Τζέσικα Νι Μαϊνίν στο Documento: Η ασάφεια των νόμων για τα fake news οδηγεί σε κατάργηση κάθε κριτικής

Στο ενδεχόμενο να οδηγήσει σε κατάργηση κάθε είδους κριτικής προς τις κυβερνήσεις και όχι μόνο κάνει λόγο σε δηλώσεις της στο Documento η Διευθύντρια πολιτικής και εκστρατειών στο Index of Censorship, Τζέσικα Νι Μαϊνίν με αφορμή την ασάφεια που υπάρχει στις προωθούμενες από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλαγές στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Δείτε επίσης: Ελεγχος στο Documento με μεθόδους παρακράτους

Το Index on Censorship είναι ένας οργανισμός που αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης, ο οποίος παράγει ένα τριμηνιαίο περιοδικό με το ίδιο όνομα από το Λονδίνο. Είναι ένας ακόμη διεθνής οργανισμός που τάσσεται κατά των αλλαγών στον ΠΚ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: Τζέιμι Γουάιζμαν στο Documento: Ανησυχητικό ότι η Ελλάδα ακολουθεί την Ουγγαρία στη νομοθεσία για τα fake news

«Το ευρύ πεδίο εφαρμογής και ο ασαφής ορισμός των νόμων περί ψευδών ειδήσεων σημαίνουν ότι μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καταργήσουν την κριτική.

Δείτε επίσης: Ατίλα Μονγκ στο Documento: Oι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον Ποινικό Κώδικα για να απειλούν δημοσιογράφους

Χρειαζόμαστε ΜΜΕ που να μπορούν να ελέγχουν τις πληροφορίες που βρίσκονται στη δημόσια σφαίρα προκειμένου να αντισταθμίσουμε σθεναρά την παραπληροφόρηση.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα ΜΜΕ είναι ανεξάρτητα και καλά υποστηριζόμενα και να μη διακινδυνεύουν την υπονόμευσή τους μέσω νόμων για τον περιορισμό των fake news» τονίζει η Τζέσικα Νι Μαϊνίν.