Τυφλή αδιαλλαξία επί χιλιάδων πτωμάτων στη Γάζα

Τυφλή αδιαλλαξία επί χιλιάδων πτωμάτων στη Γάζα

Με το Ισραήλ να ανεβάζει ολοένα περισσότερο την ένταση τόσο στο πεδίο –άρχισαν χερσαίες επιδρομές στη Γάζα χωρίς να σταματά το σφυροκόπημα από αέρος– όσο και διπλωματικά, οι αντιδράσεις εναντίον της συνέχισης των επιχειρήσεων πληθαίνουν καθώς, σύμφωνα με αρμόδιους και ηγέτες, οδηγούν σε σειρά εγκλημάτων πολέμου και φτάνουν μέχρι και στη γενοκτονία.

Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέσα στην εβδομάδα να αμφισβήτησε τις ανακοινώσεις των αρχών της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, οι οποίες ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 7.000 και οι τραυματίες είναι πολύ περισσότεροι από 11.000, όμως είναι δεδομένο ότι κάθε ώρα που περνάει επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν όλες οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ με παρουσία στη Γάζα, αυτό μαρτυρά και άρθρο του επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπε

Λατζαρίνι στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Σύμφωνα με τον καθ’ ύλην αρμόδιο του ΟΗΕ, περισσότεροι από 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο σε δομές και κτίρια του οργανισμού, εσωτερικά εκτοπισμένοι σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη που βρίσκεται σε ολοκληρωτικό αποκλεισμό. Εξαιτίας του αποκλεισμού διαθέτουν ελάχιστο νερό, ελάχιστη τροφή και ελάχιστα φάρμακα, τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 35 εργαζόμενοι της UNRWA, δεδομένου ότι περισσότερα από 40 κτίριά της έχουν γίνει στόχοι βομβαρδισμών.

Ούτε λόγος για εκεχειρία από το Ισραήλ

Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση στη Γάζα, η ισραηλινή πλευρά δεν θέλει να ακούσει καμία έκκληση έστω για προσωρινή παύση των επιχειρήσεων, από τις οποίες τα κέρδη προς το παρόν είναι τουλάχιστον ανύπαρκτα. Υστερα από σχεδόν τρεις εβδομάδες ανηλεούς βομβαρδισμού της Λωρίδας και ενώ η σύγκρουση έχει ήδη διαχυθεί με καθημερινές εχθροπραξίες στα σύνορα με τον Λίβανο και με νεκρούς στη Δυτική Οχθη, τα στελέχη της Χαμάς που έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Επιπλέον οι όμηροι που έχουν απελευθερωθεί είναι επίσης σταγόνα στον ωκεανό, δεδομένου ότι η Χαμάς άρπαξε πάνω από 220 άτομα. Ακόμη και από τις ανακοινώσεις για τις χερσαίες επιδρομές που έχουν ξεκινήσει οι ισραηλινές δυνάμεις τα κέρδη είναι μηδαμινά για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Νετανιάχου και του Μπένι Γκαντζ με μπόλικη ακροδεξιά. Η ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) σχετικά με τη μία και πολυδιαφημισμένη χερσαία επιδρομή στη Γάζα έκανε λόγο για μερικούς μαχητές της Χαμάς νεκρούς, 60 αιχμαλώτους και για εκκαθάριση της περιοχής από εκρηκτικά και παγίδες.

Διεθνείς αντιδράσεις υπέρ Χαμάς

Οι λεκτικές επιθέσεις εναντίον του ΟΗΕ αλλά και η γενικότερη αδιάλλακτη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης, έστω και προσωρινής, έχουν προκαλέσει κάτι χειρότερο τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Μέση Ανατολή. Ηγέτες χωρών, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν,ο Χαμενεΐ του Ιράν, ο Σίσι της Αιγύπτου, ο Πούτιν και αρκετοί ακόμη, έχουν βγει δημόσια και είτε στηρίζουν τη Χαμάς ή άνοιξαν διαύλους μαζί της με πρόσχημα την απελευθέρωση των ομήρων είτε δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να παρέμβουν στη σύγκρουση. Ακόμη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρότι ξεκαθαρίζουν ότι στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εμφανίζονται έτοιμοι να παρέμβουν ουσιαστικά υπέρ του τερματισμού της αιματοχυσίας. Το ερώτημα βέβαια σχετικά με τον τρόπο δράσης παραμένει βαθιά διχαστικό.

 

Documento Newsletter