«Turkaegean»: Με καθυστέρηση μηνών η προσφυγή της Ελλάδας για την οποία… πανηγυρίζει ο Άδωνης

«Turkaegean»: Με καθυστέρηση μηνών η προσφυγή της Ελλάδας για την οποία… πανηγυρίζει ο Άδωνης

Με καθυστέρηση μηνών κατατέθηκε η προσφυγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά της κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος «Turkaegean» από την Τουρκία, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUTM), γεγονός που εκθέτει -ακόμα μία φορά- την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τους χειρισμούς της στο εν λόγω ζήτημα.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα τα οποία δημοσιεύει το documentonews.gr, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου προΐσταται ο Άδωνης Γεωργιάδης, κατέθεσε προσφυγή μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Παρά το γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2022 όταν η ελληνική κυβέρνηση πιάστηκε με «τη γίδα στην πλάτη», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπογράμμιζε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσφύγει άμεσα στην ΕΕ. Χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες σχεδόν για να κινητοποιηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί ανενόχλητη τον όρο «Turkaegean» και κάνει καταχωρήσεις σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, όπως η Le Monde και οι New York Times.

Αναλυτικότερα, όπως φαίνεται από τα έγγραφα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατέθεσε μέσω δικηγορικού γραφείου αίτηση ακυρότητας, στις 16 Φεβρουαρίου του 2023. Η αίτηση έγινε δεκτή και αναμένεται η τελική απόφαση.

Την προσφυγή διαφήμισε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο Άδωνης Γεωργιάδης, λέγοντας ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. «Ξέχασε» όμως να πει ότι ειδικά στην ΕΕ έγιναν με καθυστέρηση μηνών.

Διαβάστε επίσης: Έριδες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Νέο άδειασμα Γεωργιάδη σε Δένδια για το «Turkaegean» στη «Le Monde»

Δείτε τα έγγραφα:

 

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2021 και συγκεκριμένα στις 16 του μήνα, όταν η τουρκική πλευρά κατέθεσε αίτηση στην ΕΕ για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean». Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου η αίτηση δημοσιεύθηκε.

Η ελληνική πλευρά μπορούσε να καταθέσει αίτηση ανακοπής σε βάρος της τουρκικής αίτησης εντός τριμήνου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ η διαδικασία της ανακοπής διήρκησε μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου του 2021. Ωστόσο η ελληνική πλευρά ουδέποτε κατέθεσε τη σχετική αίτηση, με αποτέλεσμα στις 7 του Δεκέμβρη να λήξει η προθεσμία που είχε στη διάθεσή της. Μερικές μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου του 2021 το «Τurkaegean« κατοχυρώθηκε στην τουρκική πλευρά και το σήμα δημοσιεύθηκε. Μάλιστα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕ, η κατοχύρωση του σήματος ισχύει μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2031, όταν και λήγει η σχετική άδεια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter