Τζούλιαν Ασάνζ: «Είμαι ελεύθερος γιατί δήλωσα ένοχος για δημοσιογραφία» – Η πρώτη ομιλία μετά την αποφυλάκιση

Τζούλιαν Ασάνζ: «Είμαι ελεύθερος γιατί δήλωσα ένοχος για δημοσιογραφία» – Η πρώτη ομιλία μετά την αποφυλάκιση
Ο Τζούλιαν Ασάνζ (στο κέντρο) μαζί με τον αρχισυντάκτη των Wikileaks, Κρίστιν Χράφνσον (αριστερά) και τη σύζυγό του, Στέλα Ασάνζ (δεξιά) / AP Images

«Αφέθηκα ελεύθερος επειδή δήλωσα ενοχή για το ότι δημοσιογραφώ», δήλωσε ο Τζούλιαν Ασάνζ το πρωί της Τρίτης ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση μετά την αποφυλάκισή του, ο ιδρυτής του Wikileaks μίλησε για τις συνθήκες κράτησής του και έδωσε στοιχεία αναφορικά με τις επιπτώσεις που είχε η υπόθεσή του στον αγώνα για την ελευθερία του Τύπου.

«Δεν είμαι ελεύθερος σήμερα επειδή το σύστημα λειτούργησε. Είμαι ελεύθερος επειδή δήλωσα ένοχος για δημοσιογραφία», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Ομολόγησα την ενοχή μου επειδή αναζητούσα πληροφορίες από μια πηγή. Ομολόγησα την ενοχή μου για την απόκτηση πληροφοριών από πηγή. Και ομολόγησα την ενοχή μου επειδή ενημέρωσα το κοινό για το ποιες ήταν αυτές οι πληροφορίες».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως μία «συγκλονιστική και σουρεαλιστική αλλαγή» τη μετάβαση από τον εγκλεισμό του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην ομιλία ενώπιον ευρωβουλευτών, περιγράφοντας την εμπειρία ετών απομόνωσης σε ένα μικρό κελί.

«Δεν είμαι απόλυτα έτοιμος για να μιλήσω σχετικά με τα όσα υπέστην. Η απομόνωση ήταν ένα βάρος, από το οποίο προσπαθώ να απαλλαγώ», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης

Εφιάλτης για τρίτη ημέρα στο Ξυλόκαστρο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις (Videos)

Ταϊλάνδη: Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο με 44 επιβάτες – Αναφορές για πολλούς νεκρούς (Video)

Νέο σοκ: Νεκρός 29χρονος στο ΑΤ Ομόνοιας – Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 37χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Εκκενώνονται τα Σοφιανά, άνοιξε η Αθηνών – Πατρών (Videos)

«Χρυσή» ανάθεση κατάρτισης στη… νοηματική – Με φωτογραφικό όρo, μοιράζουν εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήματος στο καρτέλ των ΚΕΚ

Κόλαση πυρός στον νότιο Λίβανο: Με την Division 98 η εισβολή του Ισραήλ – Παγκόσμια ανησυχία (Video)

Μενδώνη, ελιά και Κώτσο βασιλιά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter