Τζανακόπουλος: Η ΝΔ θέλει να κάνει την Ελλάδα, Αργεντινή

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ θέλει να κάνει την Ελλάδα, Αργεντινή

Δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για να ανατραπεί η διαφορά των ευρωεκλογών, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην Α’ Αθηνών, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ news 247 και πρόσθεσε ότι «το δίλημμα στις εθνικές εκλογές είναι αμείλικτο: ποιος θα κυβερνήσει και με τι πρόγραμμα θα κυβερνήσει την χώρα. Η κάλπη το πρωί της 7ης Ιουλίου θα είναι άδεια και θα γεμίσει με τις ψήφους των πολιτών».

Τζανακόπουλος: Πρότυπο του Μητσοτάκη είναι το οικονομικό πρόγραμμα του Προέδρου Μάκρι, της Αργεντινής – Θέλει πολιτική ΔΝΤ

Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε κριτική στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινώντας από τη μείωση της φορολογίας που όμως θα μεταφραστεί και σε αντίστοιχη μείωση των κοινωνικών δαπανών: «Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι μια απότομη μείωση της φορολογίας στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας -από 29% στο 20% στις επιχειρήσεις όπως και στα μερίσματα από 10% σε 5%-, θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και μέσω της ανάπτυξης θα καλύψει το δημοσιονομικό χώρο από τη μείωση της φορολογίας. Αυτό έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει. Είναι χαρακτηριστικό και διδακτικό το παράδειγμα της Αργεντινής του Προέδρου Μάκρι. Εφαρμόζοντας αυτήν την πολιτική οδήγησε σε εκτροχιασμό την οικονομία, σε αύξηση της ανεργίας και ξανά πίσω την χώρα στην “αγκαλιά” του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να υλοποιήσει μία πολιτική ΔΝΤ χωρίς το ΔΝΤ. Οι θέσεις που διατυπώνει η ΝΔ είναι: ένα προς πέντε στην σχέση απομακρύνσεων/προσλήψεων στο Δημόσιο, τρίτο πυλώνα στην κοινωνική ασφάλιση, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, πολύ αργή αύξηση του κατώτατου μισθού και αφού οι εργοδότες μεγαλώσουν την πίτα και έχουν την καλή πρόθεση, ενώ κλείνει το μάτι στην παραβατικότητα των επιχειρηματιών. Το πρόγραμμά της έχει την λογική της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων γιατί θεωρεί ότι μακροπρόθεσμα θα ευνοηθούν και οι πολίτες. Μακροπρόθεσμα όμως θα είμαστε όλοι “νεκροί”…».

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι «ανοικτό»

Εξηγώντας την άποψη ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ανοιχτό, υποστήριξε: «Έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές κάλπες. Οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από τη χαλαρότητα της ψήφου, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχει ένα 21% που ψήφισε μικρά και πολύ μικρά κόμματα. Η μάχη των εθνικών εκλογών είναι εντελώς διαφορετική μάχη και η συμπεριφορά των ψηφοφόρων είναι διαφορετική… Εμείς δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες με τις ιδεολογικές τους τοποθέτησεις, υπογραμμίζουμε, αντίθετως, το διακύβευμα. Εμείς λέμε στους πολίτες ότι είναι γεγονός ότι βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια ότι πηγαίνουμε σε εκλογές για πρώτη φορά δίχως εποπτεία, μπορούμε πλέον να αποφασίζουμε μόνοι μας δίχως τους δανειστές, για να κατοχυρωθούν όμως όλα αυτά πρέπει να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνει τους πάντες

Για τις επιφυλάξεις της Κομισιόν ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πάντα οι θεσμοί υποεκτιμούσαν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνούν με την αργή αλλά σταθερή δημοσιονομική επέκταση που υλοποιεί η κυβέρνηση και επιμένουν σε μέτρα που θα μας οδηγήσουν σε υφεσιακή δίνη. Υποστήριξε δε, ότι για να μπορέσει η χώρα να βρεθεί σε μία μακροχρόνια βιώσιμη τροχιά πρέπει να μπουν στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι και να μην επικρατήσουν οι πολιτικές του παρελθόντος. «Η ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνει τους πάντες και όχι μόνο όσους είναι στη κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας», είπε με έμφαση.

Η ΝΔ παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με τα εθνικά θέματα

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στη ΝΔ και σε στελέχη της, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με τα εθνικά θέματα, με αφορμή την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ την περασμένη Κυριακή μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Τζανακόπουλος επέστρεψε την κατηγορία: «Είναι η ΝΔ, είναι ο κ. Γεωργιάδης που παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια σε σχέση με την κρισιακή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία. Σε αυτή την κατάσταση έχει παρέμβει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει παρέμβει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ένας ολόκληρος κόσμος είναι σε εγρήγορση. Η ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κυπριακή ηγεσία όφειλε να εξετάσει τα δεδομένα και να προετοιμάσει την πολιτική και διπλωματική θέση ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Το πλέον κατάλληλο όργανο για να το κάνει αυτό είναι το ΚΥΣΕΑ».

Γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε: «Είναι σύνθετη η κατάσταση με την Τουρκία, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Ελλάδα οφείλει να κρατά ανοικτούς διαύλους, να κρατά ανοιχτή

μακροπρόθεσμα την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, αλλά να μην ανέχεται την Τουρκία όταν προβαίνει σε προκλητικές συμπεριφορές. Η κατάσταση είναι αντιφατική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Εκτιμώ ότι το μείζον είναι να κατανοήσει η Τουρκία ότι η συμπεριφορά της την απομονώνει από τον διεθνή περίγυρο… Η Τουρκία εξαρτάται οικονομικά και από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ. Δεν πρέπει να υποεκτιμούμε την απειλή αλλά ούτε και να υπερτιμούμε τη διπλωματική και πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας… Η κυπριακή πλευρά έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της. Η στάση της ΕΕ που καταδίκασε την συμπεριφορά της Τουρκίας και εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα σχετίζεται με την πολιτική που ακολούθησαν σε συνεννόηση η Ελλάδα και η Κύπρος». Επανέλαβε δε, ότι «είναι αξίωμα της εξωτερικής πολιτικής, είμαστε σε συνεννόηση. Η Κύπρος αποφαζίζει, η Ελλάδα ακολουθεί».

Η στρατηγική της αριστεράς είναι πλειοψηφική

Για τις μετεκλογικές εξελίξεις και τη στάση του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε ότι «ο καθένας στην πολιτική αντιπαράθεση επιδιώκει να αποκτήσουν οι θέσεις του λαϊκή νομιμοποίση. Δεν θα ασχοληθώ με τα μετεκλογικά σενάρια. Εμένα με ενδιαφέρει να πετύχουμε τη μεγάλη πολιτική ανατροπή. Τα πολιτικά αδιέξοδα του ΚΙΝΑΛ είναι δεδομένα, αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει ακολουθήσει ήδη από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά, στην κυβέρνηση Σαμαρά. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει κάνει αυτοκριτική για όλα αυτά. Δεν ξέρω ποιες απόψεις θα επικρατήσουν στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ όπου επίσης υπάρχει ένας διάλογος αλλά ακόμη επικρατούν απόψεις που θέλουν στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τις εξελίξεις στον χώρο της αριστεράς είπε ότι «στην Αριστερά δεν ταιριάζει να περιορίζει τον εαυτό της στην αντιπολίτευση, η στρατηγική της για την κοινωνία πρέπει και μπορεί να είναι πλειοψηφική. Αν ευρύτερες προοδευτικές δυναμείς μπορούν να συστρατευθούν αυτό δεν μπορεί παρά να είναι στρατηγική επιλογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές ανατροπές στην μεταπολιτευτική ιστορία μετά το 2012… Αυτή την στιγμή υπάρχει μία ανοικτή διεργασία με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να διαμορφώσει έναν πλειοψηφικό πόλο. Αυτή είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε».

Το ΚΚΕ βρίσκεται εν αδίκω

Για το ΚΚΕ που επιμένει να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Το ΚΚΕ έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του αλλά και εμείς έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε. Δεν είναι ίδια μια πολιτική απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, δημιουργίας ιδωτικού πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση που εισηγείται η ΝΔ, με την πολιτική της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων, ενίσχυσης του κοινωικού κράτους και γενικότερα της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη που υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το ΚΚΕ βρίσκεται απολύτως εν αδίκω».

Να αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της

Τέλος για την υπόθεση της Novartis είπε: «Προτρέχει η ΝΔ. Προσπάθησε να παρέμβει στις έρευνες της δικαιοσύνης με θεμιτά και αθέμιτα μέσα κάτι όμως που αναδεικνύει μία ενοχική στάση. Η Novartis είναι ένα παγκόσμιο σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, υπερτιμολόγησης φαρμάκων, ειδικών σχέσεων της εταιρείας με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πολλές χώρες. Αυτό που έκανε η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι όταν ήλθε η δικογραφία στη Βουλή που αφορούσε πολιτικά πρόσωπα, είπαμε ότι η Βουλή ήταν αναρμόδια και για αυτό επέστρεψε τον φάκελο στη δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε σκευωρία αλλά, είπαν κάποιοι, προσπάθησε να συγκαλύψει την περαιτέρω διερεύνηση. Νομίζω ότι σε αυτά τα πράγματα, κρείττον το σιγάν. Καλύτερο είναι να αφήσουμε τις δικαστικές αρχές να κάνουν απερίσπαστες την δουλειά τους».

Documento Newsletter