Τυφώνες και πόλεμοι

Τυφώνες και πόλεμοι

Είναι 2005 Αύγουστος και στο τιμόνι των ΗΠΑ είναι ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος και η παρέα του. Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν μπει στον δεύτερο και τον τέταρτο χρόνο τους αντίστοιχα και ο κόσμος συνεχίζει να βομβαρδίζεται από ειδήσεις για νεκρούς, θηριωδίες και σφαγές. Ξαφνικά όμως η ρουτίνα σπάει από μια κολοσσιαίων διαστάσεων καταστροφή. Ο τυφώνας Κατρίνα σαρώνει τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και τις μετατρέπει σε ερείπια που θυμίζουν σε σφοδρότητα τις εικόνες από την ισοπεδωμένη Φαλούτζα. Αφήνει πίσω του 1.392 νεκρούς και ζημιές της τάξης των 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αμερικανική οικονομία που ήδη ήταν επιβαρυμένη από τα δάνεια περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πήρε η κυβέρνηση Μπους για να χρηματοδοτήσει τους πολέμους δέχεται ένα ακόμα οικονομικό πλήγμα με ξαφνική και μαζική καταστροφή αξίας από τις ζημιές.

Είναι 2024 Οκτώβριος. Οι ΗΠΑ είτε επειδή το επιδίωξαν, είτε επειδή εγκλωβίστηκαν, βρίσκονται μπλεγμένες σε δύο πολεμικές συγκρούσεις, μεγαλύτερων διαστάσεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Επί δύο χρόνια (συν αρκετά άλλα πιο πριν) κάθε μήνα δίνουν δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα χρηματοδοτούν και στηρίζουν τον πόλεμο του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή. Και ξαφνικά έξω από την Φλόριντα δημιουργείται ένας ακόμα μεγαλύτερος τυφώνας από τον Κατρίνα, ο Μίλτον, που σπέρνει πανικό και αναμένεται να προκαλέσει άλλο ένα τεράστιο πλήγμα σε ανθρώπινες ζωές, να καταστρέψει αξία δισεκατομμυρίων. Ήδη έχει εκτοπίσει 5 εκατομμύρια κόσμο και είναι προφανές ότι θα προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πλήγμα στις ΗΠΑ.

Οι δύο εικόνες είναι σχεδόν ίδιες και μάλλον όχι από απλή σύμπτωση. Ο κοινός παρανομαστής είναι η αμερικανική ηγεμονία στον κόσμο που παραμένει σταθερή τόσα χρόνια και παρά το στραπάτσο σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Αντίστοιχα η κλιματική αλλαγή που και το 2005 ακόμα συζητούνταν σαν πραγματικότητα, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι κάνει τα φυσικά φαινόμενα εντονότερα.

Το μέγεθος της καταστροφής που φέρνουν τα φυσικά φαινόμενα και οι πόλεμοι και τότε και τώρα, είναι οριακά αντίστοιχο σε μια σύγκριση μεταξύ τους. Και δυστυχώς όπως και τα δύο έχουν -όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία- ανθρωπογενή αίτια. Για την κλιματική αλλαγή με αποδείξεις από χιλιάδες έρευνες ευθύνονται τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που οι μεγάλες πετρελαϊκές γνώριζαν δεκαετίες και απέκρυπταν. Είναι επίσης γνωστό ότι χωρίς… ορυκτά καύσιμα τα άρματα μάχης δεν κινούνται και τα πολεμικά αεροσκάφη δεν πετούν.

Κατά τα άλλα ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος, οι ανισότητες αυξάνουν και πλέον η φτώχεια παίρνει διαστάσεις πανδημίας. Για τις πετρελαϊκές, αλλά και για τις ελίτ όλα αυτά είναι business as usual. Εξάλλου στην καπιταλιστική λογική που πλέον διαποτίζει και τα κατώτερα φτωχά στρώματα που ψάχνουν τρόπους για γρήγορο χρήμα, επιβιώνει αυτός που προσαρμόζεται καλύτερα στις συνθήκες. Η λογική της ισχύος παραμένει αναλλοίωτη από πολέμους ή φυσικές καταστροφές.

Διαβάστε επίσης

Κατέρρευσε ο νόμος για το πλαφόν στα σούπερ μάρκετ – Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη δικαστική απόφαση

Ο τυφώνας Μίλτον σφυροκοπά τη Φλόριντα: Xωρίς ρεύμα 2 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις – Αναφορές για νεκρούς (LIVE εικόνα)

Σοκ με τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ – Συλλυπητήρια μηνύματα από συλλόγους και ποδοσφαιριστές σε Ελλάδα και Αγγλία

«Πόλεµος κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»: Συγκλονίζει η µαρτυρία της ακτιβίστριας Κίρστεν Σάδερλαντ από τη Γάζα

Καιρός: Ανεβαίνει στους 32 βαθμούς ο υδράργυρος – Πού αναμένονται βροχές

Αγγλία – Ελλάδα: Δοκιμασία στο Γουέμπλεϊ σε βαρύ κλίμα – Με μαύρα περιβραχιόνια οι διεθνείς για τον Τζορτζ Μπάλντοκ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter