Τζο Μπάιντεν: Κλιμακώνονται οι πιέσεις να παραιτηθεί – Η χαριστική βολή και το «τεστ αντοχής»

Τζο Μπάιντεν: Κλιμακώνονται οι πιέσεις να παραιτηθεί – Η χαριστική βολή και το «τεστ αντοχής»

Πληθαίνουν οι φωνές για απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την «κούρσα» των προεδρικών εκλογών μετά το καταστροφικό όπως αποδείχθηκε, debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς όλο και περισσότεροι ζητούν την αντικατάστασή του, εκφράζοντας αμφιβολίες για την πνευματική του υγεία.

Για πρώτη φορά, κλήθηκε από γερουσιαστή της παράταξής του να εγκαταλείψει την προσπάθεια να επανεκλεγεί. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ Πίτερ Γουέλς παρότρυνε τον Μπάιντεν να «αποσυρθεί από την κούρσα» για τον Λευκό Οίκο «για το καλό της χώρας», με άρθρο του που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post.

Μία ημέρα νωρίτερα συνάδελφός του, ο γερουσιαστής του Κολοράντο Μάικλ Μπένετ, προέβλεψε πως ο Μπάιντεν θα ηττηθεί τον Νοέμβριο και εξέφρασε την ανησυχία πως θα συμπαρασύρει άλλους υποψηφίους των Δημοκρατικών στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε χθες, Τετάρτη, πως ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δήλωσε σε ιδιωτικές συζητήσεις του με δωρητές της παράταξής του πως είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο να μην είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ο πρόεδρος Μπάιντεν, παρότι δημόσια διαβεβαιώνει πως είναι «με τον Τζο».

Ωστόσο, διαψεύδοντας το ρεπορτάζ, τόνισε ότι υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπάιντεν και παραμένει δεσμευμένος να εγγυηθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα ηττηθεί τον Νοέμβριο, πράγμα που, όπως είπε, έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα δημόσια και κατ’ ιδίαν.

Δημοκρατικοί γερουσιαστές προγραμματίζουν να προγευματίσουν σήμερα με στενούς συνεργάτες και συμβούλους του προέδρου.

Η χαριστική βολή του Κλούνεϊ: «Τον αγαπάω αλλά…»

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του αστέρα του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ, σε μία ακόμα ένδειξη πως η υποστήριξη προς την υποψηφιότητά του υποχωρεί ακόμα και στους κόλπους των πιο πιστών Δημοκρατικών, η οποία φαίνεται να είναι και η χαριστική βολή για τον Τζο Μπάιντεν, καθώς Αμερικανοί σχολιαστές θυμίζουν ότι είχε επαινέσει τον χαρακτήρα του σε μια δεξίωση του Λευκού Οίκου το 2022. «Ένα πράγμα που σέβομαι περισσότερο στον Τζορτζ -και το εννοώ ειλικρινά- είναι η βαθιά του ενσυναίσθηση», είχε πει.

Ο διάσημος ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα οργάνωσε έρανο για την εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα του 2024 με άρθρο στους New York Times με τίτλο: «Τζορτζ Κλούνεϊ: Αγαπάω τον Τζο Μπάιντεν, αλλά χρειαζόμαστε νέο υποψήφιο».

«Λατρεύω τον Τζο Μπάιντεν. Ως γερουσιαστή, ως αντιπρόεδρο και ως πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο και πιστεύω σε αυτόν. Πιστέψτε στον χαρακτήρα του. Πιστέψτε στην ηθική του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κέρδισε τις μάχες που είχε αντιμετωπίσει», έγραψε ο Κλούνεϊ.

«Αλλά η μόνη μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι η μάχη ενάντια στον χρόνο. Κανείς μας δεν μπορεί. Είναι καταστροφικό να το λέμε, αλλά ο Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο ήμουν πριν από τρεις εβδομάδες στη συγκέντρωση χρημάτων, δεν ήταν ο Μπάιντεν του 2010. Δεν ήταν καν ο Τζο Μπάιντεν του 2020. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που όλοι είδαμε στο ντιμπέιτ».

Τα σχόλια του Κλούνεϊ έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Μπάιντεν ότι το ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ ήταν απλώς μια «κακή νύχτα» ή ένα «κακό επεισόδιο».

Επίσης, η άμεση γλώσσα τοποθετεί τον Κλούνεϊ ανάμεσα στην χορωδία των Δημοκρατικών, από εκλεγμένους αξιωματούχους μέχρι δωρητές υψηλού προφίλ, που ζητούν από τον πρόεδρο να επιτρέψει σε έναν άλλο, νεότερο υποψήφιο να πάρει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Θα ήταν ακατάστατο; Ναι. Η δημοκρατία είναι ακατάστατη», έγραψε ο Κλούνεϊ. «Αλλά θα ζωντάνευε το κόμμα μας και θα ξυπνούσε ψηφοφόρους που, πολύ πριν από το ντιμπέιτ του Ιουνίου, είχαν ήδη κάνει check out; Σίγουρα θα το έκανε».

«Ο σύντομος δρόμος μέχρι την ημέρα των εκλογών θα ήταν όφελος για εμάς, όχι κίνδυνος», συνέχισε ο Κλούνεϊ. «Θα μας έδινε την ευκαιρία να αναδείξουμε το μέλλον χωρίς τόση έρευνα της αντιπολίτευσης και αρνητική εκστρατεία, που έρχεται με αυτές τις γελοίες μεγάλες και ακριβές προεκλογικές περιόδους».

Σήμερα το «τεστ αντοχής»

Σήμερα, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα αποτελέσει ακόμα ένα «τεστ αντοχής» για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς η προσοχή θα είναι στραμμένη κυρίως στην πνευματική του διαύγεια.

Δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ του Ιουνίου δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί ή αυξάνει τη διαφορά από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

Μελέτη του ινστιτούτου Cook Political Report, βασισμένη σε 21 δημοσκοπήσεις, πιστώνει τον 78χρονο Ρεπουμπλικανό με το 47% των προθέσεων ψήφου σε εθνικό επίπεδο, έναντι 44% του Μπάιντεν.

Η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάστρια του CNN που εργάστηκε στην εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν το 2020, τόνισε χθες μέσω X πως η σημερινή ομάδα του προέδρου πρέπει οπωσδήποτε να παρουσιάσει τη «στρατηγική» της, καθώς οι αριθμοί είναι πλέον δυσοίωνοι.

Οι Δημοκρατικοί που θέλουν να αποσυρθεί – Οι παρασκηνιακές διεργασίες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι τον υποστηρίζουν σθεναρά εκατομμύρια ψηφοφόροι, προκαλώντας τους αμφισβητίες εντός των Δημοκρατικών να θέσουν ανοιχτά πρόταση μομφής στο Συνέδριο του κόμματος.

Σύμφωνα με τον Guardian, κανείς δεν έχει προχωρήσει την υπόθεση τόσο μακριά μέχρι στιγμής, ωστόσο πληθαίνει ο αριθμός εκλεγμένων στελεχών των Δημοκρατικών που είτε έχουν καλέσει δημοσίως τον Μπάιντεν σε παραίτηση, είτε έχουν εκφράσει παρασκηνιακά τις προθέσεις τους.

Λόιντ Ντότζετ

Το μέλος του Κογκρέσου από το Τέξας δήλωσε τα εξής την περασμένη εβδομάδα: «Αναγνωρίζοντας ότι, σε αντίθεση με τον Τραμπ, η προτεραιότητα του προέδρου Μπάιντεν είναι η προσφορά στην πατρίδα, ελπίζω ότι θα πάρει τη δύσκολη απόφαση να αποσυρθεί. Τον καλώ να το πράξει».

Ραούλ Γκριζάλβα

Ακολουθώντας τον Ντότζετ, ο Ραούλ Γκριζάλβα από την Αριζόνα είπε τα εξής στους Times: «Αυτό που χρειάζεται είναι η απόσυρση του Μπάιντεν από την κούρσα. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να κατακτήσουν την εκλογική μάχη και να κρατήσουμε τη Βουλή και το Κογκρέσο, γιατί εάν δεν το πράξουμε, ό,τι καταφέραμε υπό την ηγεσία του Μπάιντεν θα πάει στράφι…»

Σεθ Μούλτον

Ο πρώην πεζοναύτης από τη Μασαχουσέτη, άλλοτε εσωκομματικός αντίπαλος του Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 δήλωσε τα εξής σε ραδιοφωνική συνέντευξη: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπηρέτησε με σθένος την πατρίδα μας, αλλά πλέον έφτασε η ώρα να ακολουθήσει τα χνάρια του Τζορτζ Ουάσινγκτον κάνοντας ένα βήμα πίσω για να αναδειχθούν οι νεότεροι».

Μάικ Κουίγκλι

Μιλώντας στο MSNBC, ο Μάικ Κούιγκλι, πολιτευτής του Ιλινόι απευθύνθηκε προσωπικά στον Μπάιντεν: «Κύριε πρόεδρε, ο μύθος σας έχει γραφτεί. Σας χρωστάμε πολλά. Το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να θωρακίσετε δια παντός τον μύθο σας και να αποτρέψετε την καταστροφή, με το να αποσυρθείτε από την κούρσα, για να αφήσετε κάποιον άλλον να το κάνει.

Άντζι Κρεγκ

Το μέλος του Κογκρέσου είπε ότι «δεν πιστεύω πως ο πρόεδρος μπορεί να ακολουθήσει αποτελεσματικά την καμπάνια του και να επικρατήσει του Τραμπ. Για τον λόγο αυτόν τον καλώ να αποσυρθεί και να αφήσει χώρο στη νέα γενιά.

Άνταμ Σμιθ

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του Κογκρέσου από την Ουάσινγκτον. «Ο υποψήφιος πρέπει να είναι ξεκάθαρος, δυνατός και δυναμικός ώστε να ηγηθεί του αμερικανικού λαού. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να το πράξει με επιτυχία. Τον παρακαλώ να αποσυρθεί», είπε στο CNN.

Οι… παρασκηνιακοί

Ο Guardian παραθέτει ορισμένα ονόματα μελών του Κογκρέσου από τη Νέα Υόρκη, (Τζέρι Νάντλερ, Τζο Μορέλ) και την Καλιφόρνια (Μαρκ Τακάνο), οι οποίοι επικοινώνησαν με τον Χακίμ Τζέφρις, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στο σώμα, ώστε να μιλήσει με τον Μπάιντεν και να τον πείσει να αποσυρθεί.

Δείτε επίσης:

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ζήτησε από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί: «Αγαπάω τον Τζο, αλλά χρειαζόμαστε νέο υποψήφιο»

Νέα γκάφα από τον Μπάιντεν: «Φωνάξτε τον στρατιωτικό» – Τι συνέβη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (Video)

Τζο Μπάιντεν: Αυτοί είναι οι Δημοκρατικοί που θέλουν να αποσυρθεί – Οι παρασκηνιακές διεργασίες

Ο Τραμπ πήρε ασυλία και ο Μπάιντεν… παράταση

Λευκός Οίκος: «Κανένα σημάδι ανησυχίας» για την κατάσταση της υγείας του προέδρου Μπάιντεν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter