Τζάμπολ με τους κουμπαράδες θρυμματισμένους

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός εκτόξευσαν τους προϋπολογισμούς στα ύψη και προκάλεσαν παραλήρημα στο κοινό τους

Ο «πόλεμος των άστρων» ανάμεσα στον πράσινο και τον κόκκινο πλανήτη ξεκίνησε με άσφαιρα πυρά. Το άστοχο σουτ του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος λίγο πριν από την εκπνοή του 5ου τελικού της Μπάσκετ Λιγκ χάρισε τον εγχώριο τίτλο στον ήδη πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό, άφησε τον Ολυμπιακό με μοναδική παρηγοριά το Κύπελλο Ελλάδας και σήμανε αλλαγή φρουράς στον αίθουσα του θρόνου, για πρώτη φορά μετά την επιστροφή των «ερυθρόλευκων» από την αυτοεξορία. Οι «πράσινοι» έχαναν 2-0 στους τελικούς της Α1, αλλά βρήκαν τρόπο για να χαλάσουν το πάρτι στο Φάληρο και κατέκτησαν το πρωτάθλημα με ολική επαναφορά. Και με κορυφαίο τον άλλοτε μαέστρο του άσπονδου εχθρού Κώστα Σλούκα.

Το τρόπαιο της Euroleague είναι αναμφισβήτητα βαρύτερο και πολυτιμότερο από το ανυπόληπτο ελληνικό, αλλά ήταν η απώλεια του εντός των τειχών σκήπτρου αυτό που πόνεσε περισσότερο τους μέχρι πρότινος κυρίαρχους του παιχνιδιού. «Ξεκινάμε αντεπίθεση διαρκείας» ήταν το σύνθημα της 15ης Ιουνίου 2024 στο Λιμάνι. Οι πρώτες μέρες της αυτοκριτικής έστρεψαν τον Ολυμπιακό προς την κατεύθυνση της αλλαγής αγωνιστικής φιλοσοφίας, αφού η έλλειψη ενός μπροστάρη τύπου Κέντρικ Ναν ή Κώστα Σλούκα στους ελληνικούς τελικούς και στο ευρωπαϊκό φάιναλ φορ ήταν οφθαλμοφανής.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε τον νέο ηγέτη στο πρόσωπο του περυσινού MVP Μάικ Τζέιμς, αλλά ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού προτίμησε να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη Μονακό, όπου μάλιστα θα έχει παρτενέρ τον Νικ Καλάθη. Μια γρήγορη ματιά στην αγορά του ΝΒΑ απογοήτευσε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, αφού οι ελεύθεροι παίκτες ζητούσαν άπλετο χρόνο για να ανιχνεύσουν το τοπίο. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να τράβηξε τον πρώτο αριθμό του λαχείου όταν υπέγραψε με τον Ναν (τον οποίο ήθελε και ο ίδιος ο Μπαρτζώκας), αλλά αυτό συνέβη στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, μετά τις πρώτες εβδομάδες της σεζόν.

Επειδή οι… Τζέιμς σπανίζουν στην Ευρώπη, ιδίως μετά την προσχώρηση του MVP του Ευρωμπάσκετ 2022 Λορέντζο Μπράουν στον Παναθηναϊκό (25/6), ο Ολυμπιακός αποφάσισε να επιστρέψει στην πεπατημένη και να αναζητήσει παίκτες συμβατούς με το «μπάσκετ του προπονητή». Η σκακιέρα του Μπαρτζώκα θα είναι και φέτος ο καλύτερος σύμμαχός του.

Ηρεμία πριν από τη μεταγραφική καταιγίδα

Οι πανηγυρισμοί για την απόκτηση του θαυμάσιου Κίναν Εβανς κόπηκαν μαχαίρι όταν ο Αμερικανός γκαρντ διέλυσε για δεύτερη φορά το γόνατό του σε έναν από τους τελευταίους αγώνες του με τη Ζαλγκίρις. Μολαταύτα, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να τιμήσει το προσύμφωνο και να φέρει τον Εβανς στον Πειραιά, όπου τον περιμένουν άλλοι τέσσερις πέντε μήνες αποθεραπείας.

O επαναπατρισμός του Τάιλερ Ντόρσεϊ (30/6) στη θέση του Αϊζέια Κάνααν ήταν πολύ εύκολη απόφαση, ενώ η ψήφος εμπιστοσύνης στον Λούκα Βιλντόσα (2/7), που είχε μόλις αποδεσμευτεί με το αζημίωτο από το διετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει στον Παναθηναϊκό, πρέπει να ξάφνιασε και τον ίδιο τον Αργεντινό γκαρντ.

Το καλοκαίρι κυλούσε σχετικά ήρεμα, μέχρι που κατέφτασαν στην Ελλάδα παράξενα σινιάλα από το μακρινό Τορόντο. «Ο Σάσα Βεζένκοφ ειδοποίησε τους Ράπτορς ότι επιθυμεί να επιστρέψει άμεσα στην Ευρώπη και ότι δεν σκοπεύει να μείνει άλλη χρονιά στο ΝΒΑ» ενημέρωσαν οι μανατζαραίοι. Ο MVP της Euroleague του 2022-23 έπαιξε μια άγονη σεζόν στο Σακραμέντο, αισθάνθηκε καταδικασμένος να παίζει ρόλο κλητήρα και αποφάσισε να ξαναφορέσει την κορδέλα του δημάρχου.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θυμήθηκε το «κόλπο γκρόσο» του περυσινού καλοκαιριού με τον προσηλυτισμό του Σλούκα και αποφάσισε να σπάσει ξανά τον κουμπαρά, ο οποίος άλλωστε γνωρίζει πιένες μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση για την πολυετή χρήση του ΟΑΚΑ. Ωστόσο η περίπτωση του Σάσα Βεζένκοφ αποδείχτηκε πιο στριφνή. Η πρόταση που κατέθεσε ο Παναθηναϊκός είχε διαστάσεις προϊστορικού μαμούθ, αλλά ο Βούλγαρος φόργουορντ αποφάσισε να γιορτάσει τα 29α γενέθλιά του ντυμένος με τη στολή της ομάδας της καρδιάς του.

Η… παλιννόστησή του ανακοινώθηκε στις 25 Ιουλίου, την ίδια ώρα που αρκετοί συμπαίκτες του (Γουόκαπ, Παπανικολάου, Λαρεντζάκης) ετοιμάζονταν για παρέλαση στο Παρίσι. Η εκτός αρχικού προγραμματισμού απόκτηση του Βεζένκοφ φόρτωσε μέχρι σκασμού τη «γραμμή κρούσης» του Ολυμπιακού, καθώς άλλοι πέντε πρωτοκλασάτοι ψηλοί είχαν ισχυρά συμβόλαια: Πίτερς, Μιλουτίνοφ, Φαλ, Ράιτ, Πετρούσεφ.

Ο τελευταίος ένιωσε ότι περίσσευε και βάλθηκε να φλερτάρει με τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος ζήτησε να τον δανειστεί για τουλάχιστον μία χρονιά. Ωστόσο οι τραυματισμοί των καταπονημένων Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοφ κράτησαν τον νεαρό Σέρβο στο Φάληρο και άφησαν τον Γιάννη Σφαιρόπουλο με άδεια χέρια. Ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει τη σεζόν με βασικό σέντερ τον Μόουζες Ράιτ, ο οποίος δεν χώρεσε καν στη δωδεκάδα των περυσινών τελικών.

Κερασάκια στις κόκκινες και πράσινες τούρτες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν και τελείωσαν με μορατόριουμ και άπνοια στο εγχώριο παζάρι. «Μεταγραφές τέλος» έλεγαν στον Πειραιά. «Ισως πάρουμε μόνο έναν αναπληρωματικό ψηλό» έγραφε το non paper από το ΟΑΚΑ. Ο Εργκίν Αταμάν εξέτασε αρκετές περιπτώσεις για να πάρει έναν καλύτερο εφεδρικό σέντερ στη θέση του Μπαλτσερόφσκι, ώσπου βρήκε (30/8) κάποιον που μιλάνε την ίδια γλώσσα.

