Πόλεμο ανακοινώσεων προκάλεσε η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο, των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Σημειώνεται πως το Βρετανικό Μουσείο έχει επαναλάβει πως οποιοσδήποτε δανεισμός θα είχε ως προϋπόθεση την αναγνώριση από την Ελλάδα της κυριότητάς των γλυπτών από το Μουσείο.
«Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους» αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας, και συμπληρώνει:
«Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης.
Θα την καλέσω όμως να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ’ αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.»
Παράλληλα ανταπαντώντας σε κύκλους της Νέας Δημοκρατίας πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν πως -μεταξύ άλλων- ο κ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στα τέλη Ιουνίου του 2018, είχε θέσει δημοσίως και με τον πλέον επίσημο τρόπο το ζήτημα της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, πηγές της οποίας υποστήριζαν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα» δεν έκανε καμία κίνηση.
Υποστήριζαν μάλιστα πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του επανέφερε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δυνατά στο προσκήνιο». Παράλληλα κατηγορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα για «φθηνή αντιπολίτευση» σημειώνοντας πως όπως είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών ισχύει στο ακέραιο» κι ότι «το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια χαμένη μάχη».
Απαντώντας στις πηγές της κυβέρνησης, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν πως «οι «πηγές» του Μεγάρου Μαξίμου όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να καλύψουν τη γκάφα του κ. Μητσοτάκη».
Και συμπλήρωναν:
«Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη τους όμως, τους υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε μεθοδικά με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου. Μεταξύ αυτών ήταν διπλωματικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις στις διακυβερνητικές επιτροπές της UNESCO, πρωτοβουλίες των εθνικών επιτροπών διεκδίκησης των Γλυπτών, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, προσκλήσεις επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στα τέλη Ιουνίου του 2018, είχε θέσει δημοσίως και με τον πλέον επίσημο τρόπο το ζήτημα της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν ζήτησε το δανεισμό τους για να δώσει πάτημα στους Βρετανούς να μιλούν για κυριότητα των Γλυπτών.»