Τζανακόπουλος: Αντιπερισπασμός η εξεταστική που ζητά η ΝΔ για το Noor 1

Τζανακόπουλος: Αντιπερισπασμός η εξεταστική που ζητά η ΝΔ για το Noor 1

Γιατί η κυβένρηση λέει όχι στην πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για την υπόθεση Noor 1  μίλησε χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή του να ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό SBC. Ερωτηθείς πως χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση του πλοίου Noor1 Ευθύμιο Γιαννουσάκης, είπε, «Θα μπορούσα να σας πως ότι εκτός από αντιπερισπασμός είναι ανοησία της ΝΔ, καθώς πρόκειται για υπόθεση διογκωμένη από μερίδα συστημικών μέσων ενημέρωσης. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει αυτό το ατόπημα να ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα» αναρωτήθηκε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφερθείς στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε, πως μετά το Eurogroup κατέρρευσε το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη, ότι η δεν υπάρχει φως στο τούνελ, συμπλήρωσε δε, «όταν ήρθε η συμφωνία που βάζει τις βάσεις για την οριστική έξοδο από την κρίση και έπρεπε να βρει άλλο αφήγημα”

Ειδικά για τις εξεταστικές επιτροπές ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε η κυβέρνηση λέει ναι στις εξεταστικές για σοβαρές υποθέσει όχι στις ανοησίες. «Να κάνουμε εξεταστική για ποιο αδίκημα που έχει τελεστεί σύμφωνα με τον Μητσοτάκη» αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος και συμπλήρωσε «όταν υπάρχουν σοβαρές υποθέσει όπως αυτή της υγείας, όταν έχουμε ενδείξεις τέλεσης σοβαρών αδικημάτων βεβαίως θα προχωρήσουμε σε εξεταστικές και σε προανακριτικές αλλά δεν θα μπούμε σε μια πολιτική ανοησία που πρόκειται και για ένα μιντιακό κατασκεύασμα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφερθείς στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είπε πως «τον Ιανουάριο του 2015 υπήρξε σαφής εντολή του ελληνικού λαού να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των πολιτών , να αποδοθεί δικαιοσύνη» τόνισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπογράμμισε πως η οικονομική κατάρρευση της χώρας δεν είναι αποτέλεσμα των υπέρογκων δαπανών του δημοσίου, αλλά αποτέλεσμα ενός πολιτικού κατεστημένου που διασπάθισε το δημόσιο χρήμα.

Ερωτηθείς για το σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν, ο κ. Τζανακόπουλος, τόνισε ότι η Εξεταστική ερευνά ενδεχομένως απιστία προς το δημόσιο, αδιαφανή μεταβίβαση του νοσοκομείου «εάν στην εξεταστική προκύψουν πολιτικές ευθύνες να πάμε και σε προανακριτική» είπε και πρόσθεσε πως η υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, αποτυπώνει τα συμπτώματα μιας γενικότερης παρακμής «συμπτώματα των όρων που λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα το προηγούμενα χρόνια».

Ο Δημήτρις Τζανακόπουλος αναφερθείς στα σκάνδαλα των προηγούμενων ετών υπογράμμισε «δεν δόθηκαν θαλασσοδάνεια από εμάς, σε αυτή την κυβέρνηση επικρατεί άλλη νοοτροπία. Όσο και να ψάξετε δεν υπάρχουν σκάνδαλα σε αυτή την κυβέρνηση , για αυτό είμαστε σίγουροι και προχωράμε στην μεταβίβαση φακέλων στην εισαγγελία , όπως έγινε και με τα δάνεια ΜΜΕ» τόνισε μεταξύ άλλων.

Για το σκέλος της διαπραγμάτευσης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε «όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις της κυβέρνησης αφορούν στην τρέχουσα διαπραγματευση δεν προκαλέσαμε αντιπερισπασμούς. Ήταν η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται για τα πραγματικά γεγονότα. Στόχος μας ήταν να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων , όμως η αδιάλλακτη θέση του ΔΝΤ- που απέκτησε ένα ιδιότυπο βέτο μετά την επιμονή της Γερμανίας να παραμείνει στο πρόγραμμα- μας οδήγησε σε μια διαπραγματευση (με το Ταμείο), που ναι μεν δεν πήραμε όλα όσα ζητούσε αλλά πήραμε περιοριστικά μέτρα. Πάντως καταφέραμε να πάρουμε και μέτρα επέκτασης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας. Για το πρωτογενές πλεόνασμά στο 3,5% που έχει συμφωνηθεί, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως όταν πιαστεί ο στόχος θα αλλάξει το μείγμα της πολιτικής.

Διευκρίνισε πάντως πως τα περιοριστικά μέτρα δεν θα αποτελούσαν ποτέ επιλογή της κυβέρνησης εάν δεν ήμασταν σε πρόγραμμα και σε επιτροπεία, «εντός του πολιτικού συσχετισμού καταφέραμε να φέρουμε την καλύτερη συμφωνία, μιας και τα τελευταία 7 χρόνια κάθε αξιολόγηση έκλεινε με μέτρα αφού οι δανειστές έβρισκαν δημοσιονομικό κενό» συμπλήρωσε. Επίσης τόνισε ότι η συμφωνία του Eurogroup οδηγεί της Ελλάδα σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, και κάλεσε τη ΝΔ να πει τους λόγους που διαφωνεί με πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% όταν είχε συμφωνήσει για πλεονάσματα 4,5%.

Για το χρέος είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η προσπάθεια για ρύθμιση του (χρέους) επιτυγχάνοντας χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πάντως μετά την απόφαση της 15ης Ιουνίου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι όλα κρίνονται από τη στάση των αγορών,«οι επενδυτές εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα και τελικά αυτοί είναι που θα κρίνουν εάν το χρέος είναι βιώσιμο» σημείωσε.

Για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ,ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε «σήμερα είχαμε ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών , όλο αυτό το κλίμα συγκροτεί τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Δεν έχουν αρθεί όλα τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια, κάνουμε όμως ως κυβέρνηση,σε συνεργασία με τους θεσμούς, ότι είναι δυνατό. Εκτιμώ ότι βάση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας θα έχουμε συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης που θα περάσουν στην κοινωνία που θα δει τη ζωή της να βελτιώνεται στο εδώ και στο τώρα» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος. Για την προστασία της πρώτης κατοικίας επανέλαβε πως το 70% των δανειοληπτών προστατεύεται ενώ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είπε ότι χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να δημιουργηθεί η πλατφόρμα και αμέσως μετά ια τεθεί σε ισχύ.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις της Τραπεζας της Ελλάδος για την ανάπτυξη, είπε «δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για την ΤτΕ, έχει αξιοπιστία και κύρος να κάνει τις εκτιμήσεις (…) μιλάμε για ρυθμό ανάπτυξης 1,6% είμαστε εντός των στόχων» σημείωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αναπτύσσοντας τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής είπε : βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ομαλή πορεία στις αγορές, η τόνωση της ανάπτυξης σε συγκεκριμένους τομείς και κοινωνικές παρεμβάσεις για την στήριξη της ελληνική κοινωνίας που ‘έχει πληγεί τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα αναφέρθηκε στη διαγραφή χρεών ανασφάλιστων πολιτών που νοσηλεύτηκαν σε δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης για την κατάσταση στου χώρους εργασίας τόνισε πως οι εργοδότες οφείλουν να κατανοήσουν ότι οι νόμοι υπάρχουν για να ισχύουν και πρόσθεσε πως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει εντείνει τους ελέγχους όχι μόνο για την ανασφάλιστη εργασία αλλά και για τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι εργαζόμενοι δηλώνονται για μερική απασχόληση και εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πιστεύει πως η μείωση του μισθολογικού κόστους βοηθά την ανταγωνιστικότητα, μάλιστα είπε πως τα 2 πρώτα προγράμματα απέτυχαν ακριβώς για αυτή την εμμονή.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει άλλο μοντέλο ανάπτυξης και ο προσανατολισμός είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στα χέρια της (π.χ ΕΣΠΑ, πακέτο Γιουνκερ,Αναπτυξιακή Τράπεζα) να κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που θα προωθούν ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο που δεν θα στηρίζεται σε χαμηλό μισθολογικό κόστος.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε «τις παίρνουμε υπόψιν μας αλλά δεν ασκείς την πολιτική σου με βάση τις δημοσκοπήσεις» πάντως πρόσθεσε πως το πεδίο των δημοσκοπήσεων είναι πλήρως αρρύθμιστο και δεν λειτουργεί με τους απαραίτητους όρους διαφάνειας ,ενώ ερωτηθείς για τις εκλογές του 2019 είπε «η εκτίμηση μου είναι ότι το 2019 στις εκλογές ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ που θα κλιθούν να αντιπαρατεθούν απέναντι μας με το πρόγραμμα τους θα ηττηθούν»

Τέλος ερωτηθείς για την απομάκρυνση από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ δημοσιογράφου Κωσταντίνου Μπογδανου μετά τα σχόλια του για τον πρωθυπουργό, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε «η απομάκρυνση δεν σχετίζεται με τη χθεσινή του αποστροφή ωστόσο δεν θέλω να μπω σε αυτή την υπόθεση (…) ο κ. Μητσοτάκης σκαρφίζεται ανοησίες και ταυτίζει την πολιτική βία με την Αριστερά. Η βία δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο καμίας παράταξης. Η ΧΑ δεν προέρχεται από την Αριστερά όμως το να ταυτίζεται η βία με τον χώρο της Αριστεράς είναι πολιτικό σχέδιο του Μητσοτάκη σε ένα πλαίσιο πολιτικού διχασμού. Αυτά δε εξυπηρετούν καλό είναι να είναι πιο προσεχτικός όταν μιλά για την Αριστερά αυτή η παράταξη έχει δώσει αγώνες για τη δημοκρατία στη χώρα» σημείωσε.

Documento Newsletter