Τσιριγώτη στο documentonews.gr: Η Δεξιά έχει αποτύχει και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και στην προστασία των δικαιωμάτων

Τσιριγώτη στο documentonews.gr: Η Δεξιά έχει αποτύχει και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και στην προστασία των δικαιωμάτων

«Εφόσον εκλεγώ, δεσμεύομαι να εργαστώ για την κατάρτιση πολιτικών που θα εξασφαλίζουν την προστασία όλων των γυναικών και που θα προάγουν την ισότητα σε όλα τα πεδία της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής» τονίζει στο documentonews.gr η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Η Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει πως η ΝΔ έχει αποτύχει στο κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας, καταθέτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό και σχολιάζει το ενδεχόμενο σύμπλευσης με άλλα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού τόξου.

Έχετε υπηρετήσει 37 χρόνια στην αστυνομία. Τι πρέπει να γίνει για να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες;

Για να βελτιωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών θα πρέπει να υπάρξει πραγματική πολιτική βούληση για την πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος, όπως επίσης και μια αστυνομία καλά οργανωμένη που να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία. Ειδικότερα, παρότι η μεγάλη πλειονότητα των αστυνομικών στη χώρα μας επιτελεί το καθήκον της με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με απώτερο σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι αστυνομικοί να μην μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους, καθώς απουσιάζουν τόσο η αναγκαία πολιτική υποστήριξη, όσο και η εξειδικευμένη εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης εγκληματικότητας. Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται για να επιτευχθεί ένα υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας στη χώρα μας είναι ένα πλέγμα στοχευμένων μεταρρυθμίσεων και πρακτικών παρεμβάσεων, τόσο για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, όσο και για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των τεχνολογικών μέσων και της γενικότερης λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προς την κατεύθυνση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη και τη διάσταση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γενικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μια αστυνομία που λειτουργεί με αυθαίρετο και καταχρηστικό τρόπο μετατρέπεται και η ίδια σε πηγή ανασφάλειας για τους πολίτες.

Η ασφάλεια παραδοσιακά θεωρούνταν προνομιούχο θέμα συζήτησης για τη Δεξιά… Ισχύει ακόμα αυτό θεωρείτε;

Πράγματι, για πολλά χρόνια η ασφάλεια και τα ζητήματα που σχετίζονταν με την αστυνομία αποτελούσαν προνομιούχο θέμα συζήτησης για τη Δεξιά, δεδομένου ότι ο συντηρητικός χώρος, λόγω ιδεολογίας, υιοθετεί σχεδόν αυθόρμητα το δόγμα του «Νόμου και της Τάξης». Ταυτόχρονα, η Αριστερά έδειχνε πάντα μια δυσανεξία απέναντι στα θέματα της ασφάλειας, επηρεαζόμενη από την επικριτική στάση μιας μερίδας πολιτών απέναντι στην αστυνομία, εξαιτίας ίσως της προβληματικής στάσης που εκείνη είχε τηρήσει κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Παρόλα αυτά, όπως διαπιστώσαμε, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, οι λογικές και τα μέτρα «μηδενικής ανοχής» που  επικαλέστηκε και εφάρμοσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεν είχαν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα στη βελτίωση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Αντίθετα, αυτό που καταγράφηκε ήταν μια σημαντική κλιμάκωση της εγκληματικότητας σε πολλές κατηγορίες εγκλημάτων (ανθρωποκτονίες, ληστείες, οργανωμένο έγκλημα, έμφυλη βία, νεανική παραβατικότητα, κλπ.). Είναι ειρωνικό, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε τελικώς να επιδείξει τη μηδενική ανοχή της απέναντι στον μέσο νομοταγή πολίτη, με την επιθετική αστυνομική στρατηγική που εφάρμοσε στο πλαίσιο της επιβολής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, αλλά και με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Επομένως, η Δεξιά έχει αποτύχει διπλά, τόσο στο επίπεδο της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, όσο και στο επίπεδο της προστασίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών.  Άρα λοιπόν δεν δικαιούται να μονοπωλεί τον δημόσιο διάλογο για την ασφάλεια.

