UEFA: Tα κέρδη της πάνω από τις ζωές όλων – Για να μη χάνει ευρώ, με αστείες δικαιολογίες αποφεύγει αναβολές αγώνων λόγω θανάτου

Η απόφαση της UEFA να μην αναβάλει τον αγώνα Αγγλία – Ελλάδα (1-2) στο Γουέμπλεϊ εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του Ελληνα διεθνούς Τζορτζ Μπάλντοκ παραμονή του ματς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Ελλάδα και Αγγλία.

Με (το σύνηθες) επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν κενές ημερομηνίες η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αρνήθηκε τη μετάθεση του αγώνα σε άλλη ημερομηνία και αυτός διεξήχθη κανονικά. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η UEFA τηρεί αυστηρότατα πρωτόκολλα σε ό,τι έχει να κάνει με αναβολές αγώνων των διοργανώσεών της, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η αναισθησία της προκαλεί το κοινό αίσθημα. Και δεν αναβάλλει παιχνίδια για οποιονδήποτε σοβαρό λόγο γιατί σκέφτεται πριν από όλα την… τσέπη της, καθώς κάθε αναβολή τής στοιχίζει εκατομμύρια ευρώ από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες, events κ.λπ. Πώς να συγκινηθεί λοιπόν επειδή έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος; Μιλάμε για την ίδια UEFA που προτάσσει στις διαφημιστικές της καμπάνιες το ευ αγωνίζεσθαι και άλλες ηθικές αξίες. Ποια; Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία που δεν ανέβαλε τους αγώνες του Champions League ούτε την επόμενη μέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος στους Δίδυμους Πύργους…

Με αφορμή όσα δεν έπραξε στην περίπτωση του αδικοχαμένου Μπάλντοκ, το Documento βρήκε περιπτώσεις που οι υποκριτές της Νιόν έκλεισαν αυτιά και μάτια και μετρούσαν ευρώ…

 

29/05/1985

Εκρυψαν τους θανάτους

Στον αιματοβαμμένο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Γιουβέντους – Λίβερπουλ στο Χέιζελ των Βρυξελλών μια ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα ξέσπασαν βίαια επεισόδια στις εξέδρες από τους Αγγλους χούλιγκαν που επιτέθηκαν στην ιταλική εξέδρα με τραγικό απολογισμό τον θάνατο 39 Ιταλών φιλάθλων. Οι ομάδες ζήτησαν τη ματαίωση του αγώνα, οι της UEFA όμως πίεζαν να διεξαχθεί κανονικά ο τελικός με επιχείρημα ότι αν δεν γινόταν, υπήρχε κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερα επεισόδια. Εν μέσω διαπραγματεύσεων οι υπεύθυνοι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ζήτησαν από τους δύο συλλόγους να μη μάθουν οι ποδοσφαιριστές για τους νεκρούς έτσι ώστε ο τελικός να γίνει κανονικά. Πράγματι έπειτα από μία ώρα καθυστέρηση το παιχνίδι διεξήχθη εν αγνοία των ποδοσφαιριστών για τα θύματα, σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό.

 

11/09/2001

Μπάλα με 3.000 νεκρούς

Τον χειρότερο εαυτό της η UEFA τον έδειξε στο τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Tην Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου επρόκειτο να διεξαχθεί η 1η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού που θα αγωνιζόταν το ίδιο βράδυ στη Γερμανία απέναντι στη Σάλκε. Ομως το πρωινό εκείνης της μέρας έμελλε να αλλάξει τη ζωή όλης της ανθρωπότητας. Οι ΗΠΑ δέχτηκαν ένα ασύλληπτο τρομοκρατικό χτύπημα με περισσότερους από 3.000 ανθρώπους να χάνουν εκείνη τη στιγμή τη ζωή τους στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Πώς να γίνει λόγος για ποδόσφαιρο όταν τα πάντα πάγωσαν; Οχι ακριβώς όλα, αφού οι χαρτογιακάδες της Νιόν αποφάσισαν να γίνουν κανονικά τα παιχνίδια εκείνης της ημέρας με την αστεία δικαιολογία ότι οι ομάδες είχαν ήδη ταξιδέψει στις χώρες που θα γίνονταν τα ματς και… σκέφτηκαν την ταλαιπωρία τους! Ετσι οι ομάδες υποχρεώθηκαν να αγωνιστούν παρά την παγκόσμια κατακραυγή. Ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-0 στη Γερμανία, με την ατμόσφαιρα στο γεμάτο γήπεδο σχεδόν απόκοσμη. Το κλίμα βαρύ και φορτισμένο αφού κανείς δεν ένιωθε ασφαλής. Κάποια χρόνια μετά ο παλαίμαχος άσος Αντρέας Μέλερ, σε συνέντευξή του για εκείνο το βράδυ, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της UEFA και την κατηγόρησε πως με σκοπό το κέρδος δεν ακύρωσε όλες τις αναμετρήσεις. Το μόνο που έκανε η UEFA ήταν πριν από την έναρξη των αναμετρήσεων να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή. «Κάπου αλλού ο κόσμος πέθαινε με περίεργο τρόπο και εμείς έπρεπε να διασκεδάσουμε τον κόσμο. Οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούσαμε να βγάλουμε από το μυαλό μας τις εικόνες που είδαμε νωρίτερα στο ξενοδοχείο» δήλωσε ο Μέλερ. «Μας συμβούλευσαν να μην αναβάλουμε τα ματς γιατί θα προέκυπταν περισσότερα θέματα ασφάλειας» εξήγησε τότε αξιωματούχος της Νιόν. Την επόμενη μέρα η UEFA μετά την παγκόσμια καταδίκη της ανέβαλε τα ματς της Τετάρτης, μεταξύ των οποίων και το Ολυμπιακός – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ΟΑΚΑ.

