Τυνήσιος πολιτικός συνελήφθη στη Μύκονο

Τυνήσιος πολιτικός συνελήφθη στη Μύκονο

Σύγχυση προκλήθηκε στα τυνησιακά ΜΜΕ, μετά τη διάψευση του ίδιου στα social media – Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Η είδηση της σύλληψης του Τυνήσιου πολιτικού και επιχειρηματία Slim Riahi έχει προκαλέσει σάλο από χθες το βράδυ στην Τυνησία με κυβερνητικούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι ο Riahi, ιδρυτής και επικεφαλής του αντιπολιτευτικού κόμματος Free Patriotic Union, συνελήφθη στην Ελλάδα και αναμένεται να εκδοθεί στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, την ανακοίνωση της σύλληψης έκανε ο Walid Hajjem, σύμβουλος του Τυνήσιου προέδρου Kais Saïed, ενώ τόνισε ότι η έκδοσή του στην Τυνησία θα γίνει ύστερα από αίτημα του ίδιου του Προέδρου της χώρας προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, προκλήθηκε μεγάλη σύγχυση, όταν λίγο αργότερα σε δήλωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Riahi στο facebook, υποστηριζόταν ότι ο επιχειρηματίας δεν έχει συλληφθεί. Συγκεκριμένα στη δήλωσή του, ο Riahi υποστήριξε ότι «Διαβάζω εδώ και ώρες πληροφορίες για σύλληψή μου σε ξένη χώρα. Δεν είμαι διεφθαρμένος και ακόμη περισσότερο δεν είμαι εγκληματίας ενάντια στην ίδια μου τη χώρα».

Σε επικοινωνία που είχε το koutipandoras.gr με την ΕΛΑΣ, τελικά η είδηση επιβεβαιώθηκε. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ κ. Άννα Ευθυμίου επιβεβαίωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του εν λόγω πολιτικού κατά τη διάρκεια ελέγχου σε πύλη εισόδου στη χώρα, και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Μυκόνου.

Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, η κ. Ευθυμίου ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της έκδοσης του Riahi στην Τυνησία είναι κάτι που θα κριθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Σημειώνεται ότι ο Riahi, εκτός από την τυνησιακή, έχει λάβει και τη βρετανική υπηκοότητα.

Ποιος είναι ο Slim Riahi

Ο Ριάχι γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1972 στο Μπιζέρτε της Τυνησίας. Το 1980, η οικογένειά του εξορίστηκε στη Λιβύη, καθώς ο πατέρας του ήταν Άραβας εθνικιστής που αντιτίθετο στον Πρόεδρο Χαμπίμπ Μπουργκιμπά, αλλά και στον διάδοχό του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Ο Σλιμ Ριάχι μεγάλωσε στη Λιβύη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Al Fateh στην Τρίπολη. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με τις βιομηχανίες παραγωγής πετρελαίου, ενέργειας, αεροπορίας και ανάπτυξης ακινήτων. Αργότερα, μετακόμισε στο Λονδίνο όπου και απέκτησε και τη βρετανική υπηκοότητα

Μετά τα μεγάλα γεγονότα της «Αραβικής Άνοιξης» του 2011, ο Ριάχι επέστρεψε στην Τυνησία όπου ίδρυσε την Ελεύθερη Πατριωτική Ένωση (UPL), ένα πολιτικό κόμμα το οποίο αυτοτοποθετείται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος και προωθεί ένα οικονομικά φιλελεύθερο και μοντερνιστικό πρόγραμμα.

Το κόμμα κατηγορήθηκε για διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς και για το ότι είχε «ασαφείς» οικονομικούς πόρους. Τον Αύγουστο του 2011, ο Riahi ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε εμπλακεί επιχειρηματικά με τα ΜΜΕ της Τυνησίας αποκτώντας το 20 % του μεριδίου του εκδότη της εφημερίδας Dar Assabah. Ίδρυσε επίσης τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, τους Ettounsiya Al-Oula, Ettounsiya Sport και Ettounsiya News.

Τον Ιούνιο του 2012 έγινε και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τυνησίας Club Africaain.

Στις 28 Ιουνίου 2017, τα περιουσιακά του στοιχεία δεσμεύτηκαν από το Πρωτοδικείο της Τύνιδας με την υποψία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στον Ριάχι τότε επιβλήθηκε ποινή πενταετούς φυλάκισης για την έκδοση ακάλυπτων επιταγών αλλά και για διαφθορά στον χώρο του αθλητισμού σχετιζόμενη με την Club Africaain, με τον ίδιο να διαφεύγει και να αυτοεξορίζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πάντως, τον Οκτώβριο του 2017 το δικαστήριο της Τυνησίας αποφάσισε να ακυρώσει τις κατηγορίες εναντίον του επιχειρηματία σε ό,τι αφορά την έκδοση ακάλυπτων επιταγών.

Η Ελεύθερη Πατριωτική Κίνηση (UPL) και οι επικρίσεις εναντίον της

Το κόμμα του Ριάχι, το οποίο απορρίπτει σθεναρά τον Ισλαμισμό έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις για τις υπερβολικά μεγάλου κόστους εκλογικές καμπάνιες που διεξάγει, αφού παρείχε ακόμη και μεταφορές με λεωφορεία προς τις κομματικές εκδηλώσεις σε υποψήφιους ψηφοφόρους. Παράλληλα, το κόμμα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τους υποψηφίους πολιτευτές του, αποκτώντας έτσι την κατηγορία ότι «αγόραζε» υποψήφιους και ψηφοφόρους.

Παρόλ’ αυτά στις εκλογές του 2011 έλαβε μόνο το 1,26% των ψήφων, όμως σε μία περιοχή τη Siliana, κατάφερε να λάβει το 6,3% των ψήφων, εκλέγοντας έτσι τον μοναδικό βουλευτή του κόμματος στη Βουλή.

Το 2013, το UPL ανακοίνωσε τη δημιουργία μετώπου σοσιαλιστικών και κεντρώων κομμάτων, με αποτέλεσμα να συσπειρωθούν στο πλευρό του άλλα επτά μικρότερα κόμματα.

Στις εκλογές του 2014 ο συνασπισμός αυτός έλαβε το 4,02% των ψήφων και κατέλαβε τις 16 από τις 217 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθιστώντας τον τον τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό πόλο στην Τυνησία μετά τα δύο κυρίαρχα κόμματα, Nidaa Tounes και Ennahda.

Έκτοτε, το UPL διανύει περίοδο εσωστρέφειας με πολλές παραιτήσεις στελεχών και ακόμη περισσότερες αλληλοκατηγορίες περί διαφθοράς και διαπλοκής.

πηγή: koutipandoras.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter