Τζανακόπουλος: Δε θέλουμε τους εργαζόμενους ομήρους

Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε τους εργαζόμενους ομήρους, ούτε όμως και να επιτρέψει τη συνέχιση ενός καθεστώτος που έδινε υπηρεσίες σε εργολάβους με μεγάλο κόστος για το ελληνικό δημόσιο, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος νωρίτερα στη Βουλή στο ζήτημα των συμβασιούχων.

«Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να επιλύσει αυτό το ζήτημα, θεωρώντας ότι το κάνει στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης. Αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να δούμε με ποιο τρόπο διαχειρίζεται, και ως προς την ερμηνεία της νομοθετικής διάταξης, αλλά και τη συνταγματική ερμηνεία για το σύνολο της υπόθεσης, και από εκεί και πέρα θα δούμε τον τρόπο που θα κινηθούμε», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι, όχι να αναπαράγει μια σειρά από νομικές πρακτικές του παρελθόντος που στόχευαν να δημιουργήσουν εκλογικές πελατείες χρησιμοποιώντας εργαζόμενους ως ομήρους ή να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να δοθούν μια σειρά από υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου με μεγάλο κόστος σε εργολάβους, αλλά να προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα.

Το θέμα έθιξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ πριν από 1,5 μήνα η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε στην υπουργό Εσωτερικών, Όλγα Γεροβασίλη, να φέρει το θέμα στη Βουλή ώστε τα κόμματα να συμβάλλουν με τις προτάσεις για λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων εκείνη δεν το είδε θετικά και υπαινίχθηκε μονιμοποιήσεις.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των συμβασιούχων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει, εξαιτίας πολιτικών πρακτικών του παρελθόντος, μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, η οποία έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση εργασιακής ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων». «Η κυβέρνηση προσπάθησε και στα νοσοκομεία, και για τους συμβασιούχους που δουλεύουν στην καθαριότητα, να ομαλοποιήσει αυτή την κατάσταση. Να δημιουργήσει εργασιακές σχέσεις, οι οποίες θα σέβονται την εργασιακή αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων, τους οποίους το ελληνικό κράτος πολλές φορές τούς εκμεταλλεύτηκε και τούς χρησιμοποίησε ως εκλογική πελατεία και πολλές φορές δημιούργησε προβλήματα που ήταν εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα, με δεδομένους κιόλας τους γνωστούς νομικούς και συνταγματικούς περιορισμούς», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επίσης, υπογράμμισε πως αυτό που είπε ο πρωθυπουργός και στο υπουργικό συμβούλιο και αυτό που προσπαθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί είναι να βρουν μια λύση, η οποία θα είναι η βέλτιστη δυνατή, δεδομένων των συνταγματικών περιορισμών και δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που δημιουργείται από μια νομοθεσία ανελαστική, που δεν λαμβάνει υπόψη της, κατά κύριο λόγο, τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά πολύ περισσότερο των διαφόρων εργολάβων, οι οποίοι πουλάνε υπηρεσίες πολλές φορές με δυσμενή οικονομικά αποτέλεσματα για το ελληνικό δημόσιο και καλωσορίζουμε την προαίρεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να βοηθήσει σε αυτή προσπάθεια.

«Είναι μια θετική εξέλιξη αλλά είναι κατόπιν εορτής. Η δική μας πρόταση ήταν προ 1,5 μηνός και την περιφρόνησε η κ. Γεροβασίλη. Είμαστε τώρα στο και πέντε. Διατηρείται στο ακέραιο η πρότασή μας για συμβολή, δεν μπορεί αυτό το θέμα να αφεθεί στις πολιτικές συγκρούσεις», σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα και για εργαζόμενους και για την ελληνική κοινωνία και αν επομένως, έστω και τώρα, αλλάζει άποψη η κυβέρνηση, η Βουλή είναι εδώ.

«Η όλη κατάσταση έχει να κάνει με τις πρακτικές ομηρίες του παρελθόντος», επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να επιλύσει αυτό το ζήτημα, θεωρώντας ότι το κάνει στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης. «Αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να δούμε με ποιο τρόπο διαχειρίζεται και ως προς την ερμηνεία της νομοθετικής διάταξης αλλά και τη συνταγματική ερμηνεία για το σύνολο της υπόθεσης και από εκεί και πέρα θα δούμε τον τρόπο που θα κινηθούμε», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι, όχι να αναπαράγει μια σειρά από νομικές πρακτικές του παρελθόντος που στόχευαν να δημιουργήσουν εκλογικές πελατείες χρησιμοποιώντας εργαζόμενους ως ομήρους ή να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να δοθούν μια σειρά από υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου με μεγάλο κόστος σε εργολάβους, αλλά να προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα. Οι αρμόδιοι υπουργοί είναι στη διάθεσή σας για να κάνετε αναλυτικά αυτή τη συζήτηση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