Τσίπρας: Ξαναστήνετε το μοντέλο που μας έφερε στην κρίση με υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων (Video)

Τσίπρας: Ξαναστήνετε το μοντέλο που μας έφερε στην κρίση με υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων (Video)

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε πέντε σημεία και διατάξεις το νομοσχεδίου που, όπως ανάφερε, «καταδεικνύουν καθαρά τα γενικά κίνητρα και προθέσεις σας απέναντι στο περιβάλλον και την βιωσιμότητα». 

Δείτε επίσης: Αποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία του «περιβαλλοντοκτόνου» νομοσχεδίου

Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τόνισε: «Για εσάς, όπως και για όλους τους υπέρμαχους του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας της αγοράς, η περιβαλλοντική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως «χρονοβόρα διοικητική διαδικασία» και «σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση των επενδύσεων».

Με το νομοσχέδιό σας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση τροποποιείται και περιορίζεται με περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις ώστε τελικά να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η πρόταση απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπως περιγράφεται στο σχέδιο Νόμου, οδηγεί στην επί της ουσίας κατάργησή της, καταστρατηγώντας το άρθρο 24 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε.

Εν συνεχεία, για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και τις περιοχές Natura, υπογράμμισε: «Με το νομοσχέδιό σας καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), ένα δοκιμασμένο εδώ και χρόνια μοντέλο διαχείρισης, αποκεντρωμένο και συμμετοχικό. Το αντικαθιστάτε με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.

Το νέο σύστημα διοίκησης δεν εμπεριέχει διαδικασίες συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη διαχειριστικών αποφάσεων, σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ενδεδειγμένες πρακτικές».

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους Δασικούς Χάρτες, σημείωσε: «Εισάγετε ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη και οριστικό πάγωμα του σημαντικού αυτού έργου.

Η χώρα μας έως το 2015, και μετά από 40 χρόνια ανεκπλήρωτης συνταγματικής επιταγής, είχε κυρωμένους δασικούς χάρτες μόνο για το 1% της έκτασής της.

Χάρη στην πρωτοβουλία και τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2019 είχαμε αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 55% και κυρωμένους για το 44% της Ελλάδας», είπε και συνέχισε λέγοντας, για τα «Ζητήματα Διαχείρισης Αποβλήτων»: «Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο, ρεαλιστικό, σύγχρονο και φιλόδοξο Σχεδιασμό,

με το παρόν πολυνομοσχέδιο διαπράττεται και πάλι ένα στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας.

Οδηγείτε το μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων μόνο σε ιδιωτικοποιήσεις και καύση».

Τέλος, αναφορικά με τη συμμετοχή Ελληνικού Δημοσίου στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), σχολίασε: «Αλήθεια γιατί δεν είπε κουβέντα για αυτό στην ομιλία του ο κος Μητσοτάκης; Ουσιαστικά αίρετε τον περιορισμό κατοχής 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, δεν βάζετε άλλο ποσοστό, οπότε συμπεραίνουμε ότι κατά βούληση σκοπεύετε να ξεπουλήσετε ό,τι θέλουν ορισμένοι να αρπάξουν.

Και θέλουν να αρπάξουν μια επιχείρηση που απέδειξε την προηγούμενη πενταετία ότι ένας οργανισμός υπό τον έλεγχο του Δημοσίου μπορεί να υλοποιήσει σύνθετα έργα, μπορεί να φέρει νέες ξένες επενδύσεις. Και μπορεί να είναι κερδοφόρος».

Εν τέλει κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι: «Αυτό που επιδιώκετε είναι ουσιαστικά να ξαναστήσετε το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση, με επίκεντρο την κερδοσκοπική υπερεκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, την οικοδομή και το πολυεθνικό real estate.

Απορρυθμίζετε συστηματικά το θεσμικό πλαίσιο και αποδυναμώνετε περαιτέρω τις λειτουργίες του κράτους και της αυτοδιοίκησης στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας και του δημόσιου σχεδιασμού.

Προωθείτε την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, στην ενέργεια, τα νερά, τη γη, ενώ κρίσιμες για το περιβάλλον και το χώρο, δημόσιες αδειοδοτικές ή ελεγκτικές λειτουργίες ανατίθενται σε εκτός διοίκησης ιδιωτικούς φορείς».

Documento Newsletter