«Άκουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κ. Γεννηματά και το οποίο αφορούσε την ανάγκη να υπάρξει, μετά από αλλαγή των συσχετισμών, άλλη κυβέρνηση. Nα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Και θεωρώ ότι αυτό είναι εύλογο. Γιατί; Γιατί αν μου ζητούσαν να βρω μια λέξη για να χαρακτηρίσω τη διαχείριση της κυβέρνησης συνολικά. Η λέξη αυτή θα ήταν μία: Αποτυχία. Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη…».
Με τα παραπάνω λόγια άρχισε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, επισημαίνοντας -για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019- την ανάγκη να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησης. «Αποτύχατε κύριε Μητσοτάκη. Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτύχατε στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της κοινωνίας. Αποτύχατε στη χρηστή διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Αποτύχατε ακόμα και στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας για όλους τους πολίτες» είπε και πρόσθεσε: «Και όχι μόνο αποτύχατε, αλλά έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα».
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται σαν να συζητά τον προϋπολογισμό άλλης χώρας. «Ποια χώρα κυβερνάτε; Το Λουξεμβούργο ή την Ελλάδα;» διερωτήθηκε δεικτικά, ενώ νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι η συμπολίτευση πορεύεται «λες και δεν έχουμε καθημερινά εκατόμβη νεκρών. Λες και δεν έχουμε στρατιές ανέργων και επισφαλών εργαζόμενων. Λες και δεν αναμένουμε χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Λες και δε γυρίσατε μόλις προχθές από τις Βρυξέλλες με τη μεγαλύτερη διπλωματική αποτυχία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Και μάλιστα μετά από ένα εξάμηνο απίστευτης κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας».
«Αν συνεχίσετε έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας»
Περνώντας στα απογοητευτικά αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε τον πρωθυπουργό πως αν συνεχίσει έτσι ως προς τη διαχείριση της κλιμακούμενης κρίσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τότε «θα έχουμε μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας». Πρώτα απ΄ όλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την χαρά του που ο Κυρ. Μητσοτάκης επέστρεψε από τις Βρυξέλλες. «Γιατί ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι αν δεν παίρνατε κυρώσεις που δαγκώνουν δε θα γυρνούσατε πίσω αλλά θα μένατε εκεί», ήταν η ειρωνική εξήγηση που έδωσε.
Επιπλέον, εκτίμησε πως όταν έληξε το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έκανε σαν να ήταν σε άλλη Σύνοδο Κορυφής. «Κανένα βήμα μπροστά δεν έγινε. Το αντίθετο, έγιναν τεράστια βήματα προς τα πίσω. Χθες, μας λέγατε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη. Σήμερα, έρχεστε να μας πείτε ότι δεν γινόταν αλλιώς με αυτόν τον συσχετισμό δυνάμεων. Ο Ερντογάν είναι σαν την πανδημία και την οικονομική κρίση. Είναι σαν φυσική καταστροφή που δεν μπορεί να αποφευχθεί» σημείωσε και υπενθύμισε ότι επτά μήνες πριν, μετά την υπογραφή του παράνομου Τουρκολιβυκού συμφώνου, είχε προτρέψει τον Κυρ. Μητσοτάκη να θέσει ζήτημα κυρώσεων και εκείνος -σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα- σφύριζε αδιάφορα.
«Πήγατε στις 10 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι όπου διαπιστώσατε ¨απόλυτη συμφωνία στη στρατηγική απέναντι στην Τουρκία¨. Τι θέση πήρε η Γαλλία την Πέμπτη; Tι απέγινε η αμυντική Συμφωνία; Tι θέση πήραν η Ιταλία και η Ισπανία; Χώρες με τις οποίες παλεύαμε τόσα χρόνια να χτίσουμε τη Σύνοδο του Νότου που τόσο εύκολα αγνοήσατε» επέκρινε και θύμισε την αδιαφορία του πρωθυπουργού στις υποδείξεις για επέκταση των χωρικών υδάτων στην επέκταση χωρικών υδάτων Νοτίως και Ανατολικά της Κρήτης. Μάλιστα, αναρωτήθηκε τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η προκλητικότητα της Τουρκίας γενικευτεί, όπως επίσης ποια «όπλα» χρησιμοποιήθηκαν στην προσπάθεια να αναλάβει η ΕΕ τις ευθύνες της.
Προέβλεψε, επίσης, ότι το 2021 το 2021 θα είναι χρονιά μεγάλων διεργασιών και ανακατατάξεων. «Θα είναι χρονιά που μπορεί να καθορίσει τους όρους για την όποια επίλυση του Κυπριακού και προσφυγή στη Χάγη» εκτίμησε και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από τις διεργασίες που την αφορούν και δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εθνική στρατηγική.
«Ούτε κι εμείς θα δεχθούμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα είναι εκεί για να επικυρώσει τις αποφάσεις σας» είπε και συνέστησε στον πρωθυπουργό να ακούσει καλά το εξής: «Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και σήμερα και πάντα, ήταν και είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν μια έντιμη λύση με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, χωρίς εκβιασμούς. Αλλά, κ Μητσοτάκη, το λέω με απόλυτη σαφήνεια: Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού, στην Κύπρο».
«Δεν καταψηφίζουμε, δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τις αμυντικές δαπάνες»
Ως προς τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα τις καταψηφίσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δίνει «λευκή επιταγή» στη συμπολίτευση, καθώς δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση και αυτές δεν εντάσσονται σε κάποιο σχέδιο ή στρατηγική.