Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Πότε θα επιτεθεί το Ιράν στο Ισραήλ και ποια θα είναι η εμπλοκή των ΗΠΑ

Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Πότε θα επιτεθεί το Ιράν στο Ισραήλ και ποια θα είναι η εμπλοκή των ΗΠΑ
Ισραηλινό τανκ στη Γάζα την 1η Αυγουστου (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Καζάνι που βράζει είναι η Μέση Ανατολή καθώς μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, όλοι οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν, που θα υποστηρίζεται από φιλοϊρανικές οργανώσεις από Λίβανο, Ιράκ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Υεμένη.

Τα μεγάλα ερωτήματα είναι πότε θα χτυπήσει το Ιράν, που έχει εντολή επίθεσης από τον ανώτατο ηγέτη του Αγιατολάχ Χαμενεϊ, και αν οι ΗΠΑ υποστηρίξουν στρατιωτικά το Ισραήλ.

Για το «πότε» υπάρχουν δύο σενάρια προς το παρόν:

Το συντομότερο μετά την κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια -η οποία έγινε νωρίτερα σήμερα στο Κατάρ- όπως υποσχέθηκε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί ή στις 12 Αυγούστου, όπως έγραψαν ισραηλινά ΜΜΕ.

Πηγές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπαν στο Sky News Arabia ότι είχαν αποδείξεις ότι το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ στο Tisha B’Av, την ημέρα νηστείας στο Ισραήλ στις 12 Αυγούστου. Η μέρα αυτή είναι ημέρα μνήμης για καταστροφές που έχουν υποστεί οι Εβραίοι.

Η στάση των ΗΠΑ

Για το δεύτερο ερώτημα, αν θα επέμβουν οι ΗΠΑ, οι πληροφορίες είναι αντιφατικές. Από τη μια υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αμερικανικών πλοίων στην περιοχή με ναυαρχίδα το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία του και πλοία για αμφίβιες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες» να εγγυηθούν την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους μπροστά σε «όλες τις απειλές του Ιράν».

«Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά σε όλες τις απειλές του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προσκείμενων σε αυτό τρομοκρατικών οργανώσεων Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι», ανέφερε το σχετικό δελτίο Τύπου.

Ομως, ο γνωστός πολιτικός ιστότοπος Axios αναφέρει ότι ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας «σκληρής» τηλεφωνικής επικοινωνίας την Πέμπτη ότι δεν πρέπει να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον για να τον διασώσει ξανά εάν υπάρξει άλλη μια περιφερειακή κλιμάκωση.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα βοηθήσει το Ισραήλ ενάντια σε μια αναμενόμενη ιρανική επίθεση μετά τη δολοφονία του Χανίγιε, αλλά μετά από αυτό δεν αναμένει άλλη κλιμάκωση από το Ισραήλ και θέλει άμεση κίνηση προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το ρεπορτάζ ​​του Axios ανέφερε επίσης τρεις ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους να λένε ότι υπήρξε ένταση κατά τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Μπάιντεν ύψωσε τη φωνή του και είπε ότι θέλει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε μια εβδομάδα έως δύο εβδομάδες», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν τόνισε ότι αυτό ήταν «το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή».

Η Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε εξοπλισμό παρακολούθησης

Η οργάνωση Χεζμπολάχ λέει ότι πραγματοποίησε ένα «άμεσο» χτύπημα στο στρατιωτικό φυλάκιο του Ισραήλ al-Raheb κοντά στα σύνορα του Λιβάνου.

Η περιοχή προετοιμάζεται για πιθανά αντίποινα της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του διοικητή της Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό. Εν τω μεταξύ, η ομάδα του Λιβάνου συνέχισε τις σχεδόν καθημερινές εχθροπραξίες με το Ισραήλ.

Αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, αναμένεται ότι Χεζομπολάχ θα ανεβάσει και αυτή το επίπεδο της σύγκρουσής και απ’ όσο είναι γνωστό έχει στη διάθεσή της χιλιάδες πυραύλους.

Εν τω μεταξύ δεν έχει νικηθεί οριστικά η Χαμάς στη Γάζα παρά τις 300 ημέρες της ισραηλινής εισβολής που έχει περίπου 40.000 θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σήμερα ότι 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα και ορισμένες αναχαιτίστηκαν ενώ άλλες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Διαβάστε επίσης:

«Πυρετός» στη Μέση Ανατολή: Κλιμακώνονται οι απειλές του Ιράν προς το Ισραήλ – Πιθανή εμπλοκή και των ΗΠΑ

Ισραήλ: «Λάδι στη φωτιά» από την ισραηλινή κυβέρνηση – Συνέλαβαν τον ιεροκήρυκα του τεμένους Αλ Άκσα για προσευχή για τον Χανίγια

Κύπρος: Διαψεύδει η κυβέρνηση φήμες για κλείσιμο του εναέριου χώρου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter