Περίπου 19.000 παιδιά διέσχισαν από τις αρχές του έτους τη ζούγκλα του Ντάριεν, στα σύνορα μεταξύ της Κολομβίας και του Παναμά, με την ελπίδα ότι θα φτάσουν στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef, εκφράζοντας ανησυχίες για αυτόν τον «ιστορικό» αριθμό ανήλικων μεταναστών.
«Ο αριθμός των παιδιών που διέσχισαν με τα πόδια το Ντάριεν έφτασε σε ιστορικά επίπεδα» αναφέρει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, σε μια έκθεσή της όπου τονίζεται ότι τα μισά από αυτά τα παιδιά ήταν κάτω των 5 ετών.
Το Ντάριεν, ένα πυκνό, αφιλόξενο δάσος που συνδέει τη Νότια Αμερική με την Κεντρική «είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για τους μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στη Βόρεια Αμερική», υπενθυμίζει η Unicef.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά κατάγονται από την Αϊτή ή γεννήθηκαν από Αϊτινούς γονείς στη Χιλή ή τη Βραζιλία.
Ο αριθμός των ανηλίκων που διέσχισαν αυτήν τη ζώνη από τις αρχές του έτους είναι «σχεδόν τριπλάσιος από τον συνολικό αριθμό που καταγράφηκε την τελευταία πενταετία», επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο.
«Πρόκειται για μια ιλιγγιώδη, άνευ προηγουμένου αύξηση, ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε καταγράψει τόσο αυξημένους αριθμούς», είπε ο Λοράν Ντουβιλιέρ, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Unicef για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών έχει επίσης αυξηθεί κατακόρυφα: το 2020 μόλις οκτώ διέσχισαν τη ζούγκλα του Ντάριεν, φέτος έφτασαν ήδη τους 153.
Για να διασχίσουν αυτήν την ορεινή ζούγκλα, που είναι γεμάτη φίδια και χαράδρες και όπου δρουν συμμορίες εγκληματιών, οι μετανάστες χρειάζονται δύο με τρεις ημέρες. Η Unicef προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τα παιδιά είναι πολύ μεγάλοι και πολλά από αυτά ασθενούν με διάρροια, αναπνευστικά προβλήματα ή αφυδάτωση.
«Στα βάθη της ζούγκλας οι κλοπές, οι βιασμοί, η εμπορία ανθρώπων, είναι καταστάσεις εξίσου επικίνδυνες με τα άγρια ζώα, τα έντομα και την έλλειψη πόσιμου νερού» υπογράμμισε η διευθύντρια της Unicef για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, Τζιν Γκόου.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των μεταναστευτικών υπηρεσιών του Παναμά, από τις αρχές του 2021 περισσότεροι από 90.000 μετανάστες διέσχισαν το Ντάριεν. Οι περισσότεροι είναι Αϊτινοί και Κουβανοί, ενώ ορισμένοι προέρχονται από την Ασία και την Αφρική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