Τζάκρη «κονιορτοποιεί» Στουρνάρα: Φιάσκο η PQH, απέτυχε παταγωδώς, ποια bad bank μας λετε;

Τζάκρη «κονιορτοποιεί» Στουρνάρα: Φιάσκο η PQH, απέτυχε παταγωδώς, ποια bad bank μας λετε;

Μάλλον δεν είναι και η καλύτερη μέρα η σημερινή για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς η πρώην υπουργός και βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη τον πέρασε από γενεές δεκατέσσερις στη Βουλή.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών για την bad bank η Θεοδώρα Τζάκρη με συγκεκριμένα γεγονότα και παραδείγματα «κονιορτοποίησε» τον Γ. Στουρνάρα.

Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρθηκε στην PQH που δημιουργήθηκε επί την ημερών Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ. Όπως ανέφερε το «εγχείρημα της PQH» απέτυχε παταγωδώς ενώ παράλληλα το χαρακτήρισε «φιάσκο».

«Θέλω όμως να σας σήμερα το άλλο μεγάλο φιάσκο που η Τράπεζα της Ελλάδος και συνέστησε και εποπτεύει κατά νόμο που είναι η μικρογραφία ελληνικής bad bank, αυτή της pqh.

Το εγχείρημα αυτό κύριε Στουρνάρα ομολογουμένως κατέληξε σε φιάσκο, καθώς ούτε εισπράττει, ούτε αναδιαρθρώνει ούτε εξυγιαίνει ούτε και απαλλάσσει τους οφειλέτες. Απλά τους κρατάει σε ομηρία αυξάνοντας τις οφειλές τους και τους μετατρέπει από οφειλέτες των τραπεζών σε οφειλέτες του δημοσίου, των οποίων οι οφειλές στο τέλος θα εισπραχθούν με τον Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων» τόνισε κατά την ομιλία της η Θεοδώρα Τζάκρη και σημείωσε:

«Aυτό το φιάσκο θέλετε τώρα να το καταστήσετε γενική κυβερνητική πολιτική για την διαχείριση των κόκκινων δανείων».

Μάλιστα η κα Τζάκρη επισήμανε στον Στουρνάρα ότι «η Band bank της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι η pqh ούτε η εθνική band bank που εισηγείσθε σήμερα».

«Η Ενωσιακή bad bank είναι τελείως διαφορετικός μηχανισμός αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων από την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας. Γιατί; Η Ενωσιακή band bank αφορά την συγκέντρωση όλων των κόκκινων δανείων της ευρωζώνης, την κεντρική διαχείρισή τους και τη δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης από ενωσιακά κονδυλία. H bad bank που εσείς εισηγείστε πρώτον δεν έχει δυνατότητα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεύτερον μετακυλύει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων διότι προφανώς δεν θα πληρωθούν αυτά από τους οφειλέτες που είναι 10 χρόνια σε μνημόνια και 1 χρόνο σε lockdown και τρίτον ιστορικοί λόγοι αποκλείουν το εγχείρημα αυτό διότι η Ελλάδα δεν θα θεσπίσει bad bank για πρώτη φορά, έχει την bad bank των 17 συνεταιριστικών περιφερειακών τραπεζών, την pqh που εδώ και 5 χρόνια η ΤτΕ προσπαθεί να την λειτουργήσει. Και δεν τα κατάφερε» σημείωσε η κα Τζάκρη.

Όπως εξήγησε η αποτυχία είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν είχε «καθόλου εισπράξεις», «έχει τεράστια έξοδα» ενώ «το 96% των σχεδίων της pqh για αναδιαρθρώσεις δανείων και εξυγιάνσεις επιχειρήσεων απορρίφθηκαν από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Αν η bad bank που λειτουργεί 5 χρόνια απέτυχε παταγωδώς να ανταποκριθεί στο ρόλο της για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων γιατί να πειστούμε ότι θα λειτουργήσει το μεγάλο πλάνο της bad bank που μας προτείνει σήμερα εδώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας» αναρωτήθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο διορισμός και η εισαγγελική παρέμβαση

Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρθηκε επίσης και στην περίπτωση της Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, η οποία όπως κατήγγειλε «προήδρευε της bad bank από το Παρίσι.

«Είναι εξωφρενικό. Η πρόεδρος της bad bank η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ούσα πρόεδρος της pqh επί δύο χρόνια ζούσε στο Παρίσι και προήδρευε της bad bank από το Παρίσι και ερχόταν δυο φορές το μήνα για να εισπράξει τον μισθό της». Μάλιστα όπως ανέφερε η Θεοδώρα Τζάκρη, «η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ελέγχει την παράλειψη της προέδρου και της διοίκησης να υποβάλει έγκληση για σωρεία ποινικών υποθέσεων που αφορούν την bad bank και ελέγχεται όλη η pqh για παράλειψη υποβολής έγκλησης και απιστία για σωρεία ποινικών υποθέσεων που αφορούν την pqh.».

«Από ότι πληροφορούμαστε η κυρία αυτή προωθείται από τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος 30 χρόνια τώρα την διορίζει σε διάφορες δημόσιες θέσεις (όπως το Μέγαρο Μουσικής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου είναι ακόμη και σήμερα μέλος στα διοικητικά συμβούλια αυτών των Οργανισμών) και για την θέση της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδας! Ένας ακόμη διορισμός δηλαδή, ο εικοστός πέμπτος στην καριέρα των διορισμών της από τον φίλο της τον κύριο Στουρνάρα» ανέφερε η Θεοδώρα Τζάκρη.

«Όταν η ανεργία του κλάδου των νομικών ταλανίζει τον νομικό κόσμο, η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου διακρατεί αποκλειστικά για πάρτη της πέντε δημόσιες θέσεις, κατ’ απονομή του κ. Στουρνάρα» υπογράμμισε.  

Documento Newsletter