Τζαβάρας ξανά κατά Μητσοτάκη: Αυτή τη φορά για τα Τέμπη – Υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι η Δικαιοσύνη εμποδίστηκε

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε με συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Πατρίς» της Ηλείας, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην βουλευτής και υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Ο κ. Τζαβάρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το ζήτημα του δυστυχήματος τα Τέμπη, δικαιολόγησε τις αντιδράσεις της κοινωνίας ενώ αμφισβήτησε άμεσα την αμεροληψία και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή ελέγχεται και χειραγωγείται από την κυβέρνηση.

Για το ζήτημα των Τεμπών ο κ. Τζαβάρας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Έχει πλέον βεβαιωθεί ότι η αποκαλούμενη «αποκατάσταση» του χώρου της σύγκρουσης των τρένων εξαφάνισε πληθώρα κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων και αλλοίωσε τα ίχνη του εγκλήματος, ώστε πλέον η Δικαιοσύνη να αδυνατεί να προσεγγίσει με ασφάλεια την Αλήθεια. Δεν θα ετίθετο σήμερα, δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών, ζήτημα εξακρίβωσης της καύσιμης ύλης που προκάλεσε τη θανατηφόρα πυρόσφαιρα, από την οποία τελικά βρήκαν τραγικό θάνατο επιβάτες που είχαν επιβιώσει από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, αν είχε γίνει από την πρώτη στιγμή δειγματοληψία στο έδαφος του δυστυχήματος.

Με τις σκέψεις αυτές, δικαιολογημένα η Εισαγγελέας Εφετών Λαρίσης, με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος (ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης) αναφέρει ότι εξαιτίας των ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων στον τόπο του συμβάντος «καθίσταται δυσχερής, αν όχι αδύνατη, η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακόλουθα οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οκτώ στους δέκα πολίτες αισθάνονται σήμερα ότι πίσω από την ανεπίτρεπτη αυτή συμπεριφορά, που αποδίδεται σε μέλη της κυβέρνησης, υποκρύπτεται προσπάθεια συγκάλυψης κακουργηματικών ποινικών ευθυνών που έχουν σχέση με τη διάπραξη του κακουργήματος της διατάραξης των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, από την οποία προκλήθηκε θάνατος προσώπων (άρθρο 291 Ποινικού Κώδικα). Αντί όμως για τις κακουργηματικές διώξεις που θα έπρεπε να έχουν ασκηθεί, η υπόθεση των Τεμπών οδηγείται σήμερα δυστυχώς σε δίκη μόνο με τον χαρακτηρισμό της πλημμεληματικής εξ αμελείας ανθρωποκτονίας 57 ανθρώπων, που οφείλεται στο «ανθρώπινο λάθος» ενός σταθμάρχη. Υπάρχει δηλαδή η κοινή αντίληψη ότι η Δικαιοσύνη εμποδίστηκε, κατά το στάδιο της προδικασίας (Ανάκρισης), να προσδώσει στις διωκόμενες εγκληματικές πράξεις τον προσήκοντα ποινικό χαρακτηρισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην προσαχθούν σε δίκη όλοι οι πραγματικά υπεύθυνοι -και όσοι τελικά προσαχθούν, να δικαστούν για πλημμεληματικές και όχι για κακουργηματικές πράξεις».

Για την ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα ο Ηλείος πολιτικός και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε:

«Το ισχύον συνταγματικό καθεστώς διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση είναι αναχρονιστικό. Διευκολύνει την εξάρτηση και τον επηρεασμό της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία. Όσο ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να διορίζει στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης όποιο πρόσωπο επιθυμεί, χωρίς να δεσμεύεται από κανένα αξιοκρατικό κριτήριο, δεν μπορεί να γίνεται λόγος στην Ελλάδα περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Παράλληλα, η πρακτική που τις τελευταίες δεκαετίες εφαρμόζεται με τον διορισμό των ανωτάτων δικαστών σε θέσεις προεδρείων ανεξαρτήτων δικαστικών αρχών, έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός κλίματος «συναλλαγής», που διαβρώνει την αμεροληψία, την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, η Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της προ ημερών τάχθηκε εναντίον αυτών των παθογενειών στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και πλέον, στην προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος, τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα. Μέχρι τότε, όμως, ο κοινός νομοθέτης οφείλει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, για να περιοριστούν τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση η άνοδος στις ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης των «προθύμων», που στις περισσότερες φορές δεν συμπίπτουν με τους πλέον άξιους.

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πρέπει πρωτίστως να προστατευτεί απέναντι σε όσους δικαστικούς λειτουργούς δέχονται πρόθυμα ως «κυβερνητικό δώρο» την ανάρρησή τους στις ηγετικές θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, τελώντας εν επιγνώσει του γεγονότος ότι το «δώρο» επιβάλλει την υποχρέωση της ανταπόδοσής του».

Διαβάστε επίσης:

Κανάκης κατά κυβέρνησης για τα Τέμπη: «Αδίστακτοι άνθρωποι, δεν λένε να αναλάβουν μια ευθύνη» (Video)

Απομονωμένος διεθνώς ο σιμουλτανέ Μητσοτάκης

Αχαΐα: Συλλήψεις συνδικαλιστών επειδή ενημέρωναν για την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου για τα Τέμπη 

Έγκλημα Τέμπη: Μήνυμα συμπαράστασης από τον Σύλλογο Συγγενών Θανόντων στο Μάτι

Τέμπη: «Σαν να έσκασε πυρηνική βόμβα μέσα στο κεφάλι του» – Συγκλονίζει η μητέρα του Γεράσιμου, μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι (Video)