Τυνησία: Κοινωνικά μέτρα εξήγγειλε η κυβέρνηση για να περιορίσει τη λαϊκή οργή

Τυνησία: Κοινωνικά μέτρα εξήγγειλε η κυβέρνηση για να περιορίσει τη λαϊκή οργή

Τη λήψη μιας σειράς από κοινωνικά μέτρα ανακοίνωσε το Σάββατο η κυβέρνηση της Τυνησίας έπειτα από μια εβδομάδα διαδηλώσεων εναντίον των πολιτικών λιτότητας αλλά και εκτεταμένων ταραχών, με την ελπίδα ότι έτσι θα κατευνάσει την οργή μεγάλου μέρους του πληθυσμού της βορειοαφρικάνικης χώρας, επτά χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση.

Η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοίνωσε το Σάββατο την προσεχή λήψη μιας σειράς κοινωνικών μέτρων, 

Αργότερα σήμερα το πρωί προβλέπεται να γίνουν πολλές διαδηλώσεις για την επέτειο της πτώσης του δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι, ο οποίος εκδιώχθηκε από την Τυνησία τη 14η Ιανουαρίου 2011 από ένα κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της ανεργίας, της ακρίβειας και της εκτεταμένης διαφθοράς.

Το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ωφελήσει πάνω από 120.000 Τυνήσιους οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα κοστίσει πάνω από 70 εκατομμύρια δηνάρια (23,5 εκατ. ευρώ), δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μοχάμεντ Τραμπέλσι.

Προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας στις φτωχές οικογένειες για την εξασφάλιση στέγης, μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί «ιατρική κάλυψη για όλους» και αύξηση των επιδομάτων για τις πιο φτωχές οικογένειες, που θα αυξηθούν από τα 150 δηνάρια (50 ευρώ) στα 180 ως 210 δηνάρια (60 και 70 ευρώ αντίστοιχα) ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ήτοι κατά τουλάχιστον 20%.

Τα μέτρα αυτά περιέχονται σε «ένα πολύ προχωρημένο σχέδιο νόμου, το οποίο έχει υποβληθεί στο Κοινοβούλιο και θα συζητηθεί μέσα σε μία εβδομάδα», δήλωσε μια κυβερνητική πηγή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Η πηγή αυτή διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να καταρτίσει και να προωθήσει αυτά τα μέτρα πριν ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις και οι ταραχές. «Μπορούμε να τα χρηματοδοτήσουμε», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει αν οι επιπρόσθετες δαπάνες είχαν προβλεφθεί ήδη στον προϋπολογισμό.

Ειρηνικές διαδηλώσεις την ημέρα αλλά και εκτεταμένα επεισόδια τη νύχτα σημειώνονταν καθημερινά την περασμένη εβδομάδα σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, καθώς τα μέτρα λιτότητας και οι αυξήσεις των φόρων προστέθηκαν στην υψηλή ανεργία –15%, κατά τα επίσημα στοιχεία– ενώ μείωσαν ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των Τυνήσιων, που ήδη έπληξε ο διόλου αμελητέος πληθωρισμός (πάνω από 6% στα τέλη του 2017).

Ο τυνήσιος πρόεδρος Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, ο οποίος συναντήθηκε το Σάββατο με στελέχη των συμπολιτευόμενων κομμάτων, ενώσεων εργοδοτών και της συνομοσπονδίας συνδικάτων UGTT, αναγνώρισε ότι «το κοινωνικό κλίμα και το πολιτικό κλίμα δεν είναι καλό στην Τυνησία», όμως διαβεβαίωσε πως η κατάσταση παραμένει «θετική» διότι «είμαστε σε θέση να χειριστούμε τα προβλήματα», όπως επέμεινε.

Ο πρόεδρος της χώρας προγραμματίζει να επισκεφθεί αργότερα σήμερα μια φτωχή συνοικία της Τύνιδας όπου σημειώθηκαν επεισόδια αυτή την εβδομάδα.

Ο Εσέμπσι εξάλλου κατηγόρησε τον ξένο Τύπο ότι «μεγαλοποίησε» τα γεγονότα.

Από την πλευρά της την Παρασκευή η οργάνωση υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταδίκασε τις πιέσεις που ασκούνται στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ μετά τις συλλήψεις ενός γάλλου ανταποκριτή κι ενός τυνήσιου ρεπόρτερ που κάλυπταν τις συγκεντρώσεις.

Οι νυχτερινές ταραχές άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας, όταν νεαροί διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, που αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και άλλων κατασταλτικών μέσων, σε πολλές πόλεις της Τυνησίας. Τα επεισόδια συνεχίζονταν ως και την Πέμπτη τη νύχτα. Δημόσια κτίρια δέχθηκαν επιθέσεις και υπέστησαν καταστροφές, καταστήματα λεηλατήθηκαν. Ένας άνδρας σκοτώθηκε στην Τμπάρμπα, 30 χλμ. δυτικά της Τύνιδας, υπό συνθήκες που μέχρι τώρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Την Παρασκευή εκατοντάδες διαδηλωτές πήραν μέρος σε –ειρηνικές– πορείες στην Τύνιδα και στη Σφαξ, βγάζοντας «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει, κατόπιν της έκκλησης του κινήματος «Τι περιμένουμε;». Το κίνημα δημιουργήθηκε στην αρχή της χρονιάς κι εναντιώνεται στον προϋπολογισμό του 2018, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, καταγγέλλει την άνοδο των τιμών και τη διαφθορά, ενώ προβάλλει ως κεντρικό αίτημα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Από το βράδυ της Πέμπτης, η ηρεμία αποκαταστάθηκε γενικά στη χώρα, ωστόσο το βράδυ της Σαββάτου, υπήρξαν περιορισμένα επεισόδια στη Σιλιάνα (κεντρικά).

Από την αρχή των επεισοδίων τη Δευτέρα, οι αρχές συνέλαβαν συνολικά 803 ανθρώπους, δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χαλίφα Σιμπάνι.

Για την πολιτολόγο Όλφα Λαμλούμ, οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών αποκάλυψαν την «οργή» των «ίδιων ανθρώπων που είχαν ξεσηκωθεί το 2011, οι οποίοι δεν κέρδισαν παρά μόνο κάποια οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα».

Η «Επανάσταση του Γιασεμιού» ξέσπασε μετά την αυτοπυρπόληση, τη 17η Δεκεμβρίου 2010 στη Σίντι Μπουζίντ του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, πλανόδιου πωλητή. Έμελλε να αποτελέσει την αρχή της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Ετικέτες

Documento Newsletter