Τζον Κλιζ: Ένας… πύθωνας στο Ηρώδειο

Τζον Κλιζ: Ένας… πύθωνας στο Ηρώδειο

Ο Βρετανός κωμικός και ένας από τους ιδρυτές των Monty Python έρχεται στην Αθήνα για μία παράσταση

Το timing είναι ιδανικό καθώς ο χώρος του Ωδείου Ηρώδου Αττικού θα υποδεχτεί έναν από τους πιο πολιτικοποιημένους και επιδραστικούς καλλιτέχνες της εποχής μας που όχι μόνο δεν διστάζει να πει ανοιχτά την άποψή του («είμαι υπέρμαχος του Brexit» είπε πρόσφατα κι άναψε φωτιές) αλλά παραδέχεται και τα λάθη του: «Πίστεψα και ψήφισα τον Μπόρις Τζόνσον αλλά με απογοήτευσε καθώς αποδείχτηκε ολοκληρωτικών αντιλήψεων τυχοδιώκτης». Η παράσταση που γίνεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας με τίτλο «Last chance to see me before I die» περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της 50χρονης σχεδόν καριέρας του Τζον Κλιζ, μέσα από ένα μοντάζ δημοφιλών σκετς, κλιπ από ταινίες του αλλά και στιγμιότυπων από live comedies, τα οποία χρησιμεύουν ως υλικό για τον μονόλογό του.

Ελληνοβρετανική κωμωδία

Στη συγκεκριμένη παράσταση ο πρώην Monty Python θα σχολιάζει με βιτριολικό, βέβηλο χιούμορ όσα θα παρουσιάζοναι στην οθόνη. Το υλικό θα δώσει την ευκαιρία στον Κλιζ να αποκαλύψει πολλές άγνωστες backstage λεπτομέρειες, να μιλήσει για τα πρόσωπα που τον ενέπνευσαν (πόσοι φαντάζονται ότι η Λουσίλ Μπολ είναι ένα από αυτά;), να τραβήξει στα άκρα τα όρια της πολιτικής ορθότητας, να στηλιτεύσει τα πολιτικά κακώς κείμενα και τον θεσμό της βασιλείας, αν και πολλές από τις τωρινές του θέσεις, ειδικά στο μεταναστευτικό («με ενοχλεί που το Λονδίνο έχει χάσει το αγγλικό χρώμα του» έχει πει), θα προκαλέσουν εντάσεις. Μια καινοτομία της παράστασης είναι πως δεν θα λείψει το ελληνικό στοιχείο, αφού ο Κλιζ λατρεύει τις αρχαίες κωμωδίες και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ετοιμάσει ειδικό κομμάτι για την Ελλάδα.

Ο πανύψηλος (1,96 μ.) Τζον Μάργουντ Κλιζ γεννήθηκε στο Σόμερσετ της Αγγλίας στις 27 Οκτωβρίου 1939. Ηταν το μοναχοπαίδι μιας οικογένειας με περιορισμένους οικονομικούς πόρους που αποτελούνταν από τον ασφαλιστή πατέρα του Ρέτζιναλντ και τη νοικοκυρά μητέρα του Μίριελ. Η καριέρα του στην κωμωδία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν άρχισε να γράφει κωμικά σκετς στο Clifton College του Μπρίστολ καθώς και με τη συμμετοχή του στον θεατρικό θίασο Footlights Dramatic Club. Την εποχή εκείνη φοιτούσε στη νομική στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ενώ απέκτησε μεγάλη φήμη με τη ραδιοφωνική εκπομπή «I’m sorry, I’ll read that again» (1965-74) και τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σάτιρα «The Frost report» (1966-67), αμφότερες του BBC. Φυσικά η χρονιά-σταθμός είναι το 1969, όταν σχηματίζει με τους Γκίλιαμ, Τσάπμαν, Αϊντλ, Τζόουνς και Πάλιν τους Monty Python που έφεραν επανάσταση στη βρετανική τηλεόραση με το προχωρημένο σόου «Monty Python’s flying circus». Το 1976 αναλαμβάνει ακτιβιστική δράση και συγκεντρώνει κεφάλαιο για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη Διεθνή Αμνηστία. Τρία χρόνια πιο πριν είχε εκλεγεί πρύτανης στο ιστορικό Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους στη Σκωτία (1973-76).

Γάμοι, παιδιά, βιβλία

Εχει κάνει τέσσερις γάμους (το τελευταίο του «χρυσό» διαζύγιο παραλίγο να τον καταστρέφει οικονομικά αφού ανέβασε το συνολικό κόστος των τριών διαζυγίων του και των διατροφών που του επιδικάστηκαν στα 25 εκατ. λίρες) από τους οποίους απέκτησε δύο κόρες και δύο εγγόνια. Η γνώμη του πάντως για τα παιδιά δεν είναι καλή: «Γίνονται κακομαθημένα και οι μανάδες τα κάνουν σαν τα μούτρα τους». Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Καλιφόρνια μαζί με τις γάτες του. Αν και υποστηρικτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, το 1999 αρνήθηκε να πολιτευτεί όταν του έγινε πρόταση συνεργασίας από το κόμμα.

Το 2014 η αυτοβιογραφία του με τίτλο «So, anyway…» έγινε αμέσως μπεστ σέλερ κατακτώντας την ένατη θέση στη λίστα των «New York Times». Τα συγγραφικά του επιχειρήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Ηδη με τον φίλο του γιατρό Ρόμπιν Σκάινερ εξέδωσε δύο βιβλία για την ψυχανάλυση («Families and how to survive them» και «Life and how to survive it»). Η εμπειρία του στα 90s ως κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ τον οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου του «Professor at Large: The Cornell years» με θέμα μια ευρεία πολιτισμική έρευνα. Τέλος, ο Βρετανός κωμικός έχει παρουσία με δικό του κανάλι στο YouTube.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο BBC με αφορμή την παράστασή του «Last chance to see me before I die», ο Κλιζ δέχτηκε με ευχαρίστηση την παρατήρηση του δημοσιογράφου για το πώς υποδύθηκε τόσο τέλεια έναν ηλίθιο με τη συνοδευτική ερώτηση αν του αρέσει να υποδύεται χαζούς! Χωρίς δισταγμό ο εκ των ιδρυτών των Monty Python απάντησε οτι λατρεύει να κάνει τον χαζό, ενώ εκμυστηρεύτηκε πως αυτή ήταν η αγαπημένη λέξη του σχήματος όταν έγραφαν τα έργα τους. «Στόχος μας ήταν πάντα η γελοιοποίηση, αν και μερικές φορές γράφαμε ενοχλητικά νούμερα. Πάντως το καλύτερό μας ήταν όταν γράφαμε κάτι που δεν είχε κανένα μα κανένα νόημα ή συμβολισμό».

Info:

Ο Τζον Κλιζ θα παρουσιάσει την παράσταση «John Cleese live at Acropolis» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Παρασκευή 20/9, στις 21.00

Ετικέτες

Documento Newsletter