Turn around story με 4 δισ. ευρώ η Ελληνική οικονομία στο πρώτο 3μηνο

Turn around story με 4 δισ. ευρώ η Ελληνική οικονομία στο πρώτο 3μηνο

Δραστική μείωση των εισαγωγών και σημαντική αύξηση των εξαγωγών, ενώ και η καταναλωτική δαπάνη, αν και κινείται σε οριακά επίπεδα, μόλις 0,1%, δείχνει σημάδια ζωής, συνθέτουν την εικόνα του πρώτου τριμήνου ως προς την διαμόρφωση του ΑΕΠ και την αύξησή του κατά 2,3%, πάνω από τον στόχο που έχουν βάλει οι Ευρωπαίοι, 1,8% για φέτος.

Δηλαδή, στο πρώτο τρίμηνο η Ελληνική οικονομία παρήγαγε… «πλούτο» της τάξης των 4 δις. ευρώ, τη στιγμή που οι επενδύσεις συγκυριακά εμφανίζουν μεγάλη πτώση (σ.σ. οι αποκρατικοποιήσεις που δίνουν τον τόνο των επενδύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη). 

Πρόκειται για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς που τρέχει, ενός κομβικού 2018, που σχεδόν στα μέσα του τρίτου τριμήνου που θα ακολουθήσει, δηλαδή τον ερχόμενο Αύγουστο, η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Σημειωτέον δε, ότι ακολουθεί το καλοκαίρι, β’ και γ’ τρίμηνο, με την τουριστική περίοδο να κορυφώνεται και τις προσδοκίες της τουριστικής αγοράς να κάνουν λόγο για προσέλευση σχεδόν 30 εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα μας, δίδοντας σημαντική ώθηση. Ο τουρισμός συνεισφέρει στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας σχεδόν με 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, ήτοι 36 δις. ευρώ! Τα «ποιοτικά» στοιχεία αύξησης του ΑΕΠ δείχνουν:

– Αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2017 των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,9% (τουρισμός).

– Μείωση κατά 2,7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών (ναυτιλία, τουρισμός, χρηματο/οικονομικές υπηρεσίες) αυξήθηκαν κατά 7,3%.

– Ένα αρνητικό στοιχείο για την εξέλιξη του ΑΕΠ αφορά στις επενδύσεις. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 28,1 % σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2017. Σημειωτέον ότι για φέτος τρέχουν κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις, όπως η ΔΕΠΑ, η επικείμενη διαδικασία πώλησης του 50% των ΕΛΠΕ, η πώληση του 5% του ΟΤΕ και η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τους λιγνίτες, προσδοκώντας σε αλλαγή της τάσης στα επόμενα 3μηνα μέχρι τέλος του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανέμενε το ΔΝΤ, προκειμένου να διαμορφώσει τις τελικές του εκτιμήσεις, ενώ τους προηγούμενους μήνες είχαν αναχθεί σε καθοριστικό στοιχείο για το εάν τελικά θα ζητούσε το Ταμείο εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μέτρου μείωσης του αφορολογήτου από το 2019. Μάλλον, δεν του βγαίνει ούτε από τον νέο ρόλο που πρόκειται να αποκτήσει, αυτόν του τεχνικού συμβούλου…

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ πάντως, αναμένεται να επιδράσουν στη διενέργεια Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους, με τις πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει μία πρώτη παρουσίαση από την πλευρά της Κομισιόν και του ESM στο επικείμενο EwG την ερχόμενη Πέμπτη.

Μέχρι τις 15/6 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2022, στο οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για φέτος θα κυμαίνεται μεταξύ 2% και 2,1% ( αρχική πρόβλεψη προϋπολογισμού 2,5%). Υπάρχει κι εδώ ερωτηματικό μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία του ά 3μήνου…

Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο ο Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) όσο και ο Ρολφ Στράουχ (επικεφαλής οικονομολόγος ESM) είχαν εμμέσως πλην σαφώς εκτιμήσει ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης από την Ελλάδα θα συμπέσει με ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας όμως ότι αυτό από μόνο του δεν σημαίνει πως λύθηκαν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ετικέτες

Documento Newsletter