Tσίπρας: Στενή συνεργασία της Ελλάδας με όλες τις χώρες της Πρωτοβουλίας «17+1» (Video)

Tσίπρας: Στενή συνεργασία της Ελλάδας με όλες τις χώρες της Πρωτοβουλίας «17+1» (Video)

Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ως μέλος, πλέον, της «Πρωτοβουλίας 17+1», με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας και γέφυρες ανάπτυξης με παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ αυτή τη Σύνοδο εκπροσωπώντας την Ελλάδα για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος αυτής της συνόδου κορυφής των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, η οποία θα καλείται πλέον “Πρωτοβουλία 17+1”, πράγμα που είναι σημαντικό βήμα για τη Σύνοδο και την Πρωτοβουλία», ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στη Σύνοδο που πραγματοποιείται στο Ντουμπρόβνικ, ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα επιζητεί τη συνεργασία με όλα τα κράτη της Πρωτοβουλίας, με πλήρη τήρηση των κανονισμών και των διαδικασιών της ΕΕ για την προαγωγή της οικονομικής συνανάπτυξης σε αυτό το πολύ σημαντικό πλαίσιο συνεργασίας με την Κίνα.

Επισημαίνοντας πως πρόκειται για κρισιμότατη στιγμή για την περιφερειακή παγκόσμια ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να πρέπει να βρούμε έναν νέο τρόπο και νέα θεμέλια για την περιφερειακή μας ανάπτυξη, ξεπερνώντας προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις στην περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την ως «μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την περιοχή των Βαλκανίων».

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/377337239526930/

Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα. Εκπροσωπώ την Ελλάδα, που για πρώτη φορά είναι κανονικό μέλος της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, η οποία πλέον θα μπορούσε να ονομάζεται αντί «Πρωτοβουλία 16+1», «Πρωτοβουλία 17+1». Και αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη της συνεργασίας και πρωτοβουλίας μας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω όλους και ειδικότερα τον οικοδεσπότη της Συνόδου, εσένα, Αντρέι, και φυσικά την κινέζικη αντιπροσωπεία για τις προσπάθειές της, που επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα θα είναι ένα κανονικό μέλος αυτής της πρωτοβουλίας εδώ στο Ντουμπρόβνικ.

Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί με όλους εσάς σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή την πρωτοβουλία, καθόλα σεβόμενος τους κανόνες και τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη μέσα από αυτή την πολύ αποτελεσματική πλατφόρμα συνεργασίας με την Κίνα.

Θεωρώ πως αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις και πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να χτίσουμε νέα θεμέλια που θα στηρίξουμε τη περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία μας.

Επομένως, εμείς αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, όπως οι διαμάχες στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα, πρόσφατα καταφέραμε, μαζί με τον ομόλογό μου, Ζόραν Ζάεφ, να επιλύσουμε το ονοματολογικό πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι ιδιαιτέρα κρίσιμο για την περιοχή των Βαλκανίων. Ακόμη, πρόσφατα, εκκινήσαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην περιοχή, όπως η κινέζικη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, με την Cosco. Όπως, επίσης, με τη συνεργασία για την πρωτοβουλία, «One Belt, One Road».

Επομένως, πιστεύω πως όλα αυτά αποδεικνύουν πως η χώρα μου επιθυμεί να συνεργαστεί, πολύ στενά, με χώρες στην περιοχή, να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας, αλλά και να χτίσει σχέσεις και γέφυρες με μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα.

Για ακόμη μία φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσμένω στη συνεργασία με όλους εσάς. Πιστεύω πως σήμερα γίναμε «Πρωτοβουλία 17+1» και αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας και θεωρώ πως όλοι θα προσπαθήσουμε ώστε η συνεργασία μας να αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας – Κροατίας – Βόρειας Μακεδονίας

Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κροατία και τη Βόρεια Μακεδονία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση των τριών πρωθυπουργών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Κίνας, στο Ντουμπρόβνικ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Κροάτης πρωθυπουργός συνεχάρη την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και η συνεργασία Ελλάδας και Κροατίας για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Συνάντηση Τσίπρα – Ράμα

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Περισσότερα: Τσίπρας προς Ράμα: Κριτήριο ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

17ο μέλος της «Πρωτοβουλίας» η Ελλάδα

Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, που είναι γνωστή ως «Πρωτοβουλία 16+1», ο οικοδεσπότης Αντρέι Πλένκοβιτς ενώπιον των αρχηγών κυβερνήσεων της Συνόδου, δήλωσε πως έχει την ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίζει την Ελλάδα ως νέο μέλος της Πρωτοβουλίας.

Η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος στην εν λόγω Πρωτοβουλία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και σε διπλωματικό επίπεδο, στην ενίσχυση των σχέσεών της με την Κίνα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ένταξη της χώρας μας στην Πρωτοβουλία αυτή «κατέστη δυνατή μόνον κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετέχουμε ως πλήρες μέλος, εφόσον η Βόρεια Μακεδονία συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα».

Γίνεται επίσης γνωστό πως ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ανωτέρω Πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27/4 στο Πεκίνο, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.

Υπογραμμίζεται ακόμα και η παράλληλη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στη Διάσκεψη της Διαδικασίας του Βερολίνου, που πραγματοποιείται σήμερα στη Βαρσοβία, και στην οποία η Ελλάδα επίσης έγινε μέλος μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.





Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter