Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παρέπεμψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όταν ρωτήθηκε νωρίτερα για το θέμα της ονοματοδοσίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Δημοκρατίας (ΠΓΔΜ) και τη στάση των εταίρων του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ΑΝΕΛ.
Η παρέμβαση του κ. Τζανακόπουλου, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha Καβάλας έχει αποδέκτη πρωτίστως τη ΝΔ η οποία επιχειρεί «πατώντας» σε ένα χρονίζων εθνικό ζήτημα να προκαλέσει εσωτερικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση. Επί της ουσίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με τη δήλωσή του υπενθυμίζει τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα μέσω των προγραμματικών της δηλώσεων τον Φεβρουάριο του 2015.
Τότε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα της ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ είχε ισχυριστεί επί λέξει ότι «Σημαντική είναι, επίσης, η εξεύρεση, στο πλαίσιο συνομιλιών υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις».
Δευτερευόντως ο κ. Τζανακόπουλος υπενθυμίζει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ειδικά στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (ο οποίος χθες απέρριψε τη χρήση του όρου ‘’Μακεδονία’’) ότι η θέση για «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις» έχει ψηφιστεί και από τον ίδιο στη Βουλή.
Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος «εντός του 2018 με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που μας κληροδότησε η ΝΔ» ενώ για την τελευταία είπε ότι «αδυνατεί να έχει συνεπή στάση απέναντι σε μια περιπέτεια στην οποία η ίδια οδήγησε τη χώρα εδώ και 25 χρόνια». Ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση και τα όργανά της θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη θέση της και στα υπόλοιπα κόμματα με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση.
«Το σημαντικό», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, «είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση» αφού «τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να τύχουν λαϊκίστικης ή δημαγωγικής διαχείρισης από κάποιους. Είναι άλλο πράγμα να λύσεις ένα πρόβλημα και άλλο, προσπαθώντας να το λύσεις, να δημιουργήσεις μεγαλύτερα» κατέληξε.
Σε αυτό το σημείο κάλεσε τη ΝΔ «Να μας πει ποια είναι η δίκη της θέση, να μας εξηγήσει εάν η θέση της είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά, αντί να κοιτά την αγκίθα στο χέρι του αντιπάλου να κοιτά το παλούκι στο δικό της μάτι». Τέλος σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είπε πως δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.
Για την ελληνική οικονομία και την έξοδο στις αγορές ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η «καθαρή έξοδος» είναι μια φράση που μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικό τρόπο και τόνισε πως για την κυβέρνηση η καθαρή έξοδος σημαίνει πως από τον Αύγουστο θα μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές και όχι από τον ESM ο οποίος συνεπάγεται νέες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.