Τζανακόπουλος: Τη στιγμή που η Ευρώπη μιλά για την έξοδο από την επιτροπεία, ο κ. Μητσοτάκης προτείνει νέο μνημόνιο

Τζανακόπουλος: Τη στιγμή που η Ευρώπη μιλά για την έξοδο από την επιτροπεία, ο κ. Μητσοτάκης προτείνει νέο μνημόνιο

«Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη μιλά για την ανάγκη η χώρα να βγει από τα προγράμματα επιτροπείας, τη στιγμή που η Ευρώπη συζητά για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που συζητά για την ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την πρόσβαση της στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης έρχεται και προτείνει νέο μνημόνιο».

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”, με αφορμή την χθεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ. Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα προτείνει και θα δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις μετά το 2018 και ότι δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς μίλησε για 4ο μνημόνιο. «Πρότεινε χτες μια δέσμη μέτρων που συγκροτούν ακριβώς τον πυρήνα μιας πολιτικής που αποτελεί το 4ο μνημόνιο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είπε ειδικότερα πως η βασική πρόταση του κ. Μητσοτάκη δεν αφορούσε τις φοροελαφρύνσεις, αλλά ότι θα προτείνει μια σειρά από μέτρα που θα αφορούν απελευθερώσεις των δημοσίων υπαλλήλων –«έτσι λέμε πλέον τις απολύσεις»- και μια σειρά άλλες μεταρρυθμίσεις προς τους δανειστές, τις οποίες θα υλοποιήσει με τη μέγιστη δυνατή προσήλωση για να πάρει κάποια ανταλλάγματα, για να πάρει μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. «Αυτό που πρότεινε είναι κατεξοχήν μορφή μνημονιακής επιτροπείας και μάλιστα θα είναι η τέταρτη», σημείωσε. «Θα είναι μια πολιτική σκληρής και μονομερούς λιτότητας για να πάρει κάποια ανταλλάγματα», συμπλήρωσε.

«Είπε για απελευθέρωση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση κοινωνικών υπηρεσιών, είπε ότι θα πρέπει το σύνολο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να περάσει στους ιδιώτες, ακόμα και το γενικό λογιστήριο του κράτους το έταξε στους ιδιώτες», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος. Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ ότι μίλησε για διαγραφή χρεών των φοροφυγάδων, και αντέτεινε ότι από τις λίστες της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση έχει βεβαιώσει περίπου 1 δισ. και πως οι εισπράξεις έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν γίνει περισσότερες λόγω του προγράμματος εθελούσιας αποκάλυψης που μέχρι πριν από λίγο καιρό είχε καταγράψει περίπου 4 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο ζήτημα των επενδύσεων και γενικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι αυτό της κυβέρνησης και εκείνο του κ. Μητσοτάκη είναι δύο εντελώς διαφορετικά παραγωγικά μοντέλα: «Εμείς από το 2015 λέγαμε ότι υποστηρίζουμε τις επενδύσεις αρκεί να τηρείται ο νόμος, οι όροι του ανταγωνισμού που επιβάλλονται από την ΕΕ, αρκεί να τηρείται το στοιχειώδες πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη στη συντριβή της εργασίας, στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, στον χαμηλό μισθό, στον μη σεβασμό του περιβάλλοντος, έχει στο μυαλό του να συνεχίσει το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στο χείλος της καταστροφής».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι όταν μιλά για επενδύσεις δεν λέει ότι το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 2,8 δισ. και πως το 2017 θα προσεγγίσουν πιθανά και τα 4 δισ., «πράγμα που σημαίνει ότι θα επιτύχουμε υψηλό δεκαετίας». «Επομένως το όλο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν θα δημιουργήσει χώρο για επενδύσεις, κρούει ανοικτές θύρες», σχολίασε, για να υπογραμμίσει ότι υπάρχει εικόνα πολύ μεγάλης βελτίωσης που φαίνεται και από τους αριθμούς και από τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας. Σημείωσε ότι το ίδιο το Eurogroup και οι ξένοι ηγέτες είναι που λένε ότι για πρώτη φορά η ελληνική οικονομία παρουσιάζει θετικά σημάδια ανάκαμψης. «Αυτή είναι μια απόλυτη πραγματικότητα που δεν μπορεί να την αρνηθεί ούτε ο κ. Μητσοτάκης».

Είπε ακόμη ότι πολλά από αυτά που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για την επιτάχυνση των επενδύσεων στη χώρα, είναι πολιτικές που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση, όπως είναι η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων που γίνονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ερωτηθείς για την επένδυση του Ελληνικού, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «θα προχωρήσει κανονικά, είναι δέσμευση της κυβέρνησης» και σχολίασε πως «εκείνοι που μιλούν για καθυστερήσεις θα έπρεπε να έχουν προσέξει πολύ περισσότερο όταν υπέγραψαν τη συγκεκριμένη σύμβαση που έβριθε και νομικών λαθών και πραγματικών διοικητικών προβλημάτων που δημιουργούσε».

Είπε ότι η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύτηκε τη συγκεκριμένη σύμβαση και πως από κει και πέρα «οι υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους, θα την κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκύψουν εμπόδια στο μέλλον τα οποία δεν θα μπορούμε να τα υπερβούμε». Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για το ΚΑΣ, γιατί λειτουργεί με έναν ανεξάρτητο τρόπο και από το μόνο από το οποίο περιορίζεται είναι από την επιστήμη της αρχαιολογίας, για να τονίσει ότι «με τον τρόπο που προωθούμε εμείς τις διαδικασίες για το έργο, προεξοφλούμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα εμπόδια για την ολοκλήρωση της επένδυσης».

«Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να λειτουργεί ως πολιτικός αρχηγός και όχι σαν ατζέντης επιχειρηματιών», είπε ο κ. Τζανακόπουλος με αφορμή και τις Σκουριές. Ανέφερε ότι ο κ. Σταθάκης ήταν πάρα πολύ σαφής σε σχέση με τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει βεβαίως η επένδυση αλλά στη βάση της υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη μεριά της εταιρείας.

Σημείωσε τέλος αναφορικά με τη γ’ αξιολόγηση ότι από το τελευταίο Eurogroup προέκυψε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα στην ατζέντα της.

Documento Newsletter