Έχετε ασχοληθεί ενδελεχώς με το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Τι μπορεί να προσφέρει σε αυτό το θέμα ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο;

Όπως γνωρίζετε, ως Ανώτατη Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, είχα αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, την περίοδο 2015-2019, συνεπώς το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που γνωρίζω καλά. Πάγια άποψή μου είναι ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι καταστροφικό για την πατρίδα μας, η οποία ως βασική χώρα υποδοχής παράτυπων μεταναστών είναι καταδικασμένη να επωμίζεται δυσανάλογο βάρος σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό και μια από τις βασικές μου επιδιώξεις στην περίπτωση που εκλεγώ ευρωβουλευτής, θα είναι η αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ προς μια κατεύθυνση που να ευνοεί περισσότερο την Ελλάδα.  Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βοηθήσει τη χώρα μας στη διεκδίκηση μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής, με τρεις βασικές κατευθύνσεις: την υποχρεωτική-αναλογική κατανομή προσφύγων στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, τη δημιουργία νόμιμων διόδων μετανάστευσης  με ένα ισχυρό σύστημα επιστροφών, και την πιο ενεργή συμβολή της ΕΕ στην ειρήνη και την ανάπτυξη στις περιοχές προέλευσης προσφύγων και μεταναστών ώστε να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης.

Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα αν ο κόσμος σας στείλει στην ευρωβουλή;

Εκτός από την επιδίωξη της αλλαγής του καθεστώτος Δουβλίνο ΙΙΙ που ανέφερα προηγουμένως,  με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως και το θέμα της καταπολέμησης της έμφυλης βίας, καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια κλιμάκωση της βίας εναντίον των γυναικών σε αρκετές χώρες του κόσμου, ακόμη και σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Ουγγαρία, Πολωνία).  Δυστυχώς, και στη δική μας χώρα, από την περίοδο της πανδημίας και μετά, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση τόσο στα περιστατικά κακοποίησης γυναικών, όσο και στις υποθέσεις γυναικοκτονιών. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα πρώτα μου μελήματα, εφόσον εκλεγώ ευρωβουλευτής, θα είναι η διεκδίκηση για την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» στην ΕΕ και στη νομοθεσία των κρατών μελών, καθώς και η προώθηση ενός κοινού ορισμού του βιασμού στην ΕΕ.  Γενικά, δεσμεύομαι να εργαστώ για την κατάρτιση πολιτικών που θα εξασφαλίζουν την προστασία όλων των γυναικών και που θα προάγουν την ισότητα σε όλα τα πεδία της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Μιλάτε για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές… Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Βασικός στόχος μας σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι η ανάδειξή μας σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη, μέσω της αύξησης των ποσοστών μας πάνω από την τρέχουσα δημοσκοπική καταγραφή, καθώς και η μείωση της ψαλίδας με τη ΝΔ. Μόνον έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μια αξιωματική αντιπολίτευση που να λειτουργεί ως πραγματικό πολιτικό αντίβαρο απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει μάθει να λειτουργεί με αλαζονεία και σχεδόν χωρίς κανέναν έλεγχο. Πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικά κρίσιμο, το οποίο αφορά όχι μόνο το κόμμα μας, αλλά και την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Επιπλέον, ένα  καλό εκλογικό ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την πορεία μας προς τις εθνικές εκλογές με μεγαλύτερη δυναμική και αξιώσεις.

Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το ΜέΡΑ25 ή την Πλεύση Ελευθερίας;

Θεωρώ ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητούμε για οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία με άλλα πολιτικά κόμματα, καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το σχετικό κάλεσμα που είχε απευθύνει ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση ούτε στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, ούτε στο εκλογικό Σώμα. Εξάλλου, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακόμη έτοιμος για συγκλήσεις με άλλους πολιτικούς χώρους, καθώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τη διαδικασία εσωτερικού διαλόγου με τα στελέχη και τα μέλη του και να επαναπροσδιορίσει τις προγραμματικές του θέσεις βάσει των νέων πολιτικών δεδομένων. Συνεπώς, η προοπτική των συνεργασιών μπορεί να επανεξεταστεί κάποια στιγμή στο μέλλον, ωστόσο με ορισμένα πολιτικά κόμματα η όποια συνεργασία δεν μπορεί να είναι παρά μόνο περιστασιακή και σε ad hoc βάση για μεμονωμένα κοινοβουλευτικά θέματα, κι αυτό γιατί είτε διαφωνούμε μεταξύ μας σε πολύ σημαντικά θέματα, είτε δεν μας ταιριάζει το ύφος με το οποίο αυτά τα κόμματα πολιτεύονται.

Documento Newsletter