«Προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων το 2019 είναι να έχουν συμφωνηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», επανέλαβε μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του «Σκάι» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Μετά το Eurogroup της 7ης Απριλίου έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση τα βήματα είναι καθορισμένα» είπε ο κ. Τζανακόπολος ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν ανοικτά θέματα και πρόσθεσε πως ακόμη και οι αγορές δείχνουν ότι βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Στις 21- 23 Απριλίου, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, θα συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία αποτελούν προυπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, θα καθορισθούν τα προαπαιτούμενα και θα ψηφιστούν στη Βουλή. Εν συνεχεία θα συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει τη συμφωνία στις 22 Μαϊου ή και νωρίτερα, με έκτακτο Eurogroup» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ορισθούν τώρα και θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος».
Απαντώντας σε ερώτηση για την φορολογία και για το αν κυβέρνηση μετακινήθηκε από τη θέση της για το θέμα του αφορολόγητου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι από το 2015 το Δ.Ν.Τ είχε ζητήσει τη μείωση του αφορολόγητου και μέτρα 3,6 δις ευρώ για το 2018. «Δόθηκε μια μεγάλη μάχη και κατορθώσαμε κατά την πρώτη αξιολόγηση να αποτρέψουμε τη μείωση του αφορολόγητου -για το 2018- κάτω από τα 8.600 ευρώ μεσοσταθμικά» ανέφερε και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια όμως της δεύτερης αξιολόγησης τέθηκε εκ μέρους της Γερμανίας και της Ολλανδίας ως απαράβατος όρος η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έδινε στο Ταμείο ένα ιδιότυπο βέτο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Το Ταμείο απαίτησε επιπλέον μέτρα 4,4 δις ευρώ, για το 2019 και τελικά μετά από σκληρή και επίπονη διαδικασία, καταλήξαμε στις 20 Φλεβάρη να κάνουμε μια υποχώρηση. Να δεχθούμε δηλαδή τη νομοθέτηση εξοικονομήσεων 2% το 2019 και το 2020 και την ίδια στιγμή κερδίσαμε τη δυνατότητα να νομοθετήσουμε ταυτοχρόνως θετικά μέτρα. Μιλάμε για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που στο γενικό σύνολο είναι μια αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος που δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις, αναθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους και μείωσης των φορολογικών συντελεστών που θα είναι προσανατολισμένες στο να βοηθήσουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Κάναμε υποχωρήσεις από τις αρχικές μας θέσεις αλλά και το ΔΝΤ (υποχώρησε). Πρόκειται για συμβιβασμό που δεν θα τον επιλέγαμε εάν δεν είχε δοθεί το δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ. Ήταν όμως αναγκαίος για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα ώστε τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να ανακτήσει την πολιτική και οικονομική της αυτονομία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την φορολογία στην Ελλάδα, ανέφερε ότι αντίστοιχη είναι η φορολογία σε όλη την Ευρώπη και μόνο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι χαμηλή γιατί εκεί πέρασαν χούντες.
Αναφερόμενος εν συνεχεία στα εργασιακά, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε, πως σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις είναι μια καλή συμφωνία και υπογράμμισε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το Σεπτέμβριο του 2018. «Παρά τις αντιδράσεις του Δ.Ν.Τ. αποκρούσαμε την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και την καθιέρωση του δικαιώματος της ανταπεργίας για τους εργοδότες» τόνισε.
Ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις στελεχών στην πρόσφατη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι πρόκειται για απόψεις και προβληματισμούς, που δεν συνιστούν αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. «Το κείμενο που υπέγραψαν οι ’13’ δεν ήταν αντιπαραθετικό προς την απόφαση η οποία εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία ενώ σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν χθες διευκρίνισαν, ότι δεν προτείνουν διαφορετική πολιτική στρατηγική ούτε πολύ περισσότερο προσφυγή σε κάλπες. Η στήριξη που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι απόλυτη. Ανησυχίες και προβληματισμοί υπάρχουν σε όλους μας αλλά όχι σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει κυβερνητική κρίση», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Συνεχίζοντας άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε «για ρητορεία που μοιάζει με το ‘γράμματα χάνεις, κορώνα κερδίζω’.
Μέχρι να φθάσουμε σε πολιτική συμφωνία κατηγορούσε (σ.σ. η αξιωματική αντιπολίτευση) την κυβέρνηση για ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις και έφθασαν στο σημείο βουλευτές της Ν.Δ. να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είπε για τις καθυστερήσεις ότι δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση αλλά κάποιες παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών. Τώρα που φαίνεται ότι έχουμε κλείσει μια συμφωνία που παρά τις δυσκολίες της δεν έχει επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρόνια της κρίσης, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι διαπραγματεύτηκε ενώ προσπαθεί να διαστρεβλώσει το περιεχόμενο της συμφωνίας».
Αναφερόμενος στα έργα τα οποία εγκαινιάζονται τόνισε, ότι γίνονται στο πλαίσιο της παράδοσης των δρόμων και όχι για δημιουργία εντυπώσεων.
«Η κυβέρνηση έδωσε μια μεγάλη μάχη για να μπορέσει να ολοκληρώσει έργα που είχαν παγώσει την περίοδο 2010 έως 2014. Η προηγούμενη κυβέρνηση επανεγκαινίαζε δρόμους και στη συνέχεια τα εργοτάξια ξαναέκλειναν. Δεν έχουμε ένα επικοινωνιακό σόου, αλλά ένα πραγματικό αποτέλεσμα το οποίο πέτυχε η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις όπως είχαν σχεδιαστεί ήταν υπονομευτικές για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς τέλος για τις δηλώσεις που γίνονται γύρω από το θέμα της μεταφοράς του Αγίου Φωτός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι πρόκειται για συζήτηση που έχει «συμβολικό και ιδεολογικό χαρακτήρα. Κάποιοι θεωρούν» πρόσθεσε, ότι «είναι υπερβολικό να υπάρχει υποδοχή του Φωτός με αυτό τον τρόπο. Είναι μια παράδοση στο ελληνικό κράτος και μπορεί η συζήτηση αυτή να διεξάγεται χωρίς περιορισμούς» κατέληξε.