Ο 26άχρονος Ομέρ Γιούρτσεβεν είναι ικανός σκόρερ και ριμπάουντερ και φέρνει μαζί του κάμποσα «χιλιόμετρα» από την τριετή καριέρα του στο ΝΒΑ. Το ντεμπούτο του, με απολογισμό 22 πόντους, 8 ριμπάουντ και 9/10 σουτ στο φιλικό με την Μπάγερν, έκανε τον Ματίας Λεσόρ να κοιμάται πιο ήσυχος. Ο Γάλλος γύρισε από την πατρίδα του με ολυμπιακό μετάλλιο και με τη σιγουριά ότι έχει τα νώτα του προστατευμένα.

Οι φωτιές ξανάναψαν και τα πηγαινέλα των οπαδών στο αεροδρόμιο πύκνωσαν μόλις μπήκε ο Σεπτέμβριος. Η απόφαση του έτερου ασημένιου ολυμπιονίκη Εβάν Φουρνιέ να εγκαταλείψει το ΝΒΑ έπειτα από δώδεκα χρόνια ευδόκιμης θητείας (724 αγώνες, 13,5 πόντοι) προκάλεσε γενικό συναγερμό στον Πειραιά, με φιτίλι ένα παλαιότερο «τιτίβισμα» του Γάλλου στο περιθώριο του φάιναλ φορ του 2022 στο Βελιγράδι: «Εάν επιστρέψω στην Ευρώπη, θα ήθελα να παίξω στον Ολυμπιακό».

Το πορτοφόλι των Αγγελόπουλων άνοιξε διάπλατα, η γενναιόδωρη πρόταση κατατέθηκε αυτοστιγμεί και η πολύκροτη μεταγραφή ολοκληρώθηκε προτού καλά καλά ακουστεί το πρώτο «μπονζούρ» στα Ηλύσια Πεδία (2/9). Ο Φουρνιέ κατέφτασε ορεξάτος στην Ελλάδα και ζήτησε λίγο χρόνο για να συνηθίσει τα κατατόπια και το μπάσκετ της Ευρώπης, αλλά η τακτική παρουσία του στην εθνική Γαλλίας, όπου συχνά αναλάμβανε ρόλο ηγέτη, υπόσχεται γρήγορη προσαρμογή. Στο παρθενικό φιλικό που έπαιξε ο νεοφερμένος έμεινε άποντος, αλλά μοίρασε 8 ασίστ.

Η προσθήκη του Φουρνιέ, που είναι δυαροτριάρι, ίσως στείλει κάποιους «ερυθρόλευκους» (π.χ. τον Σακίλ ΜακΚίσικ) στην άκρη του πάγκου. Ωστόσο ο Μπαρτζώκας τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το απαιτητικό καλεντάρι απαιτεί την παρουσία 15-16 ετοιμοπόλεμων παικτών. «Οταν έχεις την ευκαιρία να πάρεις τέτοιον παίκτη, πρώτα λες το “ναι” και μετά κοιτάζεις τα υπόλοιπα» έλεγαν στον Πειραιά.

Ο «ρούμπος» του Ολυμπιακού με τον Φουρνιέ έβγαλε τον Γιαννακόπουλο στην αντεπίθεση για λόγους όχι μόνο αγωνιστικούς αλλά και επικοινωνιακούς. «Πήγα βόλτα με τον σκύλο μου στο Σούνιο και με την ευκαιρία σας ανακοινώνω την απόπου κτηση του Τσέντι Οσμάν» έγραψε ξεκούδουνα ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού στο αγαπημένο του Instagram στις 7 Σεπτεμβρίου. Τρία χρόνια νεότερος από τον 32άχρονο Φουρνιέ, ο Οσμάν προέρχεται από επταετή σταδιοδρομία στο ΝΒΑ, κυρίως στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, όπου έπαιξε περισσότερα από 400 ματς με μ.ό. 9,5 πόντους.

Πολυσύνθετος και βασικός στην εθνική ομάδα της πατρίδας του υπό τις οδηγίες του Αταμάν, ο Τσέντι Οσμάν έγινε ο τρίτος πόλος της τουρκικής εισβολής στον Παναθηναϊκό. Πάντως οι δύο μπασκετμπολίστες είναι προϊόντα του ίδιου «παιδομαζώματος» που νωρίτερα πρόσφερε υπηκοότητα στον Τούρκογλου, τον Τουρκτσάν και άλλα ταλέντα της τουρκικής διασποράς. Ο Οσμάν έχει γεννηθεί στη Βόρεια Μακεδονία και ο Γιούρτσεβεν στο Ουζμπεκιστάν.

Η ολοκλήρωση των ρόστερ με ελάχιστες έως μηδενικές απώλειες βρήκε τις ομάδες μας να μοιράζονται τις δύο πρώτες θέσεις στα προγνωστικά των γραφείων στοιχημάτων για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού στέμματος. Το Σούπερ Καπ της Ρόδου χαιρετίστηκε ως μια πρώτη ευκαιρία για σύγκριση των δύο μνηστήρων, αλλά το αντίστοιχο περυσινό ολοκληρώθηκε με περίπατο του Ολυμπιακού (75-51), με δείγμα δηλαδή παραπειστικό σε σχέση με όσα ακολούθησαν.

Στην πρώτη πεντάδα των προϋπολογισμών

Το βέβαιο είναι ότι οι εκκωφαντικές μεταγραφές εκτόξευσαν τους προϋπολογισμούς σε ύψη δυσθεώρητα, αν και τα εισιτήρια διαρκείας των «αιωνίων» έγιναν εξαρχής ανάρπαστα. Τα συμβόλαια του Παναθηναϊκού με παίκτες και προπονητή για τη σεζόν που έρχεται ξεπερνούν τα 27 εκατ. ευρώ εφόσον συγχωνευτούν με τις ρήτρες μεταγραφών (Μπράουν) και αποδεσμεύσεων (Βιλντόσα), ενώ υπολογίζεται ότι η διοίκηση ξοδεύει γύρω στα 15 εκατ. για την ολική ανακαίνιση του ΟΑΚΑ και των γύρω χώρων και ευελπιστεί σε γρήγορη απόσβεση της επένδυσης.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αντίστοιχα ρηξικέλευθες καινοτομίες στο κρατικό ΣΕΦ (π.χ. τοποθέτηση «γυάλινου παρκέ»), αλλά πρόσφατα συνομίλησε για το θέμα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ελπίζει σε παρόμοια ρύθμιση στο κοντινό μέλλον. Το συμβόλαιο του Φουρνιέ ανεβάζει τα έξοδα της ερχόμενης χρονιάς για αμοιβές αθλητές και προπονητών πάνω από το φράγμα των 20 εκατομμυρίων.

Η Φενερμπαχτσέ του Σάρας Γιασικεβίτσιους φιγουράρει στην κορυφή της σχετικής λίστας με προϋπολογισμό 31 εκατ. ευρώ για συμβόλαια, ενώ η Ρεάλ (25 εκατ.) βρίσκεται στην τρίτη θέση, «σφήνα» ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις ομάδες που προαναφέρθηκαν διεκδίκησαν το ευρωπαϊκό τρόπαιο στα τέλη του περασμένου Μαΐου στο Βερολίνο. Η Εφές, η Αρμάνι, η Μονακό, η Μπαρτσελόνα, η Παρτίζαν, ο Ερυθρός Αστέρας και η ξεσπιτωμένη Μακάμπι ακολουθούν στον κατάλογο της γενναιοδωρίας.