Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ιδρύθηκαν για να εκτελέσουν συγκεκριμένους σκοπούς.
Σήμερα μετά από περίπου επτά και έξι χρόνια λειτουργίας αντίστοιχα (το ΤΧΣ ιδρύθηκε το 2010 ενώ το ΤΑΙΠΕΔ το 2011) παρατηρεί κάποιος ότι υπολειτουργούν και αποτελούν εστίες κόστους. Το μεν ΤΑΙΠΕΔ απέτυχε να επιτελέσει το σκοπό του ως προς την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και έχει καταντήσει ένας οργανισμός με ελλειπές (τριμελές) διοικητικό συμβούλιο (κατά τη σύστασή του είχε επτά μέλη ενώ μετά έγινε πενταμελές), που περιμένει να αντικατασταθεί από το υπερταμείο και τη νέα θυγατρική του, όπου μεταφέρονται οι ΔΕΚΟ. Οι επιδόσεις του ΤΑΙΠΕΔ είναι χειρότερες και από αυτές του υπουργείου Οικονομικών την περίοδο 1995-2005 όταν κατά μέσο όρο αξιοποιούνταν περιουσία της τάξης των 2-2-5 δισ. ετησίως. Η αναποτελεσματικότητα του ταμείου δε σχετίζεται μόνο με την έλλειψη οργάνωσης αλλά κυρίως εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του κράτους (δηλαδή κυβερνητικές αποφάσεις, που δεν συντονίζονται πάντα με τις αποφάσεις του ταμείου), τις προοπτικές της χώρας ως οικονομία, δηλαδή την ικανότητά της να προσελκύσει επενδυτές και βεβαίως με το επίπεδο των τιμών, το οποίο σε περίοδο πολυετούς ύφεσης είναι υποτιμημένο. Ομως είτε το ταμείο επιτυγχάνει είτε όχι τους στόχους, όλοι αυτοί που το στελεχώνουν πληρώνονται. Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως παλαιότερα.
Τα πράγματα μπορεί μάλιστα να χειροτερεύσουν αντί να βελτιωθούν με τη σύσταση του υπερταμείου (της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας) και των θυγατρικών του, αφού οργανωτικά η νέα δομή θα μοιάζει με λαβύρινθο.
Το ΤΧΣ μάλλον δεν έχει αντικείμενο αφού οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν γίνει ενώ οι αρμοδιότητές του – παρακολούθηση της πορείας των τραπεζών και ανάκτηση περιουσίας του δημοσίου – θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος (το κομμάτι της εποπτείας) και στο υπουργείο Οικονομικών. Αλλωστε το ΤΧΣ σε ότι αφορά το κομμάτι της εποπτείας που τώρα έχει ανατεθεί στους monitoring trustees (ελεγκτικές εταιρείες) δεν κάνει και πολλά πράγματα, αφού υποτίθεται ότι ελέγχονται και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κι όμως υπάρχουν τράπεζες – συστημικές – που κρύβουν ακόμα φίδια κάτω από το χαλί.
Το ΤΧΣ έχει μείνει ακέφαλο εδώ και πολλούς μήνες, αφού ουδείς δέχεται να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ενώ ένας που δέχτηκε του έβαλαν τρικλοποδιά και στο τέλος αρνήθηκε. Το ότι πρόεδρος παραμένει συνταξιούχος τραπεζίτης, πρώην δήμαρχος Γλώσσας Σκοπέλου, ή το ότι διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος πρώην τραπεζίτης που ασχολήθηκε με την τυποποίηση λαδιού, δείχνει ποιοί επαγγελματίες ενδιαφέρθηκαν για τη στελέχωσή του.