Tσουρέκι Dubai Chocolate από τον Άκη Πετρετζίκη – Η συνταγή που έχει γίνει viral

Tσουρέκι Dubai Chocolate από τον Άκη Πετρετζίκη – Η συνταγή που έχει γίνει viral

Πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα και δεν γίνεται να λείπει το τσουρέκι από το πασχαλινό τραπέζι.

Δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι έχει βαρεθεί το κλασσικό πολίτικο τσουρέκι. Ωστόσο, ο Άκης Πετρετζίκης έρχεται να προσθέσει μια ιδιαίτερη πινελιά στο κλασσικό τσουρέκι.

Διαβάστε επίσης: Πάσχα 2025: Πότε πέφτει φέτος – Πότε ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα

Ο λόγος για το τσουρέκι Dubai chocolate τη διάσημη συνταγή που έγινε viral στα social media.γέμιση από κανταΐφι και πραλίνα φιστικιού Αιγίνης και επικάλυψη σοκολάτας, έρχεται να μαγέψει.

Δείτε πώς να φτιάξετε τσουρέκι Dubai chocolate από τον Άκη Πετρετζίκη:

Τα υλικά για το Tσουρέκι Dubai Chocolate

Για το τσουρέκι

  • 13 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 100 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 270 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2-3 δάκρυα μαστίχας
  • 3 γρ. μαχλέπι, σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
  • 1 βανιλίνη
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από ½ πορτοκάλι
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • 50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ελαιόλαδο, για το μπολ

Για το κανταΐφι

  • 150 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 220 γρ. πραλίνα φιστικιού Αιγίνης
  • Για το σιρόπι
  • 80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 80 γρ. νερό

Για τη σύνθεση

  • 350 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 40 γρ. ηλιέλαιο
  • 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Για το τσουρέκι

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά και το μισό γάλα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε 50 γρ. αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε έναν χυλό.
  • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το κάρδαμο, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να διαλυθεί η μαστίχα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο και προσθέτουμε τη βανιλίνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το αυγό, το υπόλοιπο γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά, ανεβάζοντας σταδιακά την ταχύτητα.
  • Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, το ρίχνουμε στον κάδο και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη.
  • Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη πλάθοντάς τη σε στρογγυλό σχήμα.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για τουλάχιστον 60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα.
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη σε δυο ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα χέρια μας σε ένα φυτίλι μήκους 60 εκ.
  • Τοποθετούμε το ένα φυτίλι κάθετα στον πάγκο εργασίας και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας το κέντρο του για να δημιουργηθεί μια εσοχή.
  • Παίρνουμε το δεύτερο φυτίλι και το τοποθετούμε οριζόντια πάνω από το πρώτο με τη μέση του να ακουμπάει στο σημείο της εσοχής, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταυρό.
  • Ξεκινάμε να «πλέκουμε» τα 2 φυτίλια, πρώτα το πάνω κάτω, το κάτω πάνω και μετά το δεξιά αριστερά και το αριστερά δεξιά.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να δημιουργήσουμε το τσουρέκι.
  • Ενώνουμε με το χέρι μας την άκρη από τα 2 φυτίλια, την περνάμε από κάτω και μεταφέρουμε το τσουρέκι στο ταψί.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να κρυώσει καλά.

Για το κανταΐφι

  • Ψιλοκόβουμε το κανταΐφι με ένα μαχαίρι, το ξάνουμε καλά με τα χέρια μας και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει.
  • Προσθέτουμε το κανταΐφι, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε την πραλίνα φιστικιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για το σιρόπι

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη σύνθεση

  • Κόβουμε εγκάρσια στη μέση το τσουρέκι με ένα πριονωτό μαχαίρι και αλείφουμε με ένα πινέλο το εσωτερικό τους με το σιρόπι.
  • Απλώνουμε στο κάτω κομμάτι το κανταΐφι με ένα κουτάλι, αφήνοντας λίγο στην άκρη για τη διακόσμηση, και κλείνουμε ξανά το τσουρέκι.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε από πάνω μια σχάρα και μεταφέρουμε το τσουρέκι πάνω στη σχάρα.
  • Χοντροκόβουμε τα 250 γρ. από την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 ½-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
  • Ψιλοκόβουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα, την προσθέτουμε στο μπολ, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτή.
  • Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.
  • Περιχύνουμε το τσουρέκι με την κουβερτούρα γάλακτος έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του αλλά όχι το κάτω μέρος.
  • Διακοσμούμε με το κανταΐφι που αφήσαμε στην άκρη, δημιουργώντας μια γραμμή στο κέντρο κατά μήκος.
  • Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης και τα ρίχνουμε από πάνω.
  • Αφήνουμε στην άκρη να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com 

Διαβάστε επίσης

Δώρο Πάσχα 2025 – ΔΥΠΑ: Πότε θα καταβληθεί – Τι ισχύει με την προπληρωμένη κάρτα

Γιατί τα πουλιά στα νησιά Γκαλαπάγκος γίνονται ολοένα και πιο επιθετικά;

Δώρο Πάσχα 2025: Πότε μπαίνει στους λογαριασμούς – Ποιοι το δικαιούνται, πώς το υπολογίζουμε

Αναδρομικά: Νέα «πακέτα» μέχρι το Πάσχα – Ποιοι οι δικαιούχοι

Τι αλλάζει στο σώμα μετά από 9 μήνες στο διάστημα

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Ανοίγει η πλατφόρμα – Οι αλλαγές, οι προθεσμίες και τα SOS

Documento Newsletter