UNICEF: Προτεραιότητα η ένταξη των προσφυγόπουλων στην κοινωνία – 2.000 τα ασυνόδευτα παιδιά

Έκκληση να προχωρήσουν οι διαδικασίες της πλήρους ένταξης των παιδιών προσφύγων στην ελληνική κοινωνία έκανε η Unicef και οι συνεργαζόμενοι φορείς, στην συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε την Τρίτη, όπου παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση για την κατάσταση των προσφυγόπουλων στην Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε, αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 20.300 παιδιά προσφύγων και μεταναστών κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, τα οποία φιλοξενούνται σε διάφορες δομές, ενώ τα ασυνόδευτα ανήλικα ανέρχονται σε 2.000.

«Όταν τελειώσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες, όσα παιδιά μείνουν πρέπει να μην αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες αλλά ως ενταγμένα μέλη της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε η πρόεδρος της Unicef Σοφία Τζιτζίκου, ενώ ο Βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος είπε πως: «Αυτό που συμβαίνει στα σχολεία, είναι η γεφύρωση με την επόμενη ημέρα. Το ποσοστό των παιδιών που θα μείνουν στη χώρα θα είναι λιγότερο από 1% του συνολικού πληθυσμού των παιδιών στην Ελλάδα. Αν πραγματικά προσπαθήσουμε μπορούμε να τους δώσουμε την θέση που τους αρμόζει στην κοινωνία».

Κομβικό ρόλο στην ένταξη έχει η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, σύμφωνα με τους συνεργαζόμενους φορείς. Όπως υπογραμμίστηκε, υπήρξαν προβλήματα τα οποία σταδιακά ξεπεράστηκαν την φετινή χρονιά, ωστόσο πρέπει να γίνει ακόμα σημαντική πρόοδος. Πιο συγκεκριμένα, εκφράστηκε η ανάγκη να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα πρωινά μαθήματα, ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση με τα παιδιά της ηλικίας τους. Παράλληλα τονίστηκε πως πρέπει να υπάρξουν τάξεις υποδοχής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Από την πλευρά του, ο Laurent Chapuis συντονιστής της UNICEF για την ανταπόκριση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα, σημείωσε πως «Τα παιδιά αυτά προσπαθούν να ξεφύγουν από σωρεία εγκλημάτων σε βάρος τους. Πρέπει να συνεργαστούμε, όχι μόνο για το σήμερα, όχι μόνο για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά για το αύριο και για όλα τα παιδιά».

Ένας τομέας στον οποίο απαιτείται σημαντική πρόοδος, όπως επισημάνθηκε, είναι η αύξηση του ποσοστού των παιδιών που μένουν σε διαμερίσματα, εκτός δομών και φοιτούν στα σχολεία. Όπως υπολογίζεται αυτή τη στιγμή, μόλις το 15% αυτών των παιδιών συμμετέχουν στο σύστημα εκπαίδευσης.

Πέρα από την εκπαίδευση, σημαντικό θέμα που έθιξαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, ήταν οι δομές φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών. Ο Βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί κάθετα με την προ μηνών εκπεφρασμένη άποψη του κ. Μουζάλα, πως τα παιδιά πρέπει να στεγαστούν ακόμα και σε δομές των 100-130 ατόμων. Όπως είπε ο κ. Μόσχος: «Είναι λάθος αντίληψη. Χρειάζεται να στεγάζονται σε ομάδες λίγων ατόμων για να τηρούνται και τα στάνταρ της ποιότητας. Ελπίζουμε οι δομές του στρατού να μην εξελιχθούν σε ιδρύματα».

Υπογραμμίστηκε ότι έχει γίνει μεν πρόοδος, καθώς από τα 300 κρεβάτια το 2016, πλέον έχει γίνει αύξηση σε 1.300, σε συνολικά 55 ξενώνες, όμως υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός ασυνόδευτων που βρίσκεται σε άλλες δομές, ενώ μέσα στο 2016 πολλά ασυνόδευτα έφτασαν να κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα. Επισημάνθηκε δε, η σημαντική καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

«Η προστασία των περίπου 2.000 ασυνόδευτων παιδιών δεν αποτελούν απλώς υποχρέωση για τη χώρα, αλλά βασική κοινωνική αξία στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε του ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) Παναγιώτης Τζιάρας.

Συνοπτικά, οι τομείς στους οποίους πρέπει να υπάρξει σημαντική βελτίωση συνοψίστηκαν στην πρόσβαση στην διεθνή προστασία και τη βελτίωση του συστήματος ασύλου, στην επανένωση των οικογενειών, την θεσμοθέτηση και υλοποίηση της επιτροπείας, των προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας ξενώνων, των διαδικασιών διαπίστωσης της ανηλικότητας και των ασυνόδευτων παιδιών αλλά και στον εντοπισμό και την καταγραφή των παιδιών στις δομές φιλοξενίας, ώστε να υπάρχει οργανωμένος σχεδιασμός και αντιμετώπιση των αναγκών τους.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μαρία Γιαννακάκη η οποία είπε υπογράμμισε τον ρόλο του Σπιτιού του Παιδιού για τα κακοποιημένα ανήλικα, τα οποία πλέον χρειάζεται να καταθέσουν μόνο μια φορά για την κακοποίηση που υπέστησαν. Παλιότερα, τέτοιες υποθέσεις έφταναν μέχρι και την 15ετία να τελεσιδικήσουν και τα παιδιά έφταναν να καταθέτουν μέχρι και 14 φορές. 

Ετικέτες