Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «1,4 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας και εσείς παριστάνετε τον τροχονόμο των καρτέλ»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «1,4 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας και εσείς παριστάνετε τον τροχονόμο των καρτέλ»

«Τροχονόμο των καρτέλ» αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, υπολογίζοντας σε 1,4 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022 και κατηγορώντας την κυβέρνηση για επιδότηση της αισχροκέρδειας αντί μέτρων καταπολέμησής της.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την ανάγκη υιοθέτησης ενός «σχεδίου έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να συγκρατηθούν οι επιπτώσεις από την επικείμενη επικράτηση μοντέλου «πολεμικής οικονομίας» λόγω της ρωσικής στην Ουκρανία, ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει εάν προτίθεται να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα αλλάξει δύο φορές τον εκλογικό νόμο στην ίδια θητεία.

«Μιλάτε για λεφτόδεντρα ενώ επιδοτείτε την αισχροκέρδεια»

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο πληθωρισμός πήγε στο 7% πριν τον πόλεμο, ψέγοντας την κυβέρνηση για επιμονή «στο manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας». «Η κρίση δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα από το δημόσιο ταμείο, αλλά με διαφορετική πολιτική» είπε και έκρινε πως βασική σκέψη της κυβέρνησης είναι να μην παρέμβει στην εσωτερική αγορά για να μην αγγίξει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών, στις οποίες συγκαταλέγεται και η ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ.

«Είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη, τώρα το ανακαλύψατε που το λέμε από το Σεπτέμβρη, να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα το κάνουν; Γιατί αφήνετε ακόμα αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας; Περιμένετε την άσκηση της ΡΑΕ; Εμείς την κάναμε την άσκηση. Δεν είναι σοβαρό μετά από έξι μήνες λεηλασίας να λέει πρωθυπουργός ότι ζήτησα τα στοιχεία από τη ΡΑΕ» σχολίασε και συμπλήρωσε πως με τα στοιχεία της ΡΑΕ από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η μέση συνολική τιμή της ελληνικής χονδρικής αγοράς ήταν στα 202 ευρώ. «Άρα, 153 κόστισε, 202 πουλήσανε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 8 μήνες, γεγονός που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη μεταβατώρα» συμπέρανε.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο συγκεκριμένο οκτάμηνο, ξεπέρασε τα 1,7 δισ. ευρώ. «Αν αφαιρέσουμε τις επιστροφές, προκύπτει το 1,4 δισ. Και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Και μιλάτε για λεφτόδεντρα…» στηλίτευσε, εξηγώντας πως αυτά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» πρέπει να φορολογηθούν και να επιστραφούν στην κοινωνία. Σημείωσε δε πως από τα 1,4 δισ. ευρώ, στη ΔΕΗ των «γαλάζιων golden boys» αντιστοιχεί περίπου 1 δις ευρώ και προχώρησε στα εξής ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη: «Γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα υπερκέρδη; Τι περιμένετε να βγάλουν άλλα τόσα ή και περισσότερα το επόμενο εξάμηνο; Να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Για να μη πειράξετε την τιμή στο ταμπλό, τα κέρδη του fund που πήρε το 17% της ΔΕΗ και την εύνοια τριών ιδιοκτητών εταιρειών ενέργειας που είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη;».

«Ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν τους φόρους κι εσείς δεν κάνετε τίποτα»

Εν συνεχεία, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός δεν ζητά πλαφόν στην χονδρική στην Ελλάδα ή στη λιανική μέσω της πρότασής του στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, αλλά στον χρηματιστηριακό κόμβο της Ολλανδίας. «Δείτε τι κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες» προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη και παρέθεσε 11 χώρες της ΕΕ που προχώρησαν σε μειώσεις φόρων (ΦΠΑ ή/και φόρων στα καύσιμα). Συγκεκριμένα, ανέφερε το Βέλγιο, την Κύπρο, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Επιπλέον, επικαλέστηκε το παράδειγμα άλλων οκτώ χωρών που ρύθμισαν τις τιμές λιανικής στην ενέργεια, οι οποίες είναι οι εξής: Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, υποστήριξε πως πέντε χώρες έχουν ρυθμίσει τις τιμές ενέργειας χονδρικής, οι οποίες είναι οι εξής: Γαλλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ επτά χώρες φορολόγησαν τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» και αναφέρθηκε στις εξής: Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στην ΕΕ που δεν έχουμε κάνει τίποτα και απλά επιδοτούμε την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και των παραγωγών» συμπέρανε και επιτέθηκε στον πολιτικό του αντίπαλο, λέγοντας πως απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, ο κ. Μητσοτάκης δεν αναζητά λύσεις, αλλά δικαιολογίες. «Είτε πρόκειται για την πανδημία, είτε για φυσικές καταστροφές, είτε για την οικονομία, μονίμως προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από το μεγάλο διεθνές πρόβλημα. Τη πανδημία, την κλιματική κρίση, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο. Όμως, αποδειχτήκατε επιταχυντής και πολλαπλασιαστής όλων των κρίσεων στη χώρα μας» εκτίμησε.

«Προτίθεστε να φέρετε νέο εκλογικό νόμο δεύτερη φορά στην ίδια θητεία;»

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει αν θα γίνει νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Εμείς ζητάμε εκλογές επίσημα και παίρνουμε το κόστος. Ποιος διακινεί ότι έχετε πάρει την απόφαση ν αυτοεξευτελιστείτε αλλάζοντας δεύτερη φορά στην ίδια θητεία τον εκλογικό νόμο; Αν είστε τόσο υπεύθυνος πάρτε θέση: Προτίθεστε να φέρετε νέο εκλογικό νόμο δεύτερη φορά στην ίδια θητεία; Πείτε μας αλήθεια τόσο βαθιά απεγνωσμένος είστε;» ρώτησε τον πρωθυπουργό και κατέληξε λέγοντας: «Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε, αλλά τελειώνετε, πριν οι ζημιές γίνουν ανεπίστρεπτες για τη χώρα και την κοινωνία. Είμαστε εδώ και σας περιμένουμε με ευθύνη απέναντι στη χώρα και το λαό».

Documento Newsletter