«Ελπιδοφόρα η επόμενη μέρα για την Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Την ανάγκη η χώρα, με αφορμή τη λήξη του τρίτου προγράμματος – μνημονίου στις 21 Αυγούστου, να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω της όλα τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην «πρώτη», όπως είπε «συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την ιστορική απόφαση στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου με την οποία έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των μνημονίων» και «έδωσε και μια ουσιαστική και οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Δείτε την εισήγηση του πρωθυπουργού:
«Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά, να κοιτάξουμε στο μέλλον και στην επόμενη μέρα η οποία μπορεί να είναι μία ελπιδοφόρα μέρα», είπε ο πρωθυπουργός ενώ έκανε και μία αναφορά με αριθμούς στο τι κέρδισε συνολικά η ελληνική οικονομία από τα μέτρα για το ελληνικό χρέος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος ο ESM είχε προσδιορίσει το κέρδος για τη χώρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος περί στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αναφερόμενος στο λεγόμενο «μαξιλαράκι ασφαλείας» σημείωσε ότι από το ποσό που θα είναι διαθέσιμο (πάνω από 25 δις.) μέχρι τα άδεια ταμεία που παρέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου «μας χωρίζει μία άβυσσος» ενώ αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για το καθεστώς μεταμνημονιακής παρακολούθησης είπε ότι «έχουμε ακούσει διάφορα καταστροφικά σενάρια αλλά η αλήθεια είναι ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει και όποιος θέλει να δει την αλήθεια είναι εκεί για να την ανάγνωση και δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα γίνεται στο πλαίσιο όσων έχουν προβλεφθεί για όλα τα κράτη της ευρωζώνης που βρέθηκαν σε προγράμματα στήριξης και εξήλθαν αυτών με μοναδική διαφορά ότι οι εκθέσεις των ευρωπαϊκών Θεσμών θα είναι κατά 2 περισσότερες ετησίως».
«Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς πιστωτικές γραμμές χωρίς νέα προαπαιτούμενα και νέες ανισότητες έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Η Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου που τελειώνει και τυπικά το τρίτο πρόγραμμα στήριξης θα είναι μία χώρα που θα μπορεί να στέκεται στα πόδια της ξανά, θα χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με τις δικές της δυνάμεις και το σημαντικότερο είναι ότι οι κυβερνήσεις που θα εκλεγεί ο ελληνικός λαός θα αποφασίζουν αυτές τα μέσα της πολιτικής προκειμένου να καλυφθούν οι προσυμφωνημένοι στόχοι»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίστηκε με Όρμπαν και Κουρτς
Αναφερόμενος στη νέα πολιτικής πραγματικότητα που ανοίγεται μπροστά μας ο κ. Τσίπρας είπε ότι χρειάζεται μία «συνετή δημοσιονομική πολιτική» και «λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας με δύο στόχους από τη μία τη στήριξη των κοινωνικών Δυνάμεων και από την άλλη την τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελληνικής οικονομίας».
«Για πρώτη φορά έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τη δική μας πολιτική με άξονα αυτό που λέμε δίκαιη ανάπτυξη. Όσο αυτή η ανάπτυξη γίνεται πράξη τόσο οι διαχωριστικές γραμμές θα γίνονται πιο σαφείς διότι δεν μπορεί κανείς να μην πάρει θέση στο ερώτημα – δίλημμα για παράδειγμα αν είναι υπέρ της ανάπτυξης των ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων ή συντάσσεται με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και με την κατάργηση του οκτάωρου.
Σε αυτήν την νέα εποχή, συνέχισε ο πρωθυπουργός «τα κόμματα θα αντιπαρατεθούν προγραμματικά και θα καταθέσει ο καθένας τις προτάσεις του για την επόμενη μέρα». Σε αυτό το σημείο επιτέθηκε στη ΝΔ και τον πρόεδρός της Κυριάκο Μητσοτάκη για τον οποίο είπε ότι «αποφάσισε να ασπαστεί την Ιδεολογία της εθνικοφροσύνης με αφορμή το θέμα της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
«Ο κ Μητσοτάκης έβγαλε τη μάσκα του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον κύριο Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού ακριβώς επειδή φοβούνται αυτή την επόμενη μέρα. Με το λόγο του καταφέρνει ένα και μόνο πράγμα καταφέρνει να νομιμοποιήσει έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο που πολλές φορές φλερτάρει ανοιχτά με το φασισμό».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός συσχέτισε τις εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό με τις εξελίξεις στη ΝΔ λέγοντας ότι χαρακτηριστικά: «πολύ φοβούμαι ότι σε αυτή τη σύγκρουση ιδεών η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παίρνει το μέρος των δυνάμεων της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, του αυστριακού καγκελάριου».