 

23/10/2002

Μακελειό στη Μόσχα

Ομάδα περίπου 50 Τσετσένων εισέβαλε στο κατάμεστο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα και κρατούσε 850 ομήρους στις 23 Οκτωβρίου. Τραγικός απολογισμός 180 νεκροί. Ατάραχη η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν ανέβαλε τα ματς του Champions League, που έγιναν κανονικά εκείνο το βράδυ (ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Μάντσεστερ Γ. 2-3 στη Ριζούπολη). Τι κι αν αγωνιζόταν για τον 8ο όμιλο στη Βαρκελώνη η Λοκομοτίβ Μόσχας…

 

18/11/2015

Ατάραχη στις απειλές

Η UEFA ως συνήθως δεν είχε καμία διάθεση να αλλάξει το πρόγραμμά της στις 18 Νοεμβρίου παρά το μπαράζ έξι τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Η ομοσπονδία ξεκαθάρισε με την κατάπτυστη ανακοίνωσή της πως «όλα τα παιχνίδια για το Champions και το Europa League θα διεξαχθούν κανονικά» και αρκέστηκε να τονίσει ότι «δουλεύει εντατικά σε συνεργασία με τις γηπεδούχους ομάδες για να εξασφαλίσει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων». Εκείνο το βράδυ αγωνίζονταν εντός έδρας η Μαρσέιγ και η Μονακό κι εκτός οι Παρί, Μπορντό και Σεντ Ετιέν.

 

11/04/2017

Το σοκ της Ντόρτμουντ

Στο Ντόρτμουντ η αποστολή της Μπορούσια του Σωκράτη Παπασταθόπουλου αναχωρούσε από το ξενοδοχείο για το γήπεδο για τον πρώτο προημιτελικό του Champions League με τη Μονακό, όταν εξερράγη τριπλός εκρηκτικός μηχανισμός, τοποθετημένος σε ένα παρτέρι δίπλα από τον δρόμο, τη στιγμή που περνούσε το πούλμαν της γερμανικής ομάδας (δράστης ένας 29χρονος Ρώσος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών). Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, έσκασαν τα λάστιχα του πούλμαν και έσπασαν πολλά παράθυρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι από τα γυαλιά ο 26άχρονος Ισπανός αμυντικός Μαρκ Μπάρτρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και τελικά υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον δεξιό καρπό, καθώς κι ένας αστυνομικός της συνοδείας. Να σημειωθεί ότι το πούλμαν είχε τριπλά τζάμια, τα οποία κι… έσωσαν την αποστολή της Ντόρτμουντ από τα χειρότερα. Η UEFA ανέβαλε το ματς για… 24 ώρες και υποχρέωσε την Μπορούσια παρά το τρομακτικό σοκ να αγωνιστεί την επόμενη μέρα!

«Η UEFA πρέπει να καταλάβει ότι δεν είμαστε ζώα. Είμαστε άνθρωποι που έχουν οικογένειες και παιδιά. Δεν είμαστε ζώα. Είμαι χαρούμενος επειδή όλοι οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο είναι ζωντανοί. Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να σκεφτείς και να παίξεις ποδόσφαιρο» είχε δηλώσει ο Παπασταθόπουλος, ενώ ο τότε κόουτς της ομάδας Τόμας Τούχελ ξέσπασε: «Κανείς δεν μας ρώτησε για τον αγώνα. Η UEFA απλώς το αποφάσισε και το ανακοίνωσε. Αισθανθήκαμε ότι δεν μας υπολόγισε κανείς. Οτι αδιαφορούσαν για εμάς. Λες και απλώς μας είχαν πετάξει ένα κουτάκι μπίρας στο πούλμαν και δεν τρέχει τίποτε. Σαν να είμαστε αβοήθητοι».

Διαβάστε επίσης:

«Μπλόκο» στις ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά με εντολή Μητσοτάκη;

Ασθενείς και βιομήχανοι έξαλλοι με τον Άδωνη για τα φάρμακα

«Μάσκες» στο… κενό για το Μαξίμου – Άκαρπες οι «κοινοβουλευτικές ενημερώσεις» και τα «γαλάζια» τραπεζώματα σε βουλευτές

Περού: Ποινή κάθειρξης 20 ετών στον πρώην πρόεδρο Αλεχάνδρο Τολέδο για το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ

Μέση Ανατολή: «Νεκρός ο επικεφαλής της μονάδας 4.400» – Διαχειριστής των οικονομικών της Χεζμπολάχ

 

Ετικέτες