Τζορτζ Φλόιντ: Σήμερα η κηδεία του «ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο» υπό δρακόντεια μέτρα

Τζορτζ Φλόιντ: Σήμερα η κηδεία του «ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο» υπό δρακόντεια μέτρα

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι Αμερικανοί λένε το ύστατο χαίρε σήμερα Τρίτη στον 46χρονο Αφροαμερικανικό Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς πριν από δύο εβδομάδες.

Η κηδεία του τελείται στο Χιούστον, την πόλη που γεννήθηκε ο Φλόιντ και θα την τελέσει ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών ο οποίος συγκλόνισε με τον λόγο του στην Μινεσότα. «Άλλαξες τον κόσμο, Τζορτζ», υποστήριξε ο αιδεσιμότατος εκφωνώντας, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μια κανονική κηδεία.

«Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν θα έπρεπε να είναι μεταξύ των νεκρών», τόνισε. «Δεν πέθανε εξαιτίας ενός συνηθισμένου προβλήματος υγείας. Πέθανε εξαιτίας της συνηθισμένης δυσλειτουργίας του αμερικανικού δικαστικού συστήματος» είπε.

H τελετή θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από το Χιούστον και σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, θα παραστούν 500 άτομα, ανάμεσά τους επιφανείς Αμερικανοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, αλλά και ακτιβιστές.

Παρόντες μεταξύ άλλων στην κηδεία θα είναι ο πρωταθλητής πυγμαχίας Φλόιντ Μεϊγουέδερ, ο οποίος ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας, ο δήμαρχος του Χιούστον, Σιλβέστερ Τέρνερ, δικηγόροι της οικογένειας και το μέλος του Κογκρέσου, Αλ Γκριν. Ο 46χρονος Φλόιντ θα ταφεί πλάι στη μητέρα του, το όνομα της οποίας φώναξε αρκετές φορές προτού χάσει τις αισθήσεις του και πεθάνει από ασφυξία.

Επιπλέον, από την πλευρά των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως δεν θα παραστεί στην τελετή. Ωστόσο συναντήθηκε χθες, Δευτέρα με την οικογένεια του 46χρονου Αφροαμερικανού στους οποίους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και βιντεοσκόπησε ένα μήνυμα που θα προβληθεί σήμερα στην κηδεία του Φλόιντ. Την ίδια ώρα, σιγή ιχθύος τηρεί ο Λευκός Οίκος για το αν θα υπάρξει εκπροσώπηση από την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έβγαλε στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι εδώ και δύο εβδομάδες ζητούν δικαιοσύνη και να μπει ένα τέλος στις φυλετικές διακρίσεις. Μετά τη βία των πρώτων ημερών, οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι πλέον ειρηνικές, και καθημερινές στις ΗΠΑ.

Πλήθος κόσμου στη διαδήλωση στο Χιούστον

Στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε ο Φλόιντ, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Οι αμερικανικές σημαίες κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας κυμάτιζαν προς τιμή του 46χρονου. Φορώντας μάσκες και μπλουζάκια, άνθρωποι όλων των ηλικιών περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, αρκετοί άνθρωποι χρειάστηκε να διακομιστούν στα νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας.

Αυξήθηκε η εγγύηση για την αποφυλάκιση του Σόβιν

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι τιμούσαν τον Φλόιντ στο Χιούστον, ο 44χρονος Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός που γονάτισε πάνω στον λαιμό του Φλόιντ και κατηγορείται για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση, εμφανιζόταν μέσω βίντεο ενώπιον δικαστή στη Μινεάπολις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η δικαστής Τζάνις Ρέντινγκ αύξησε το ποσό της εγγύησης για την αποφυλάκιση χωρίς όρους του Ντέρεκ Σόβιν στο 1,25 εκατομμύριο δολάρια και στο 1 εκατομμύριο με όρους.

Η εγγύηση για κάθε έναν από τους άλλους τρεις αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο περιστατικό και κατηγορούνται για συνέργεια στον φόνο του Φλόιντ έχει οριστεί στο ένα εκατομμύριο δολάρια με 750.000. Και οι τέσσερις έχουν αποπεμφθεί από το σώμα.

Documento Newsletter