Το πολιτικό μήνυμα αυτών των εκλογών αφορά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Η πολιτική κρίση και η κρίση αντιπροσώπευσης στη χώρα δεν έχει λήξει, καθοριστικές θα είναι και επόμενες Εθνικές εκλογές, τότε θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο της αναμέτρησης των προοδευτικών δυνάμεων έναντι της συντήρησης.
Η πολυμέρεια των εκλογών σήμερα (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές και Δημοτικές) δεν δίδει οριστικό καθορισμό στη πορεία των πολιτικών εξελίξεων, αν και οδηγεί στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου με χαρακτηριστικά δικομματισμού. Για το προφανή λόγο ότι η χώρα δεν είχε εθνικές εκλογές -αν και ήταν μια πολιτική αναμέτρηση «εφ όλης της ύλης»- που θα καθόριζαν άλλα κριτήρια για ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.
Οι εκτιμήσεις και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί:
1.Ποια ήταν η βασική στρατηγική επιδίωξη του συστήματος που οδήγησε τη χώρα σε υποτίμηση και φτωχοποίηση; Ήταν και είναι η στρατηγική ήττα του προοδευτικού κινήματος και του ΣΥΡΙΖΑ. Ήθελαν να πάρουν τη ρεβάνς και να ξεπλυθούν για το έγκλημα που διέπραξαν κατά της χώρας καθώς και να επαναφέρουν τη χώρα σε νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές επιλογές. Το εκλογικό σώμα δεν επικυρώνει τη βασική αυτή επιδίωξη του συστήματος, της διαπλοκής, της παρασιτικής ολιγαρχίας και ορισμένων τόσο από τη δεξιά του γιου του Μητσοτάκη όσο και από «παραγονταραίους» από το πρώην πασοκ.
2.Η Δεξιά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη αλλά είναι μειοψηφική παράταξη. Με όλες της τις ομάδες (Ακροδεξιά, πατριδοκάπηλοι, δεξιοί, κεντροδεξιοί και ορισμένες ομάδες του πρώην πασοκ) ανέρχεται σε ποσοστό 40%.
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε σημαντική εδραίωση των δυνάμεων του στον προοδευτικό χώρο. Η διασπορά της ψήφου στον προοδευτικό χώρο όμως, είναι προφανής. Η προοδευτική παράταξη υπερβαίνει συνολικά το 60%, πολυδιασπασμένη σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ορισμένες ομάδες του πρώην ΠΑΣΟΚ.
4.Ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αξιολογήσει σωστά το μήνυμα δυσαρέσκειας τόσο για ορισμένες πολιτικές αλλά και για φαινόμενα υπεροψίας ορισμένων αξιωματούχων και να προχωρήσει σε διορθωτική πορεία. Είναι δημοκράτες πολίτες που με τη ψήφο τους έστειλαν σαφές πολιτικό μήνυμα. Ζητούν διορθωτική πορεία αλλά και σταθερότητα και συνέχιση με το ΣΥΡΙΖΑ της αυτοκριτικής και με τη προοδευτική συμμαχία. Με ολοκλήρωση της τετραετίας και με συμπόρευση των ευρυτέρων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.
5.Η ακροδεξιά αποτελείται από ανθρώπους υποταγμένους στο σύστημα που προτάσσουν το μίσος κατά πάντων, πλην των μεγάλων συμφερόντων που πατρονάρουν τη χρυσή αυγή.
6.Οι πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική διάλυση θα βολοδέρνουν -με κορώνες και σόου – στην αντιπολίτευση, αν δεν αλλάξουν τόσο ηγεσίες όσο και ριζικά στάση για τις ευθύνες των παρατάξεών τους. Οφείλουν να προβούν σε σαφή αυτοκριτική τόσο για την οικονομική και κοινωνική βλάβη που προκάλεσαν με τις επιλογές τους όσο και για το στρατηγικό αδιέξοδο το όποιο προκάλεσαν στον προοδευτικό χώρο συνολικά.
7.Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ηττήθηκε η πρακτική της δημιουργίας μειοψηφικών συσχετισμών σε μεγάλες αναμετρήσεις περιφερειών, δήμων ή εκλογικών περιφερειών, αντί για επιλογές προσώπων και πολιτικών που θα οδηγούν σε πλειοψηφικές πολιτικές νίκης.
8.Η αποχή έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά όπως κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών και τάση απαξίωσης της πολιτικής.
9.Στην ΕΕ η κρίση συνεχίζεται. Χρειάζεται οι προοδευτικές ηγεσίες να πάρουν πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση της πολιτικής ένωσης, ομοσπονδοποίηση της ΕΕ, τη διάκριση των εξουσιών και την ισοτιμία των κρατών μελών.