Στο κοινοβουλευτικό μπρα-ντε-φερ εφ’ όλης της ύλης που διήρκεσε παραπάνω από δύο ώρες στην Ολομέλεια, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό, προκαλώντας τον να εξηγήσει στην εθνική αντιπροσωπεία γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς, πολιτικούς αντιπάλους, ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ υποσχέθηκε πως αν ο πολιτικός του αντίπαλος δώσει -επιτέλους- απαντήσεις, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει στις ψηφοφορίες του Κοινοβουλίου.
Διαβάστε σχετικά: Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Από την πολλή προστασία στις Ένοπλες Δυνάμεις είχατε καλωδιωμένους τους αρχηγούς;» (Video)
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο απέφυγε να αποσαφηνίσει γιατί έκανε «σουρωτήρι» τις επικοινωνίες ακόμα και στενών συνεργατών του, αλλά απέρριψε και το κάλεσμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τηλεμαχία. «Επτά χρόνια την αποφεύγετε (σ.σ. την τηλεμαχία), γιατί κρύβεστε;», ήταν το ερώτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να αντιτείνει πως οι κοινοβουλευτικές συγκρούσεις έχουν τη μορφή τηλεμαχίας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να γλιτώσει τη βάσανο της τηλεοπτικής σύγκρουσης.
Όσον αφορά τις επικρίσεις του πρωθυπουργού για την απόφαση αποχής από τις ψηφοφορίες, θύμισε ότι το 2019 η ΝΔ έκανε το ίδιο από την ψηφοφορία των Κωδικών, ενώ ανέτρεξε στο 1989 και το 1982, όταν οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ευάγγελος Αβέρωφ είχαν ανακοινώσει την αποχώρηση της ΝΔ από τις ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό και την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης αντίστοιχα.
Η σύγκρουση των δύο επεκτάθηκε και στον τομέα της οικονομία, με τον Αλ. Τσίπρα να τονίζει πως δεν είναι μόνο τα πειστήρια του εγκλήματος που βρέθηκαν από την ΑΔΑΕ, αλλά είναι και αυτά που «βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στις αντλίες στα πρατήρια βενζίνης και στους λογαριασμούς του ρεύματος». «Για να επιβληθεί η αναδιανομή πλούτου χρειάζονταν και άθλια μέσα» σχολίασε με νόημα.
Ως προς το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, έψεξε τον κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ρίχνει στην αρένα της μικροκομματικής εκμετάλλευσης τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, παριστάνοντας τον «μοναδικό πατριώτη», καθώς -σύμφωνα με τον συλλογισμό του πρωθυπουργού- όλοι οι άλλοι είναι μειοδότες. Για την προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελία του νέου μισθολογίου στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, κάλεσε τον πολιτικό του αντίπαλο να μη δίνει υποσχέσεις για το 2024 διότι δεν θα βρίσκεται, τότε, στη θέση του πρωθυπουργού.
Για τα εξοπλιστικά προγράμματα, κατηγόρησε τη «γαλάζια» παράταξη ότι τα μετέτρεψε σε όχημα πλουτισμού μέσα από μίζες, με αυτό να αποτελεί μία από τις αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας και της εισόδου της στη δημοσιονομική επιτήρηση. Παράλληλα, θύμισε πως επί της προηγούμενης κυβέρνησης το τουρκικό ερευνητικό, Μπαρμπαρός, δεν κατάφερε να κάνει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την τότε πολιτική ηγεσία να μην ισχυρίζεται ότι «το παρέσυρε η θάλασσα ή ότι έκανε θόρυβο και δεν έγιναν έρευνες».
Στην κριτική που διατύπωσε ο πρωθυπουργός για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την τροπολογία του ΥΠΕΣ για το εκλογικό μπλόκο στο μόρφωμα Κασιδιάρη, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως η ΝΔ ήταν αυτού που βρέθηκε χέρι – χέρι στις πλατείες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών με όσους τώρα προσπαθεί να εξαιρέσει από την κοινοβουλευτική διαδικασία.