Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών ζητά πλήρη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Υπέρ του τερματισμού των εποικισμών του Ισραήλ και της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους τάσσεται ο πρώην ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν με συνέντευξή του στο Documento. Παράλληλα χαρακτηρίζει το Brexit «σημείο καμπής για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για την ΕΕ» και αναγνωρίζει ότι τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν ήταν καλά για τους Εργατικούς.
Η συνέντευξη Κόρμπιν δόθηκε σε μια διόλου καλή συγκυρία για τους Εργατικούς. Η Βρετανία βρίσκεται εν μέσω ενός κυκεώνα εξελίξεων στη μετά Brexit εποχή: η υγειονομική και η οικονομική διαχείριση της πανδημίας και η νέα βρετανική θέση στον ήλιο αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους μιας εξελισσόμενης συζήτησης.
Παράλληλα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον παρέμειναν κυρίαρχοι του παιχνιδιού, ενώ οι Εργατικοί έχασαν σημαντικά ερείσματα στην αυτοδιοίκηση, ηττήθηκαν σε κάποια παραδοσιακά κάστρα όπως το Χάρτλπουλ και διατήρησαν ορισμένα προκεχωρημένα φυλάκια (Λονδίνο, Μάντσεστερ) με αρκετή δυσκολία και απώλειες.
Τα μηνύματα ήταν «καθαρά» για την ηγεσία των Εργατικών: είτε αλλάζουν (ξανά) πορεία είτε καθηλώνονται στη δεύτερη θέση. Ήδη η ηγεσία Στάρμερ επιχειρεί να συσκοτίσει τη συζήτηση για την επόμενη μέρα περιορίζοντάς τη στη διάσταση της διαφθοράς, που είναι μεν υπαρκτή αλλά δεν μπόρεσε να οδηγήσει σε ανατροπή του status quo. Μια αποτυχία των «κορμπινίστας» να αλλάξουν την ατζέντα θα βάλει ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες μιας διευρυμένης απεύθυνσης στις πληττόμενες τάξεις του βρετανικού κοινωνικού σχηματισμού.
Την ίδια στιγμή οι Συντηρητικοί παρουσιάζονται ως αξιόπιστο κόμμα εξουσίας δοκιμασμένο στις φουρτούνες (Brexit, πανδημία, οικονομική κρίση), το οποίο θα αναστηλώσει την παλιά δόξα της Βρετανίας. Εξού και η γεωπολιτική στρατηγική για μια παγκόσμια Βρετανία που θα επαναδιεκδικήσει τη θέση της στον ήλιο. Εντούτοις το μέλλον μοιάζει ζοφερό.
Ο σκωτσέζικος εθνικισμός επιχειρεί δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, εξεγέρσεις στη Βόρεια Ιρλανδία ξυπνάνε μνήμες του παρελθόντος, ενώ είναι εν εξελίξει και η κρίση στη νήσο Τζέρσεϊ, με τον γαλλικό και τον βρετανικό στόλο να βρίσκονται ο ένας απέναντι από τον άλλο.
Η συνέντευξη που παραχώρησε στο Documento ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ως εξής:
Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Βρετανία επανεπιβεβαίωσαν την κυρίαρχη θέση των Συντηρητικών και οι απώλειες για τους Εργατικούς ήταν σημαντικές ενόσω καταγράφηκαν διαρροές στους Πράσινους. Κατά την άποψή σας ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο κόμμα και πώς πρέπει να αντιδράσει η βρετανική Αριστερά;
Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν ήταν καλά για τους Εργατικούς. Η συμμετοχή ήταν χαμηλή σε πολλά μέρη της χώρας και είναι αλήθεια ότι χάθηκαν ψήφοι προς τους Πράσινους. Ωστόσο υπήρχαν μέρη όπου οι Εργατικοί πήγαν πολύ καλά, συμπεριλαμβανομένων δημαρχιών όπως στα βορειοδυτικά και στο Γιόρκσαϊρ.
Οι Εργατικοί ακόμη κέρδισαν δύο δημαρχίες στα δυτικά της Αγγλίας, στο Κέιμπριτζ και το Πίτερμπορο. Πολλοί από τους Εργατικούς απογοητεύτηκαν αλλά νιώθουν ότι τα αποτελέσματα ήταν αντανάκλαση μιας αναποτελεσματικής αντιπολίτευσης στην υγειονομική στρατηγική των Τόρις, όπως και στις πολλές ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα τα μέλη του κόμματος επικεντρώνονται στον εσωτερικό διάλογο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπερασπίζονται τις πολιτικές που αναπτύχθηκαν μεταξύ 2015 και 2020.
Το Brexit υπήρξε σημείο καμπής για το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και για την ΕΕ. Πρόσφατα υπήρξαν μια κρίση γύρω από το Τζέρσεϊ, εξέγερση στη Βόρεια Ιρλανδία και αναβίωση του αιτήματος ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Θεωρείτε ότι τα παραπάνω αποτελούν συνέπειες του Brexit; Το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση ή διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου;
Το Brexit κέρδισε την πλειοψηφία στο δημοψήφισμα εξαιτίας πολλών περίπλοκων λόγων, ένας εκ των οποίων ήταν ο θυμός για τον τρόπο που οι μεταβιομηχανικές κοινωνίες όπως τα Μίντλαντς και ο βορράς έχουν αφεθεί για 30 χρόνια στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς.
Οι αξιώσεις για ανεξαρτησία στη Σκωτία είναι κύριο χαρακτηριστικό του διαλόγου για πάρα πολύ καιρό και η καινούργια κυβέρνηση του SNP απαιτεί νέο δημοψήφισμα, που αν συμβεί, ελπίζω να συνοδεύεται από μια πρόταση για μια ριζοσπαστική ομοσπονδιακή Βρετανία. Για την Ιρλανδία η ειρηνευτική διαδικασία έχει επιβιώσει αρκετά καλά και το θέμα του εμπορίου ανάμεσα στη Β. Ιρλανδία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία πρέπει να επιλυθεί. Οι παρούσες εντάσεις είναι αποτέλεσμα της θολούρας του Μπόρις Τζόνσον στο ζήτημα τους τελευταίους 18 μήνες.
Παρατηρήσαμε την ενεργή συμμετοχή σας στις διαδηλώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη ή πλησιάζουμε σε έναν νέο περιφερειακό πόλεμο;
Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει προτού χαθούν περισσότερες ζωές. Τα βαθύτερα αίτια πρέπει να αντιμετωπιστούν πρώτον με τον τερματισμό των εποικισμών και την απόσυρσή τους από τη Δυτική Όχθη, δεύτερον με τον τερματισμό της κατοχής της Δυτικής Όχθης και τρίτον με τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας. Το μανιφέστο μας συμπεριλάμβανε ως τέταρτη προϋπόθεση την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τερματισμό της κατοχής. Ανάμεσα στους τρόμους του πολέμου πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δυνατές φωνές για την ειρήνη τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στο Ισραήλ καθώς και σε όλο τον κόσμο.