Τσίπρας σε Τασούλα: Αδιανόητο να αποφεύγει ο πρωθυπουργός τα αιτήματα της αντιπολίτευσης

Τσίπρας σε Τασούλα: Αδιανόητο να αποφεύγει ο πρωθυπουργός τα αιτήματα της αντιπολίτευσης

Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει -σύμφωνα με τις πληροφορίες- αδιανόητη την άρνηση του πρωθυπουργού για δρομολόγηση προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σχετικά με ζητήματα «αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατικών πρακτικών στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής»

«Αδιανόητο να ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως και να μην έχει πραγματοποιηθεί εδώ και δύο μήνες» φέρεται να είπε στον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του Κ. Τασούλα.

Κατά τις πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τα ζητήματα που έθετε στην επιστολή με την οποία ζήτησε τη δρομολόγηση της συνάντησης, έθιξε και τον τρόπο που διεξάγονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε οι εν λόγω ψηφοφορίες να πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης προκειμένου να μην μεσολαβούν οι γραμματείες των κομμάτων, γεγονός που αποτρέπει όποιον/α βουλευτή επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από τη «γραμμή» του κόμματος.

Επιπλέον, φέρεται να ζήτησε από τον κ. Τασούλα να σταματήσει η πρακτική των τροπολογιών της «τελευταίας στιγμής», τις οποίες στην επιστολή του τις είχε αποκαλέσει «ρουσφετολογικές».  

«Θα επανέλθω και θα τον ενημερώσω»

Κατά την ενημέρωση κοινοβουλευτικών συντακτών, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως θα επανεξετάσει το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. «Θα επανέλθω και θα ενημερώσω τον κ. Τσίπρα» είπε και επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επικρατούν λόγω των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, αντέταξε τις τέσσερις συζητήσεις που έχουν γίνει με «πρωτοβουλία του πρωθυπουργού» για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας και τις έξι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση κατά τη διαδικασία της «ώρας του πρωθυπουργού». «Δεν γίνεται σκόπιμη αποφυγή διεξαγωγής της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης» διευκρίνισε.

Επίσης, υποστήριξε ότι θα επανεξετάσει το θέμα αντικατάστασης της επιστολικής ψήφου, κρίνοντας όμως ότι είναι δύσκολο να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία μέσω webex γιατί έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες. Σημείωσε δε πως σε μία ψηφοφορία με 300 βουλευτές είναι πολύ πιθανό να προκύψει πρόβλημα και συμπλήρωσε ότι η επιστολική ψήφος είναι μεν παρωχημένο μέτρο, αλλά θεωρείται η πλέον ασφαλής, «συνταγματική και αναλογική» λύση σύμφωνα με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Documento Newsletter