαιστινιακή προσφυγική κρίση. Ακόμα, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Χαμάς και άλλες μαχητικές ομάδες ότι αποσπούν τη βοήθεια της UNRWA και χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ για στρατιωτικούς σκοπούς.
Περί τα 5,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι καταγεγραμμένοι στην UNRWA και μπορούν να επωφελούνται υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υποδομές καταυλισμών, η μικροτραπεζική και η επείγουσα βοήθεια, και σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων.
Συνολικά υπάρχουν περί τους εξήντα προσφυγικοί καταυλισμοί υπό την διαχείριση της UNRWA, 19 από τους οποίους βρίσκονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περισσότερα από 540.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία της UNRWA.
Δείτε επίσης – ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον «αποδοκιμάζει» την ισραηλινή επίθεση σε κτίριο του ΟΗΕ στη Γάζα