Τζανακόπουλος: Η αξιολόγηση θα κλείσει για πρώτη φορά χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση

Τζανακόπουλος: Η αξιολόγηση θα κλείσει για πρώτη φορά χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση

Βέβαιος ότι μέχρι την Κυριακή θα βρεθεί κοινός τόπος σε τεχνικές λεπτομέρειες με τους θεσμούς, ώστε να ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα και να υπάρξει συνολική συμφωνία-και στο θέμα του χρέους-για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ 1).

Αναφερόμενος στις θετικές τοποθετήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν πρόκειται για ξαφνική «αγάπη» τους προς την Ελλάδα, αλλά για «αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης». Το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση και αυτό το σχέδιο υλοποιείται κανονικά, παρατήρησε.

Επισήμανε ότι δεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η δήλωση πως τα μέτρα που θα ψηφιστούν δεν θα εφαρμοστούν αν κάποια από τις άλλες πλευρές δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, γιατί, όπως εξήγησε, αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε δεν έχει κανένα νόημα να εφαρμοστούν μέτρα για μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου που κανείς άλλος από τους θεσμούς δεν ζήτησε, παρά μόνο το ΔΝΤ. «Αν δεν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους ψηφίστηκαν τα μέτρα, δεν θα εφαρμοστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ψήφιση των μέτρων από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ψηφιστούν και για έναν επιπλέον λόγο, διότι είναι η πρώτη φορά στα 7 χρόνια που θα κλείσει αξιολόγηση χωρίς νέα δημοσιονομική επιβάρυνση.

Σε ερώτηση για το τι θα σημάνει για την Ελλάδα και τους πολίτες το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι θα υπάρξει επαναφορά της σταθερότητας στην οικονομία η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και σημείωσε: «Το πραγματικό πολιτικό ερώτημα είναι πως η ανάπτυξη η οποία θα επιταχυνθεί από μια σφραγίδα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι η ελληνική οικονομία είναι σταθεροποιημένη και η Ελλάδα είναι αξιόχρεη, θα διαχυθεί στο σύνολο της κοινωνίας και δεν θα μείνει ως λάφυρο στα χέρια κάποιων λίγων. Ενα μέτρο από αυτά είναι ότι θα πρέπει να επαναρυθμιστεί η αγορά εργασίας. Με την εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας και με την επαναφορά τής σταθερότητας στην ελληνική οικονομία θα υπάρξει αυτό το κύμα της αύξησης των επενδύσεων, της δυνατότητας των επιχειρήσεων να αρχίσουν να λειτουργούν και το μεγάλο ερώτημα που μπαίνει είναι αν θα λειτουργούν μόνο για να αυξάνουν την κερδοφορία τους ή αν η ανάπτυξη αυτή θα διαχυθεί και στα πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι και η βασική διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την παρούσα κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία».

Επισήμανε ότι όλες οι πλευρές έκαναν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς για να φτάσουν σε συμφωνία και τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πέτυχε όλα όσα θα ήθελε, όμως πέτυχε αρκετά. Πρόσθεσε πως το μείγμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι ίδιο με το μείγμα της πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την επίσκεψη του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και για τα όσα είπε για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Τον κατηγόρησε ότι παρουσίασε «ψευδή στοιχεία» ή «μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα», λέγοντας ότι πρόκειται για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει τις περισσότερες εμφανίσεις στη Βουλή από οποιονδήποτε άλλον πρωθυπουργό τα τελευταία 15 χρόνια, λέγοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πήγε ούτε μια φορά στην «Ωρα του Πρωθυπουργού». Είπε ότι δεν ισχύουν τα περί πολλών τροπολογιών, εξηγώντας ότι κατά μέσο όρο είναι 3,3 ανά νομοσχέδιο όταν ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει τις 3 και σημείωσε: «Πήγε ο κ. Μητσοτάκης και συνάντησε τον κ. Βούτση λέγοντας του ότι με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει υποτίμηση του Κοινοβουλίου, διότι δήθεν υπάρχουν πολλές τροπολογίες ή δήθεν δεν εμφανίζονται οι υπουργοί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ποιος; Ο υπουργός της κυβέρνησης της οποία ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, δεν είχε εμφανιστεί ούτε μια φορά στην Ωρα του Πρωθυπουργού. Και κάνει κριτική σε ποιον; Στο σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος έχει κάνει περισσότερες εμφανίσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο από οποιονδήποτε άλλον πρωθυπουργό έχει περάσει τα τελευταία 15 χρόνια. Μας μιλάει για τροπολογίες ο άνθρωπος εκείνος που συμμετείχε σε κυβέρνηση η οποία πέρασε 313 τροπολογίες μέσα σε ένα βράδυ. Αυτά είναι πυροτεχνήματα τα οποία δεν τα πιστεύει πλέον κανείς. Τα πολιτικά κόμματα που μετέτρεψαν το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο έρχονται να κάνουν κριτική σε αυτήν εδώ την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες. Σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι εμείς δεν θα παίξουμε».

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για τη σημερινή τροπολογία που έχει να κάνει με την αγοραπωλησία εταιρειών και την απόκρυψη χρεών από την εταιρεία που πουλάει, τόνισε πως αυτό που ορίζει είναι πως ο αγοραστής δεν μπορεί να ευθύνεται με την προσωπική του περιουσία για χρέη που δεν γνώριζε. «Δεν απαλλάσσονται από τις ευθύνες η εταιρεία και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες. Δεν πρόκειται για διαγραφή χρέους, αλλά για προστασία ενός καλοπροαίρετου επενδυτή», εξήγησε και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι «κάνουν πολύ θόρυβο για το τίποτα». Ειδικότερα για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια παρατήρησε ότι «εξεμάνη αυτός που έχει ψηφίσει αίσχη».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι τον χωρίζει «άβυσσος» από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν προοπτικές συγκλίσεων με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ότι υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ και την κ. Γεννηματά. Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να συμμετέχει στον προβληματισμό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και το κάλεσε να ξεκαθαρίσει πρώτα τη στρατηγική του κατεύθυνση.

Documento Newsletter