Κάτω από τα ραντάρ της πλειοψηφίας των ΜΜΕ αλλά και όσων στο παρελθόν είχαν επιδείξει αξιοσημείωτο ζήλο (και ορθώς) για το θέμα η ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «τσουνάμι» πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας εν μέσω μάλιστα του πρωτόγνωρου κύματος ακρίβειας που σαρώνει την αγορά.
Τα νούμερα είναι ενδεικτικά: 44.000 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι μόνο για φέτος. Πρόκειται για υπερτριπλάσιους σε σχέση με πέρυσι στα επίπεδα του 2008.
Την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν την απόλυτη σχεδόν αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ούτε 3 στους 100 πολίτες που ζητούν ρύθμιση δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές την ώρα που η κυβέρνηση έχει αφήσει το ελεύθερο στις τράπεζες να πράττουν κατά το δοκούν και φυσικά να προχωρούν σε ελάχιστες ρυθμίσεις και μόνο για όσους δεχθούν τους όρους που θέτουν.
Παράλληλα, το σύνολο σχεδόν των δανείων των τραπεζών έχει μεταβιβαστεί στα funds τα οποία φυσικά δεν απαντούν καν στην προσπάθεια επικοινωνίας των πολιτών, δεν ρυθμίζουν και κοινοποιούν πλειστηριασμούς ακόμη και για οφειλές της τάξης των 20.000 ευρώ, ενώ ζητούν αδιανόητα ποσά μόνο και μόνο για να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Άλλωστε στο real estate τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μεγαλύτερα από μια ενδεχόμενη ρύθμιση κάτι που το γνώριζε και πρωτοετείς οικονομικών σχολών.
Στην ίδια ώρα, όπως είπε η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στην επιτροπή οικονομικών χθες Πέμπτη τα «κόκκινα δάνεια» στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. και έχουν διογκωθεί επί διακυβέρνησης της ΝΔ. Επίσης, τα ληξιπρόθεσμα στην ΑΑΔΕ διαμορφώθηκαν στα 112,6 δισ. -αύξηση άνω των 8 δισ. από το 2019- και στα ασφαλιστικά ταμεία στα 43,4 δισ. -επίσης αύξηση άνω των 8 δισ. από το 2019. Κι όλα αυτά σε συνθήκες πολύ υψηλού πληθωρισμού, εκρηκτικού κόστους ενέργειας και διαβίωσης,
Τέλος, η κα. Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στο ζήτημα της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με τα funds δήλωσε ότι «ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα φέρει την τροπολογία, αυτό σημαίνει ότι τα funds στο εξής πρέπει να λειτουργήσουν με τον νόμο του 2015, ο οποίος προβλέπει σαφείς δικλείδες και δεσμεύσεις υπέρ των οφειλετών, προβλέπει την υποχρέωση να προτείνουν ρύθμιση στον δανειολήπτη, αλλά και τη φορολόγηση των πράξεών τους. Ενώ για μεταβιβάσεις δανείων που έχουν ήδη γίνει με το νόμο του 2003 -δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα- οι πλειστηριασμοί δεν θα προχωρήσουν» ενώ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να αποκαλύψει «ποιοι πρότειναν στην κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία που θα εξυπηρετεί τα funds και θα παρακάμπτει την απόφαση του Αρείου Πάγου;».
Διαβάστε επίσης:
Πλειστηριασμοί: Παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τροπολογία υπέρ των services
Πλειστηριασμοί: Η μεγάλη αρπαγή της ακίνητης περιουσίας
Πνιγμένα στα χρέη τα νοικοκυριά – Ξεκινούν πλειστηριασμοί ακινήτων από το Δημόσιο