Τσουνάμι ακρίβειας χωρίς Μarket Pass

Τσουνάμι ακρίβειας χωρίς Μarket Pass

Η καταστροφή του Κάμπου θα περάσει στα ελληνικά νοικοκυριά με ελλείψεις και περαιτέρω εκτόξευση τιμών

Η ολοκληρωτική καταστροφή του Θεσσαλικού Κάμπου και οι ζημιές στο Πήλιο που θα εξαφανίσουν από την αγορά τα εγχώρια σιτηρά, το 70% του χοιρινού κρέατος, το ένα τρίτο των αρνιών και των νεαρών μοσχαριών, τη μισή παραγωγή ελληνικών τυριών, το 20% του γάλακτος, όσπρια, μήλα, αχλάδια κ.λπ., στέλνοντας τις τιμές στον θεό, πολλαπλασιάζει την ανεξέλεγκτη ακρίβεια που διαβρώνει τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η αύξηση του μεταφορικού κόστους κατά 50-60% για τις μεταφορές προϊόντων στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, για όλες τις κατηγορίες προϊόντων, όσο η χώρα παραμένει κομμένη στα δύο από τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Κάτω από το κερασάκι όμως υπάρχει η τούρτα, κι αυτή είναι οι αυξημένες τιμές που πληρώνουν για όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, αλλά και τις υπηρεσίες πια, τα ελληνικά νοικοκυριά με τα καθηλωμένα στα χαμηλά εισοδήματά τους.

Ανατιμήσεις σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά

Οι αυξημένες τιμές τεκμηριώθηκαν ακόμη μια φορά όταν στις 8 Σεπτεμβρίου –προτού υπολογιστούν οι πλημμύρες– η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, τα οποία έδειξαν ότι στα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης και στις υπηρεσίες οι ανατιμήσεις καλά κρατούν. Τα τρόφιμα συνεχίζουν να «τρέχουν» με ετήσια αύξηση 10,7%, με συγκεκριμένες κατηγορίες μάλιστα, δηλαδή τα λαχανικά (17,6%), τα νερά – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων (14,4%), τα λοιπά τρόφιμα (12,4%), τα έλαια και λίπη (12%), τα γαλακτοκομικά και αυγά (11,9%), τα φρούτα (10,7%), να εμφανίζουν ξανά διψήφιες αυξήσεις. Αυξήσεις καταγράφονται ακόμη και σε μηνιαίο

επίπεδο, δηλαδή από τον Ιούλιο στον Αύγουστο, για το ελαιόλαδο (3,8%), τα λαχανικά (3,3%) και το νωπό γάλα (2%).

Καταγράφονται επίσης στα είδη ένδυσης και υπόδησης (6,9%), στα φάρμακα και στις ιατρικές υπηρεσίες (5,9%), στα είδη και υπηρεσίες νοικοκυριού (5,6%) και στην εστίαση – καφέ (6,1%), αλάθευτα σημάδια όλα αυτά ότι ο πληθωρισμός εγκαθίσταται οριστικά σε όλη την οικονομία.

Αυξήσεις καταγράφονται ακόμη και στα σχολικά, τα οποία οι γονείς των παιδιών πλήρωσαν ως 34% ακριβότερα από πέρσι με το άνοιγμα των σχολειών. Τις αυξήσεις στα σχολικά συγκεκριμένα κατέγραψε η Ενωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, κάνοντας έρευνα τιμών για 174 σχολικά προϊόντα (ξυλομπογιές, τετράδια, γόμες κ.λπ.) στην αγορά, για να διαπιστώσει ότι πάνω από τα μισά προϊόντα που έλεγξε (52,87%) είχαν αύξηση τιμής 1-34% και ως επί το πλείστον άνω του 10%.

Ενατη ακριβότερη βενζίνη παγκοσμίως

Ολες αυτές οι ανατιμήσεις έχουν καταγραφεί στην αγορά τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από τις πλημμύρες αλλά και προτού αρχίσει να επηρεάζει την ελληνική οικονομία ο νέος κύκλος αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, στέλνοντας ξανά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και του φυσικού αερίου πάνω από τα 40 ευρώ τη μεγαβατώρα. Με τη σειρά τους έχουν ανεβάσει ξανά την τιμή της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα πάνω από τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα και τις τιμές της βενζίνης πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, καθιστώντας την Ελλάδα τη χώρα με την ένατη ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του globalpetrolprices.com. Και βέβαια οι αυξημένες αυτές τιμές στα καύσιμα και στο ρεύμα, πέρα από τα νέα βάρη που ευθέως προσθέτουν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα πυροδοτούν νέες αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος και το κόστος μεταφορών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, τροφοδοτώντας νέο κύμα πληθωρισμού στην αγορά.

Με δυο λόγια, έρχεται καυτό φθινόπωρο κατά το οποίο οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουνάμι ακρίβειας που παράγεται από τρία διαφορετικά κύματα ανατιμήσεων. Πρώτο, τις αυξημένες τιμές σε τρόφιμα, προϊόντα και υπηρεσίες που προκάλεσε η εκρηκτική αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών τη διετία 2021-22 και έχουν παγιωθεί πια σε όλη την οικονομία. Δεύτερο, το εκρηκτικό κύμα ακρίβειας στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που προκαλεί η καταστροφή του Θεσσαλικού Κάμπου, της παραγωγής και του ζωικού της κεφαλαίου. Τρίτο, τις ανατιμήσεις που θα ξεκινήσουν από εδώ και πέρα στην οικονομία λόγω του νέου κύκλου αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια που μόλις άνοιξε.

Ερχεται χαράτσι, φεύγουν επιδοτήσεις

Αυτό το φθινόπωρο ακρίβειας έχει μια διαφορά από τα δύο προηγούμενα. Πρώτη φορά οι καταναλωτές θα βρεθούν εντελώς αβοήθητοι, καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και στο Πήλιο αλλά και οι φωτιές στον Εβρο έχουν δημιουργήσει τεράστιες δημοσιονομικές ανάγκες. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει αποζημιώσεις, να αποκαταστήσει βασικές υποδομές και τα χρήματα πρέπει να βρεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό ο Κωστής Χατζηδάκης ετοιμάζει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει την επέκταση του Market Pass ως το τέλος του 2023 και κατά πάσα πιθανότητα ούτε την ενίσχυση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης. Αντί ενισχύσεων, λοιπόν, αυτό το φθινόπωρο τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν ένα πρόσθετο χαράτσι για τα αντιπλημμυρικά που δεν ετοίμασε η ΝΔ και την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, με την εξαίρεση μόνο των πολύ φτωχών.

Documento Newsletter