Τζεφρι Πάιατ: Σύμμαχος-«κλειδί» η Ελλάδα σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή

Τζεφρι Πάιατ: Σύμμαχος-«κλειδί» η Ελλάδα σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή

Το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα σύμμαχο-«κλειδί» σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή και πυλώνα σταθερότητας, στον οποίο επενδύουν ως μέρος του στρατηγικού τους σχεδιασμού για την ενδυνάμωση της Δυτικής Συμμαχίας, έστειλε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στη θεματική ενότητα του συνεδρίου για τις προκλήσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ο κ. Πάιατ έδωσε έμφαση σε γεωπολιτικά ζητήματα, με έμφαση στη συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας και διεμήνυσε πως οι δύο χώρες συνεχίζουν να ενισχύουν και να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους. «Κάθε φορά που περπατάω στην Αθηναϊκή Αγορά, θυμάμαι το χρέος που οφείλει η κοινωνία μας -και η κοινότητα αξιών μας- στην αθηναϊκή δημοκρατία» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε μάλιστα σημαντικό τον ρόλο της Ελλάδας στη στρατηγική των ΗΠΑ για μια ισχυρή και ευημερούσα Ευρώπη και εκμυστηρεύτηκε πως ο ρόλος της χώρας μας ως περιφερειακού πυλώνα σταθερότητας είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει ξοδέψει, όπως είπε, τόσο χρόνο και ενέργεια για την προώθηση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου οι Η.Π.Α. θα είναι η τιμημένη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε για άλλη μια φορά τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στη ΔΕΘ, αναφέροντας πως θα παράσχει μια ισχυρή πλατφόρμα που θα αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας στην οικοδόμηση γεφυρών με τις βαλκανικές χώρες. Παράλληλα, συμπλήρωσε, θα προβάλει τη στενή διμερή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και το τεράστιο δυναμικό της χώρας μας «καθώς η οικονομία εξέρχεται από οικονομική κρίση».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του στην Ελλάδα για τις προσπάθειες της να εμβαθύνει τις σχέσεις με άλλους βασικούς περιφερειακούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Ισραήλ. «Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην ανάπτυξη αυτών των περιφερειακών σχέσεων στηρίζει άμεσα τον στόχο του ΝΑΤΟ για αύξηση και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και του Μεσογειακού Διαλόγου» προσέθεσε.

Στη συνέχεια ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα εστίασε στον ρόλο που έχει η Ελλάδα στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος, με τους αγωγούς TAP, IGB και του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU). Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε τη βούληση των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Πάιατ είπε πως «εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, η Τουρκία, διατηρεί ένα δυτικό προσανατολισμό».

«Ρωσία και η Ελλάδα μπορούν να βασίζονται σθεναρά στην αμοιβαία συνδρομή»

«Η Μόσχα και η Αθήνα έχουν κοινή προσέγγιση σε πολλά επίκαιρα διεθνή θέματα» και «η Ρωσία και η Ελλάδα μπορούν να βασίζονται σθεναρά στην αμοιβαία συνδρομή για την ενδυνάμωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας του ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα» ανέφερε από το βήμα της ίδιας θεματικής του συνεδρίου του Economist ο πρέσβης Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από τους διοργανωτές του συνεδρίου, ο κ. Τσιζόφ διεμήνυσε ότι η Μόσχα επιθυμεί να βλέπει μια ενωμένη και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και οικονομικός εταίρος της. Όσο περισσότερα είναι τα προβλήματα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο και οι αβεβαιότητες για τη Ρωσία, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του διατηρεί στο ευρώ το 40% των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα. «Γιατί να προκαλέσουμε αναταράξεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ως παράγωγο ενός κλυδωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» διερωτήθηκε ρητορικά.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι φιλοδοξίες των βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στην ΕΕ δεν ήταν ποτέ θέμα για τη Ρωσία και πως έγκειται στο δικό τους δικαίωμα. «Τα Βαλκάνια δεν θα πρέπει να αποτελούν μια περιοχή αναμέτρησης αλλά μια πλατφόρμα εγκαθίδρυσης αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που θα ωφελήσει κυρίως την περιοχή» σημείωσε ο κ. Τσιζόφ.

Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία και οι χώρες της ΕΕ «ως δύο πυλώνες του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού» είναι προορισμένες να αλληλεπιδρούν. «Μας ενώνουν επίσης βαθείς ιστορικοί δεσμοί, ακόμη και αν μερικές φορές αμφισβητούνται, υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ενωμένοι στον στόχο για την ευημερία»

Από τη μεριά του, ο βοηθός γενικός γραμματέας για πολιτικές υποθέσεις και πολιτική ασφάλειας του ΝΑΤΟ Αλεχάνδρο Αλβαργκονζάλεθ (Alejandro Alvargonzález), μιλώντας στην ίδια θεματική, επισήμανε τις προκλήσεις που τροφοδοτεί ένας επικίνδυνος κόσμος, σε μια εποχή κατά την οποία είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την αλήθεια από το ψέμα, τον πόλεμο από την κρίση, την ειρήνη από την εικονική πραγματικότητα, την τρομοκρατία από το οργανωμένο έγκλημα. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το συνέδριο του Economist, o κ. Alvargonzález είπε ότι οι απολυταρχικές δυνάμεις ψάχνουν να βρουν τις αδυναμίες της φιλελεύθερης τάξης, δείχνοντας την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση, το Brexit και τον λαϊκισμό. Αυτά τα στοιχεία, τόνισε, βελτιώνονται μέρα με τη μέρα και η σημερινή κρίση δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα αυτό είναι το μοντέλο που προσφέρει την καλύτερη προοπτική στις χώρες τις οποίες υπηρετεί.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ενωμένοι στον στόχο για την ευημερία, υπογράμμισε ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και υπογράμμισε την ανάγκη να είναι ισχυρότερες αυτός ο δεσμός.

«Η ανάπτυξη μιας καλύτερα ενοποιημένης ευρωπαϊκής Άμυνας δεν θα προκαλέσει το ΝΑΤΟ»

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εμιλα Κράλεβα διεμήνυσε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ότι «οι αξίες, οι αρχές και οι δεσμεύσεις μας καθιστούν τον πυρήνα των συμμαχιών μας -την ΕΕ και το ΝΑΤΟ- αμετάβλητο». Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από τους διοργανωτές του συνεδρίου, η Βουλγάρα υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ανάπτυξη μιας καλύτερα ενοποιημένης ευρωπαϊκής Άμυνας δεν θα προκαλέσει κατά κανέναν τρόπο το ΝΑΤΟ, «το οποίο θα παραμείνει ο μοναδικός ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής μας άμυνας».

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται ισχυρότερα ευρωπαϊκά κράτη ως συμμάχους και εταίρους «συμπληρώνοντας τις προσπάθειές του, ενισχύοντας τη στρατηγική σχέση ΕΕ και ΝΑΤΟ, κι έτσι ενδυναμώνοντας την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter