Τζανάκης: Θα συνεχίσουμε να έχουμε πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων – Η Όμικρον 2 διεισδύει σε ευπαθείς ομάδες πολύ εύκολα

Τζανάκης: Θα συνεχίσουμε να έχουμε πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων – Η Όμικρον 2 διεισδύει σε ευπαθείς ομάδες πολύ εύκολα

Για τα αίτια που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό αλλά και για το πώς θα είναι η κατάσταση το Πάσχα, μίλησε στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Οι αυξημένοι θάνατοι είναι χαρακτηριστικό του επιδημιολογικού περιβάλλοντος που επικρατεί», ανέφερε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι η Όμικρον 2 «διεισδύει σε ευπαθείς ομάδες πάρα πολύ εύκολα». Ακόμα και αν είναι τριπλά εμβολιασμένοι έχουν τόσα προβλήματα που προκαλούν επιπλοκές με τη λοίμωξη, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, οι αυξημένοι θάνατοι «είναι χαρακτηριστικό αυτού του επιδημιολογικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί τώρα. Οφείλεται στο ότι η Όμικρον 2 διεισδύει σε ευπαθείς ομάδες πάρα πολύ εύκολα… αυτό το μοτίβο ακολουθούν και άλλες χώρες, η Δανία π.χ. έχει το ίδιο πρόβλημα, η Νορβηγία, το Λίχτενστάιν, χώρες 100% εμβολιασμένες. Αν προσθέσουμε ότι 15%-20% των ενηλίκων επιμένει να μην είναι εμβολιασμένο, 150.000-200.000 πάρα πολύ ευπαθείς, καταλαβαίνετε γιατί έχουμε αυτούς τους αριθμούς θανάτων».

«Οι μέχρι 65-70 ετών με καλά ρυθμισμένα τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας (υπέρταση, διαβήτη, κτλ.) δεν κινδυνεύουν πρακτικά εφόσον έχουν εμβολιαστεί τριπλά. Κινδυνεύουν αυτοί που δεν έχουν αναπτύξει άμυνα, όσοι παίρνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, ή για τον α΄ ή β΄ λόγο δεν ανταποκρίθηκε το ανοσοποιητικό τους σύστημα … πρόβλημα έχουν οι άνθρωποι άνω των 70 ετών που είναι σε οίκους ευγηρίας, σε “ευάλωτες” κλινικές νοσοκομείων όπως οι αιματολογικές και οι ογκολογικές. Αν μολυνθούν, αποδιοργανώνονται σε τέτοιο βαθμό και συνολικά, ώστε να κινδυνεύουν», όπως είπε ο κ. Τζανάκης. «Τι πρέπει να κάνουμε; Να τους προστατεύσουμε, είτε στο σπίτι είτε στους οίκους ευγηρίας. Να τους εμβολιάσουμε με 4η δόση οπωσδήποτε. Να εμβολιαστούμε όλοι με 3η δόση, γιατί μεγάλο ποσοστό δεν έχει κάνει την πρώτη αναμνηστική δόση και αυτό προσθέτει προβλήματα. Όλη η κοινωνία μπορεί προσεκτικά να ανασυστήσει την κανονικότητά της, με μάσκες στα μέσα μεταφοράς, στα καταστήματα, όπου υπάρχει συνωστισμός, προσέχοντας ιδιαίτερα τους ευάλωτους συγγενείς».

Τέλος, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες ημέρες ενώ για το Πάσχα προέβλεψε πως θα υπάρχει μια αποκλιμάκωση η οποία ωστόσο θα γίνει ορατή μετά από δύο με τρεις εβδομάδες, δηλαδή στα τέλη του μήνα.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter