Τσολάκογλου προς Χίτλερ: «Ο,τι διατάξετε, φίρερ»

Τσολάκογλου προς Χίτλερ: «Ο,τι διατάξετε, φίρερ»

Επιστολή στις 26 Απριλίου 1941, προτού ακόμη μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα.

Επιστολή από τα επίσημα γερμανικά αρχεία του δωσίλογου στρατηγού Γεώργιου Τσολάκογλου προς τον Αδόλφο Χίτλερ με την οποία τον εκλιπαρεί να τον τοποθετήσει δοτό πρωθυπουργό της κατεχόμενης από τους ναζί Ελλάδας με αντάλλαγμα «ό,τι θελήσει ο φίρερ» επιβεβαιώνει πλήρως την πρόσφατη αποκάλυψη του Documento, με βάση το άγνωστο μέχρι τώρα χειρόγραφο του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου, ότι το δίδυμο Τσολάκογλου – Χρυσοχόου ενεργούσε σαν πέμπτη φάλαγγα των χιτλερικών μέσα στο ελληνικό στράτευμα, οδηγώντας το στην ταπεινωτική παράδοσή του στους κατακτητές.

Το εκπληκτικό είναι ότι η επιστολή Τσολάκογλου στάλθηκε στον Χίτλερ στις 26 Απριλίου 1941, δηλαδή προτού ακόμη μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα για να σφραγίσουν την κατάληψη της Ελλάδας από τα ναζιστικά στρατεύματα.

«Υποσχόμαστε στην Αυτού Εξοχότητα, τον φίρερ του γερμανικού λαού, να υπηρετήσουμε στην κατεύθυνση που αυτός θέλει» δηλώνει στον Χίτλερ με δουλοπρέπεια και ατιμωτικά για Ελληνα στρατιωτικό ο Τσολάκογλου. Εχει ιδιαίτερη σημασία η διαβεβαίωσή του προς τον φίρερ ότι «η Στρατιά Ηπείρου – Μακεδονίας είναι έτοιμη μέσω των στρατηγών της να προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες της για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα». Ποιοι ήταν αυτοί οι «στρατηγοί» στους οποίους αναφερόταν δεν το διευκρίνιζε.

Σημειώνεται ότι, όπως κατήγγειλε στο χειρόγραφο κείμενό του ο αρχιστράτηγος Παπάγος, το δίδυμο Τσολάκογλου – Χρυσοχόου από την αρχή ακόμη της γερμανικής επίθεσης κατά της χώρας μας ζητούσε τη συνθηκολόγηση και υποταγή στους επιτιθέμενους Γερμανούς με τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι «το στράτευμα βρισκόταν σε κατάσταση διάλυσης», κάτι που δεν ευσταθούσε, σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση που είχε ο αρχιστράτηγος αλλά και οι άλλοι της ηγεσίας του στρατεύματος. Και όταν δεν πέτυχε εκείνη η προσπάθεια παραπλάνησης του αρχηγού των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων, ο Τσολάκογλου υπέγραψε με τους Γερμανούς δύο πρωτόκολλα παράδοσης (20 και 21 Απριλίου 1941) και ένα στις 23 Απριλίου, παρά τις σαφείς και κατηγορηματικές διαταγές του βασιλιά, της κυβέρνησης και του γενικού επιτελείου για αγώνα μέχρις εσχάτων.

Εξαργυρώνοντας εκείνα τα ατιμωτικά πρωτόκολλα, έστειλε την επιστολή στον Χίτλερ ζητώντας να τον κάνει πρωθυπουργό, κάτι που έγινε στις 29 Απριλίου. Ενώ η ορκωμοσία του Τσολάκογλου τελέστηκε την επομένη, 30 Απριλίου, ενώπιον ενός απλού ιερέα και όχι του αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στην τελετή χαρακτηρίζοντας την ενέργειά του «πράξη αντεθνική, στην οποία η εκκλησία δεν είναι δυνατόν να δώσει τον όρκο και την ευλογία της».

Σχετικά με την επιστολή Τσολάκογλου πρέπει να πούμε ότι την ανακάλυψε πρώτος στα επίσημα γερμανικά αρχεία στο Πότσδαμ, πρωτεύουσα του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, ο ιστορικός Μάρτιν Ζέκεντορφ. Η επιστολή, που φέρει τα χαρακτηριστικά στοιχεία «ΚΚΑ Πότσδαμ, αρ. φιλμ 14.092», δημοσιεύτηκε στα ελληνικά το 1991, μαζί με πολλά άλλα έγγραφα, στο βιβλίο του Ζέκεντορφ «Ελλάδα κάτω από τον αγκυλωτό σταυρό», που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά από τις Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

(Επιστολή του στρατηγού Γεωργίου Τσολάκογλου, Διοικητή της Στρατιάς Ηπείρου-Μακεδονίας, προς τον Αδόλφο Χίτλερ, 26 Απριλίου 1941, για τον σχηματισμό ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας στην κατεχόμενη Ελλάδα)

Δήλωσα στην Αυτού Εξοχότητα, τον στρατιωτικό διοικητή στρατάρχη Λιστ και το επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, ότι η Στρατιά Ηπείρου-Μακεδονίας, που στο όνομα του ελληνικού λαού πρόσφερε τις μεγαλύτερες πολεμικές θυσίες, είναι έτοιμη μέσω των στρατηγών της να προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες της για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα. Υποσχόμαστε στην Αυτού Εξοχότητα, τον φίρερ του γερμανικού λαού, να υπηρετήσουμε στην κατεύθυνση που αυτός θέλει.

Documento Newsletter